Afyon'un En Meşhur Tatlısı: Afyon yöresel mutfağına özgü ekmek kadayıflı tatlı, Afyon lokumu, keşküllü Kemalpaşa tatlısı ve hurma baklavası tatmanız gereken tatlı türleri arasında yer almaktadır.
Afyonkarahisar'ın Ramazan ayına özel kebabı o kadar sevilmiş ve kabul görmüş ki, şehrin en meşhur yemeklerinden biri haline gelmiş. Kuşbaşı dana etinin suyuyla ıslanmış pidelerin yumuşacık kıvamı ve etlerin enfes lezzeti tam gurmelik.
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir. İl nüfusu: 744.179'dur. Bu nüfusun %78,07'ü şehirlerde yaşamaktadır (2021 sonu). İlin yüzölçümü 14.016 km²'dir. İlde km²'ye 53 kişi düşmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Afyon'dan tabii ki en meşhur olan Afyon ekmeği Afyon kaymağı Afyon lokumu Afyon sucuğu Afyon halısı, keçe, kiraz, kök boyalı bayat kilimleri, şuhut patatesi alınabilir ve tabi Afyona yönelik hediyelik eşyalar hatıra eşyaları alınabilir.
Afyon'un en meşhur yemekleri! Afyon'un sucuğu ve yemekleri kadar meşhur bir diğer yiyeceği de kaymağı! Hal böyle olunca kaymak eklenen en güzel tatlılar da yine Afyon'dan çıkmış. Ekmek kadayıfı, kaymaklı helva çeşitleri başı çekiyor; tabii bir de Bolvadin'in meşhur pekmezli aşuresi…
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Afyon'da sevdikleriniz ile keyifli vakit geçireceğiniz pek çok eğlence mekanı bulunmaktadır. Afyon'da gece hayatını canlı tutan mekanlar arasında ise; Hish Premium, Roof Beer Pub, Loqqum Lounge Bistro Hookah, Fokurtu Green Mile, Gürses Disco ve Bar, Dip Bar, Hanngar Pub, Bahçem Efes Pub bulunmaktadır.
Afyon'un tarihi ve turistik noktaları arasında; Frig Vadisi, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyonkarahisar Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divani Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları ve Göynüş Vadisi Örenyeri yer almaktadır.
Afyon ilinde gezilecek yerler arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Kurtini Mağarası, Afyon Kaplıcaları, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyon Ulu Camii, Büyük Taarruz ...
Lezzetli iç harcı ve enfes sosuyla birleşen çullama köfte Afyon yöresine ait. Peki nasıl yapılır bu çullama köfte?
Ne Yenir: Gözleme, mercimekli bükme, etli yaprak sarması, haşhaşlı çörek ve diğer yemek çeşitleri. Ne Alınır: Kaymak, Lokum, Sucuk, Haşhaş, Vişne, Kiraz.
Afyon Kebabı; un, su, maya ve tuz kullanılarak üretilen ve et suyuyla ıslatılan kebaplık pidenin üzerine kavrulmuş dana kuşbaşı etinin koyulmasıyla üretilir. Geçmişi eskiye dayanan Afyon Kebabı; Afyonkarahisar'da davet, kutlama, taziye sofralarında ikram edilir.
Afyonkarahisar Ege Bölgesinde olmasına rağmen coğrafi olarak İç Anadolu Bölgesine geçiş koridorunda bulunduğundan İklimsel olarak Ege iklimiyle bağdaşmaz. Yükselti ve denizden uzaklık sebebiyle Afyonkarahisar'ın iklim şartlarında tam karasal olmayan ancak İç Anadolu iklimine benzerlik gösteren bir yapı vardır.
Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılık oldukça önemlidir.
Badem'in hemen hemen tüm çeşitleri Afyonda rahatlıkla olabilmektedir.
Afyonun keskin, hoş olmayan kokusu ve acı bir tadı vardır. Bileşiminde takriben %10 morfin, %5 kodein, %6 narkotin bulunabilmektedir. Ayrıca afyonun içeriğinde şeker, protein, kauçuk yağı gibi maddeler ile alkaloid denilen zehirli madde bulunur ki içlerinde en zehirlisi morfindir.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olması Afyonkarahisar'ın yemek kültürünün oluşmasında temel belirleyicidir. Afyonkarahisar yöresi yemekleri incelendiğinde, çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, pilavlar, hamur işleri ve tatlı çeşitleriyle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir.
"Afyonlular", kesme işareti kullanmadan bitişik yazılır çünkü -li türetme eki yeni bir kelime yaratmıştır.
24 Kürt kenti içinde en çok nüfusa sahip 3 il sırasıyla Urfa: 2.035.809, Antep: 2.028.563 ve Diyarbakır: 1.732.396 oldu. En az nüfusa sahip 3 il ise sırasıyla Dersim: 88.198, Ardahan: 98.907 ve Iğdır: 197.456 oldu.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-17 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri