Vakar, kişinin davranışlarında, konuşmasında veya duruşunda ciddiyet ve olgunluk sergileme durumunu ifade eder. İnsanın ağırbaşlı ve saygın bir tavır içinde olması anlamına gelir. Örnek Cümle: Cenaze töreninde herkes vakarlı bir şekilde saygı duruşunda bulundu.
Vakar, günlük hayatın yanı sıra özellikle eski edebi eserlerde yer alan bir kelimedir. Ağırbaşlılık manasına gelen bu kelime ile bağlantılı; vakarlı, vakarsız ve vakarlılık terimleri ile de karşılaşılmaktadır. Bu terimlerden vakarlı ve vakarsız kavramları birbirlerinin tam zıttı olan durumlar için kullanılmaktadır.
Vakar cümle içerisinde herhangi bir durum ya da konu adına ağırbaşlılığın anlatılabilmesi için kullanılan bir sözcüktür. Özellikle insanlar adına onların ağırbaşlı halini anlatabilmek için kullanılan bir kelime olduğunu dile getirmek mümkün.
Vakur kelimesi aslında bir sıfattır. Kelime anlamı ise ağırbaşlı veya onurlu demektir. Günümüzde ağırbaşlı ve onurlu kelimesi çok sık kullanılsa da vakur kelimesi az kullanılmaktadır. Genellikle ağırbaşlı kişilere veya bir olay karşısında onurlu kişiler için söylenebilecek bir sözdür.
Vakar, kişinin bulunduğu makamına uygun bir ciddiyet göstermesi, hafif meşrep olmaması, ağırbaşlı olma, temkinli davranma, mevki ve kişiliğin gereğini hakkı ile koruma gibi manlara gelir. Halk arasında ağırbaşlılık olarak bilinen vakar, sahibine hürmet duyguları kazandıran bir fazilettir.
İlgili 26 soru bulundu
Vakārı olan, ağırbaşlı, ciddî ve temkinli, vakur: Mütevâzi bir odada otuz kişilik gāyet vakarlı bir topluluk vardı (Hâlide E. Adıvar).
Vakar, kişinin davranışlarında, konuşmasında veya duruşunda ciddiyet ve olgunluk sergileme durumunu ifade eder. İnsanın ağırbaşlı ve saygın bir tavır içinde olması anlamına gelir. Örnek Cümle: Cenaze töreninde herkes vakarlı bir şekilde saygı duruşunda bulundu.
VAKUR KELİMESİNİN ANLAMI
Ağırbaşlı anlamına gelir. Bu kelime genellikle vağkur şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vakur şeklinde olmalıdır.
Arapça kökenli bir kelime olan 'Vakurlu' ; ağırbaşlı kişilere veya bir olay karşısında onurlu kişiler için kullanılır. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'Vakur' kelimesi, Ağırbaşlı, onurlu olarak tanımlanmakatadır.
وقور Arapça ve farsça anlamları
(آنندراج) (منتهی الارب) (اقرب الموارد). [ وُ ] (ع اِ) جِ وقر. (اقرب الموارد).
Vakar sahibi insan 'büyük'tür, ama somut olarak, sözlük anlamıyla 'büyük' anlamına gelen kibir onda yoktur; kibirli değildir. Kibir sözcüğü ise 'büyüklük, irilik, ululuk anlamlarının yanında aynı kökten bir başka anlamı 'büyük günah' (kebair) anlamını da içerir. 'Aşırı olmak', 'kendini büyük görmek' anlamları da var.
1. Oturaklılık, ağırbaşlılık, vakar, temkin, mekânet. 2. Güç, kuvvet, nüfuz.
TDK'ya göre metanet kelimesinin iki farklı anlamı vardır. İlk anlamı: Metin olmak, insan psikolojisini olumsuz etkileyen durumlarda bile güçlü kalmayı başarmak. İkinci anlamı: Başını öne eğmemek, vakur olmak.
Vakar, Kur'ân-ı Kerîm ve hadis-i şeriflere göre bir Müslüman'da olması gereken ahlâkî vasıflarından birini teşkil etmektedir. Konuyla ilgili âyet ve hadislere bakıldığında vakarın genel anlamda tavır ve davranışlarda ölçülü olmayı sağlayan bir erdem olduğu anlaşılmaktadır.
Tevazu sahipleri kendilerinden aşağıda olanlara küçük muamelesi yapmaz, onları hor ve hakir görmezler. Arkadaşları arasında büyüklük taslamazlar. Vakarlı yani ağırbaşlı olurlar. Vakar sahibi kişiler mevki ve haysiyetlerinin hakkını gereği gibi korumasını bilen insanlardır.
Ağırbaşlı olma, temkinli davranma, mevki ve kişiliğin gereğini hakkı ile koruma, hafif meşrep olmama anlamında bir terim. Halk arasında ağırbaşlılık olarak bilinen vakar, sahibine hürmet duygulan kazandıran bir fazilettir.
Vakur, ağırbaşlı anlamına sahip olan bir sözcüktür. Vakur duruşlu da, ağırbaşlı duruş sergileyen kimseleri temsil eden bir sözcüktür. Ağırbaşlı olarak hareket eden bireylere, vakur duruşlu deniliyor.
"Alicenap" kelimesi, cömert, onurlu, şerefli anlamlarını taşır. Örnek Cümle: "Misafirlerini alicenap bir şekilde ağırlayan ev sahibi, onları rahat hissettirmek için elinden geleni yaptı." "Alicenap tavırlarıyla çevresindekilerin sevgisini kazandı."
Vekil kelimesinden türetilmiş olan mütevekkil sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Vekil, aracı ve yetkili manasına gelirken mütevekkil de başka birini kendisi için vekil olarak atayan kimse demektir.
Vakar, Kur'ân-ı Kerîm ve hadis-i şeriflere göre bir Müslüman'da olması gereken ahlâkî vasıflarından birini teşkil etmektedir. Konuyla ilgili âyet ve hadislere bakıldığında vakarın genel anlamda tavır ve davranışlarda ölçülü olmayı sağlayan bir erdem olduğu anlaşılmaktadır.
Kardeşlik dostluk anlamına gelen Uhuvvet kelimesi İslam dininde özellikle yer almaktadır Çünkü Müslüman kişiler aralarında herhangi bir bağ olmaksızın kardeştirler. Bu bağlamda Uhuvvet kelimesi tam da bu manayı kapsamaktadır.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Ağırbaşlı olma durumu, olgunluk, ciddiyet, vakar: Çoğu onun ağır başlılığını, nâmus ve fazîletini çekemezlerdi (Reşat N. Güntekin). Şehzâdebaşı bekçileri arasında kibarlığı, ağır başlılığı ile meşhur Hüseyin Ağa… (Sâmiha Ayverdi).
Herhangi bir düşünceyi, duyguyu, haberi, isteği, durumu, olayı, yaşanmış şeyleri ifade ederken ya da söylemeye çalışırken kurulan ve kendi içerisinde yargı ve anlam taşıyan sözcük ya da söz dizisine cümle denir. Bir şeyin cümle olabilmesi için yüklem taşıması gerekir. Yargıyı bildiren şey cümle çerisinde yüklemdir.
Vakum, içinde hiç atom ya da molekül bulunmayan boşluk. Genellikle, hava basıncı çevresindeki atmosferik basınçtan daha düşük olan (basıncı alınmış) ortamları tanımlamak için kullanılır. Pratikte vakumun, yani tamamen boşaltılmış bir boşluğun, laboratuvar şartlarında elde edilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri