Aft üzerine direkt tuz uygulayabilirsiniz. Bu çok ağrılı olabilir. Alternatif olarak günde iki kez tuzlu su ile hazırladığınız solüsyonla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Ağız içi yaralar olarak bilinen oral aftlar ya da ağız ülserleri bazı durumlarda oluşmadan önce ağız içinde karıncalanma ve kızarıklık ile kendini hissettirir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığında 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak ağrılı olduğu için kişinin hayat kalitesini düşürebilir.
Karbonat: Karbonat iltihapları azaltmada oldukça etkilidir. Bunun için; bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırarak macun kıvamına gelene kadar karıştırıp yaranın üzerine sürün. Bir süre yaranın üzerinde beklettikten sonra bu karışımı temiz ılık suyla durulayın.
İlgili 41 soru bulundu
Aft üzerine direkt tuz uygulayabilirsiniz. Bu çok ağrılı olabilir. Alternatif olarak günde iki kez tuzlu su ile hazırladığınız solüsyonla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Uçuğu olan bir kişinin kullandığı eşyalardan veya uçuğu olan biri ile öpüşmesi sonucu bulaşır. Uçuk bulaşıcı olduğu için dokunulmaması gerekir. Günümüzde uçuğun tedavisinde antiviral uçuk kremleri kullanılmaktadır.
Aft olduğunda mutlaka bir uzmana başvurmalı
Dudakta, yanağın iç tarafında ve dil üstünde oluşan oval ya da yuvarlak yaraların tedavisi için dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Aftın nedeni basit bir sorundan kaynaklanıyorsa, hemen tedaviye başlanmalı ve sorun ortadan kaldırılmalıdır.
Hem aftın kendisi hem de aftın oluştuğu dokunun yakın çevresi hassas, kızarık, acıyan bir alandır. Aftı kanatmak, patlatmak, yakmak veya ısırmak aft bölgesinde ciddi acıya neden olur. Aftı ısırmak, kanatmak veya patlatmak bölgede enfeksiyonu arttırabilir.
Büyüklüğüne göre 2 kategoriye ayrılır; yarım santimden küçük olanlara minor aft, yarım santimden büyük olanlara ise majör aft denir. Minörler kendiliğinden 10 gün içinde geçebilir. Majör olanlar insanların yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Sebepli ya da sebepsiz ağzınızda çıkabilir.
Limon. Sirkeyle gargara yapmanın ağız yaralarına iyi geldiğinden bahsetmiştik. Benzer şekilde asidik yapısıyla limon suyu da aynı işlevi görüyor ve ağzınızı yaralardan temizliyor. Tek yapmanız gereken limon suyuyla düzenli olarak gargara yapmak.
6) Süt ve Süt Ürünleri. Sağlık için çok faydalı olan süt ürünleri bağışıklık sistemimizin gelişmesinde de büyük rol oynar. Özellikle doğal bir probiyotik olan yoğurdun tüketilmesi ağız içerisinde oluşan aftların gözle görülür şekilde küçülmesine ve azalmasını sağlar.
Aft çoğunlukla sağlıklı insanlarda ortaya çıkar. Bazı olgularda ise ilaçlara bağlı olduğu gösterilmiştir. Özellikle ağrı kesici ve bazı tansiyon ilaçlarında olabilmektedir. Ayrıca AIDS, Behçet sendromu, inflamatuar bağırsak hastalıkları, farenjit gibi hastalıklarda da görülür.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Eczanelerden, doğrudan aft oluşumuna yönelik aft ilacı alınabilir. Aft tedavisi için kullanılabilecek pratik yöntemler şunlardır: Travmatik olmadan nazikçe bölgeyi fırçalamak. Ağrı varsa Orajel ya da Anbesol gibi benzokain (topikal anestezik) ürünleri kullanmak.
Klorheksidin glukonatlı gargaralar yapılabilir. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar da dudağın içindeki ve diş etindeki yaraya iyi gelir. "2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk ya da gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir. Antiviral kremler de uçuğa iyi gelebilir.
Boğazda aft, damakta aft ve diğer bölgelerde oluşan aft yarası toplumun genelinde her 5 kişiden 1'inde ortaya çıkan bir problemdir. Kadınlarda ve genç kızlarda az bir farkla daha sık tespit edilmekte olup kişideki ilk aft yarası çocukluk çağı ve 20'li yaşlarında meydana gelir.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Konuşurken hissedilen ve gittikçe artan ağız içi ağrıları, Ağzın dış bölümüne yayılan yaralar aft belirtileri arasındadır. Eğer aftlar erken teşhis ve tedavi edilmezse ilerle ve ilerleyen aft durumlarında lenf bezleri şişer, ateş ve yorgunluk meydana gelir.
Belirtilerin görülmeye başlamasından itibaren durum genellikle 1 ila 3 hafta arasında kendiliğinden iyileşir. Bu nedenle tedavi pek gereken bir durum değildir. Eğer belirtiler arasında ağrı görülüyorsa, bu durum da ortalama 7-10 gün içerisinde geçer.
Dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eden dil kanseri, daha çok sigara, alkol tüketimi ve siroz sebebiyle gelişiyor. Bu sebeple ağızda çıkan yaraları önemsemek, dil kanserini teşhis etmekte büyük bir rol üstleniyor.
Ağız içerisinde en çok görülen lezyonlar aftlar olup bunların çoğu kanserle ilişkisizdir. Ayrıca sık oluşan ve küçük boyutlu aftlar kanser değildir. Kanser ihtimali olan aftlar genellikle iki haftadan uzun süredir olan, gittikçe büyüyen ve ağrısız yaralardır. Böyle durumlarda Baş Boyun Cerrahı'na başvurmanız gerekir.
Bir bağışıklık sorunu olduğu düşünülen aftlar bulaşıcı değildir.
Cinsel Bölge Yaraları (Genital ülserler): Cinsel bölgedeki yaralar sivilce halinde başlar, daha sonra zımbayla delinmiş gibi yara şekline dönüşür. Bu yaralar büyükse, genellikle yerlerinde iz bırakarak iyileşirler. Tıpkı ağız yaraları gibi ağrılı olurlar.
Aft yaralarının oluşumuna bakteri ya da virüs neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri