Zaman aşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşmasıdır. Bir diğer deyişle bir hak hukuk kuralında öngörülen sürede kullanılmadığında hukuk düzeninde bir takım sonuçlar doğmaktadır. Zaman aşımı, hak düşürücü süre bu sürelerdendir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Örneğin, 1 yıl 6 ay tutuklu kaldıktan sonra 6 yıl hapis cezasına mahkum edilen hükümlünün, 6 yıllık hapis cezasından 1 yıl 6 aylık tutukluluk süresi düşüldükten sonra kalan cezası 4 yıl 6 ay olacaktır. Bu durumda ceza miktarı 5 yılın altına indiğinden ceza zamanaşımı süresi 10 yıl olacaktır.
Hak düşürücü süreler genellikle zamanaşımı sürelerine göre daha kısadır. Zamanaşımı süresi için kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı sürece 10 yıl olarak uygulanmaktadır. Hak düşürücü süre için öngörülmüş genel bir süre yoktur. Kanunda, uygulanması gereken durumlarda özel olarak belirtilmiştir.
Yeni suç işlenmesi: Kesinleşen cezası bulunan kişi eğer bu cezanın zamanaşımı süresi içinde başka bir suç işlerse, önceden işlediği suçun ceza zamanaşımı kesilir. Ancak TCK 71/2 nedeniyle zamanaşımının kesilmesi için yeni işlenen suçun kasten işlenmesi ve cezasının üst sınırının 2 yıldan fazla olması gereklidir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu noktada suçun işlendiği, ilk davanın görüldüğü ve cezanın verildiği tarihler baz alınır. Ceza zamanaşımında suçun işlendiği değil cezanın verildiği tarih tespit edilerek zamanaşımı belirlenir. Davaların ardından verilen ceza hükmünün tarihinden itibaren süre başlar.
Borçlar hukukunda zaman aşımı, borcun doğumundan sonra, belli bir sürenin geçmesi sonucunda borçluya borcu ödemekten kaçınma hakkı veren bir sebeptir. Örneğin, bir dava veya icra takibine maruz kalan borçlu, borcun zaman aşımına uğradığını ileri sürerek borcu ödemekten kaçınabilir.
Zaman aşımı hukuki olarak bazı konuları ve bazı suçları kapsamamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre soykırım suçları zaman aşımına uğratılmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre insanlığa karşı işlenen suçlar da zaman aşımına uğramayan suçlardandır.
“Zamanaşımı” ile “hak düşürücü süre” arasında çok önemli farklar vardır. 1) Zamanaşımı bir “defi hakkı” vermesine karşılık, hak düşürücü süreler “itiraz” niteliğindedir. Defi, borçluya tanınmış bir hak olduğu için, her hak gibi, defi hakkının kullanılmasından vazgeçilebilir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Düzenli olarak ödenen kira, aidat gibi dönemsel edimlerde zamanaşımının süresi 5 yıldır. Bu süre sözleşmeyle belirlenen vade tarihinden itibaren başlar. Örneğin 15 Nisan 2016 vadeli bir kira borcu 15 Nisan 2021'e kadar ödenmezse zamanaşımına uğrar.
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır. Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez.
Borçlar Kanunu 146 ıncı maddede genel zamanaşımı süresi 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Sözkonusu genel zamanaşımı süresi kanunda aksi hüküm bulunmadığı hallerde uygulama alanı bulacaktır. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
ZAMANAŞIMI: Kanunun tayin ettiği şartlarda ve sürede alacaklının hareketsiz kalması halinde alacağın ifasının talep etme yetkisinin sona ermesidir. Gerçek anlamda borcu sona erdirmez.
Bu kapsamda, zamanaşımının başlangıcına ilişkin hükümler TBK md. 149'da düzenleme bulmaktadır; “Zamanaşımı, alacağın muaccel olmasıyla işlemeye başlar. Alacağın muaccel olmasının bir bildirime bağlı olduğu hâllerde, zamanaşımı bu bildirimin yapılabileceği günden işlemeye başlar.”
İşçilerin tazminat ve yıllık izin ücreti alacaklarında zamanaşımı süresi 2017 yılında yapılan değişiklik ile 10 yıldan 5 yıla indirildi. Sözleşmesi daha önce sona erenlerin zamanaşımı süreleri için ise geçiş dönemi kuralları uygulanıyor.
Dava Zamanaşımı Süreleri
c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl, d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl, e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer.
Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesiyle kamu davasının (ceza davasının) düşmesine kararı verilir (Düşme kararı). Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 30 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 45 yıl.
İİK'nun 168/5. maddesi hükmü gereği borçlunun, alacağın zamanaşımına uğradığını, ödeme emri tebliği üzerine beş gün içinde icra mahkemesine bildirmesi gerekir.
Hüküm, verildiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra zamanaşımına uğrar.
Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.
Savcılığın soruşturmayı neticelendirmesi için belirlenmiş azami bir soruşturma süresi yoktur. Her soruşturmanın özelliğine göre soruşturma süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 aylık bir sürede açıldığını söylemek mümkündür.
Cihazınızın Ayarlar menüsüne girin. Karşınıza çıkan menüde Ekran sekmesine tıklayın. Ekran sekmesinde yer alan Zaman Aşımı kısmına tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda 15 saniye, 30 saniye, 1 dakika, 2 dakika, 3 dakika, 4 dakika, 5 dakika ve 10 dakika seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İşlem yapma süresi (Erişilebilirlik zaman aşımı süresi) seçeneğine dokunun. Tercih ettiğiniz zaman aşımı süresini seçin: Varsayılan, 10 saniye, 30 saniye, 1 dakika veya 2 dakika.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri