Afyonkarahisar ilinde 6 adet göl bulunmaktadır. Bu göllerin isimleri sırasıyla; Karakuyu Gölü, Eber Gölü, Karamık Gölü (Bataklığı), Akşehir Gölü, Acı Göl ve Emre Gölü'dür.
1- Afyonkarahisar Ovası: Tamamı kapalı bir havza durumundadır. Akarçay'ın Kuzeybatı -Güneydoğu yönünde katettiği geniş düzlükler halindedir. Kuzeyinde Eynihan dağları (Beydağı 1750 m., Şamdağ 1500 m., Emirdağları 2066 m.) ve batıda Kalecik tepelerinin yer aldığı Kumalar dağları vardır.
Konum: Afyonkarahisar Bolvadin ilçesi 8 km güney doğusunda yer almaktadır. Genel Bilgi: Çay, Bolvadin ve Sultandağı ilçelerinin sınırları içerisinde yüzölçümü 150 km² olan göl deniz seviyesinden 967 metre yüksekliğindedir.
Osmanlı Devleti'nin son idari yapısında Karahisâr-ı Sâhip Sancağı iken, Cumhuriyet'ten sonra 1924 yılında oluşan yeni idarî yapı ile Afyonkarahisar adını alan il, 5 ilçe, 12 bucak ve 482 köyden oluşmaktaydı (DAŞDEMİR ve UYAN, 2001: 211).
Isparta il hudutları içinde bulunan en önemli göller, Eğirdir, Kovada ve Gölcük Gölleri'dir. Ayrıca Burdur ve Beyşehir Gölleri, bir kısımda Isparta il sınırları içine girmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
4) Eğirdir Gölü / Isparta
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan Eğirdir Gölü,Türkiye'nin 4'ncü büyük gölüdür ve manzarası yılın her mevsimi bir başkadır. Genelde cam göbeği renginde olan göl; bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında "Yedi renkli göl" olarak anılır.
14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Afyonkarahisar ilinde 6 adet göl bulunmaktadır. Bu göllerin isimleri sırasıyla; Karakuyu Gölü, Eber Gölü, Karamık Gölü (Bataklığı), Akşehir Gölü, Acı Göl ve Emre Gölü'dür.
Afyonkarahisar'ın Çay İlçesi, Eber Kasabasının sınırlarında bulunan göl Türkiye'nin 12'nci büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir. Yüzölçümü 150 kilometrekare olup, deniz seviyesinden yüksekliği 967 metredir. Eber Sarısı adlı endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü'nde yetişmektedir.
İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabası veFrig Vadisi sınırları içinde olup, Afyon'a 50 Km. 1 saat civarıdır. Göletinyüz-ölçümü yaklaşık 5 km² derinliği ise bazı bölgelerde 3M. nin üzerindedir.
Afyonkarahisar Ege bölgesinde olmasına rağmen, Ege iklimiyle bağdaşmaz. İç Anadolu iklimine benzerlik görülür. Daha çok kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir step iklimi görülür.
Afyon'un yaklaşık 25 km güneyinde bulunan Şuhut Ovası, Orta Anadolu'nun batısındaki Akarçay Havzası içerisinde yer almaktadır. İnceleme alanının en önemli su kaynağı Şuhut Çayı'dır. Şuhut Çayı ovanın kuzeyinde Çakırözü Dere, güneyinde ise Kalı Çayı ismini almaktadır.
Afyonkarahisar'da karasal iklim görülse de bu iklimi Ege Denizinden gelerek az da olsa yumuşatan hava akımları mevcuttur. Yazlar serin ve kurak, baharlar ılık ve yağışlı, kışlar ise kar yağışlıdır. Hava sıcaklıkları uzun yıllar yazları ortalama 24 °C, kışları ise 2 °C'dir.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı. ADNKS verilerine göre ilçe nüfusu 55.331, merkez nüfusu 33.018, Akharım beldesi 2.811 ve 19.502 köy nüfusu olarak açıklandı.
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmalarının nedeni Eskişehir'e geldikleri yol-yön faktöründen kaynak- lanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde kalmaktadır dolayısıyla Afyon'dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için ilk önce Eskişehir'in güneyindeki Odunpazarı ilçesine giriş yapmaktadır.
Selçuklular ve Osmanlılar
Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip oldu. 1573'te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.
Haşhaş bitkisinin özsuyu için Latince'de kullanılan ''opium'' kelimesi zaman içinde Afyon olarak söylenmeye başlarken, Selçuklu Türklerinden itibaren Karahisar olarak bilinmiştir. Şeriye Sicillerine göre Osmanlı döneminde ilk kez 1651 yılında ve daha sonra Tahrir kayıtlarında Afyonkarahisar olarak bilinmektedir.
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk Haritası'na göre Afyonkarahisar, 1., 2. ve 3. derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor.
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri