Bu kapsamda en iyi bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternet olmaktadır. Network ağ kurulumu, birçok bilgisayar ve cihazın bir araya getirilmesi ve internet erişimi sağlamak için yapılan işlemdir. Ağ kurulumu, cihazların bağlantı noktalarını, ağ kartlarını ve ağ yazılımını yapılandırarak gerçekleştirilir.
Network ağ kurulumu, yakın mesafede bulunan bilgisayarları birbirine bağlamak olarak da tanımlanabilir. İş yerleri, internet cafeler, eğitim merkezleri ya da birden fazla bilgisayarın bulunduğu evlerde network ağ kurulumu yapılabilmektedir.
Yerel ağ kurulumu için öncelikle en az 2 tane bilgisayar gereklidir. Bundan sonra ise Ethernet kartı ya da başka bir ismiyle ağ bağdaştırıcısı olması gereklidir. Ardından ise internet bağlantısı için gerekli kabloların temin edilmesiyle yerel ağ kurulumu gerçekleştirilebilir.
Ağ Kurmanın Amacı Nedir? Birden çok bilgisayarı birbirine bağlanarak kaynakları paylaşmaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor.
Kaynak paylaşımına ve iletişime ihtiyaç duyulan her yerde bilgisayar ağları kullanılmaktadır. Böylece dosyaların, donanımların ve yazılımların güvenli ve verimli kullanımı sağlanabilir. Bilgisayarlar arasında ağ kurulması ayrıca yönetim ve destek görevlerinin de kolayca yapılmasını sağlar.
Matematiksel olarak ağlar "çizge", noktalar "köşe" ve çizgiler "kenar" olarak adlandırılır. Bu niceliklerin bilgisayar bilimlerindeki karşılığı ise "ağ", "düğüm" ve "bağlantı" kavramlarıdır. Fiziksel, biyolojik ve sosyal bilimlerdeki birçok sistem ağlar şeklinde ifade edilebilir.
Farklılıkların özeti: LAN ve WAN
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
Ağ Cihazı Nedir? Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır. Bir ağ yapısı bu tür cihazların birbirine bağlanmasıyla oluşur.
LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük ağ yapısı için kullanılan terimdir. Dilimizde Yerel Ağ Bağlantısı olarak kullanılmaktadır. Bu ağ türünde cihazların fiziksel olarak birbirlerine yakın olması gerekir.
Temel ağ bileşenleri hub, repeater, switch ve router'lardır. Hub: Hub fiziksel katman cihazıdır. İçerisinde elektriksel iletişimler gerçekleşir. Kendine gelen paketi, kendine bağlı tüm cihazlara iletir, seçim ve karar mekanizması yoktur [5].
Ağ tasarımı, birden çok bilgisayarın kullanılması ve bir araya getirilmesiyle oluşturulan tasarım türüdür. Genellikle de bilgi teknolojileri uzmanları, bilgisayar mühendisleri ve ağ tasarımcıları tarafından oluşturulan bir ağ sistemidir. Ağ tasarımı genel, kapsamlı olarak ele alınır ve bu şekilde yapılır.
Yönetilen ağ hizmetleri, bir işletmenin ağ altyapısını planlama, kurma, yönetme ve koruma sürecini bir sağlayıcıya devrettiği hizmetlerdir. Bu hizmetler, ağ yönetimindeki zorlukları ortadan kaldırmak ve işletmelere güvenilir bir ağ altyapısı sunmak için tasarlanmıştır.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
Network (ağ), bilgisayar sistemlerinde bulunan; donanım ve yazılım kaynaklarının kullanıcılar tarafından paylaşılmasını sağlayan sistemlerdir. Network (ağ) kurabilmek için; network altyapısına (yapısal kablolama ve kompenantlar) ve aktif cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilgisayar ağları; Yerel Alan Ağı (LAN), Metropol Alan Ağı (MAN) ve Geniş Alan Ağı (WAN) olmak üzere 3 çeşittir.
İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
LAN (Yerel Alan Ağı) ve MAN (Metropolitan Alan Ağı) ile karşılaştırıldığında, WAN (Geniş Alan Ağı), yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları vb. Gibi daha çeşitli cihazları içerir. İşletmenin çeşitli şubeleri, iletişimi sağlamak için WAN bağlantıları kurabilir. mikrodalga, uydu kanalları, vb. yoluyla.
Günümüzde, bilgisayarlar, telefonlar, yazıcılar ve diğer pek çok cihaz, her an her yerden birbirleriyle iletişim kurabilmektedir. Bu iletişimi mümkün kılan temel yapıya “ağ” adı verilir. Ağlar, farklı cihazların birbirleriyle veri ve bilgi paylaşabilmesini sağlayan temel yapıları oluşturur.
Network topolojileri, ölçeklerine göre PAN, LAN, MAN ve WAN olmak üzere gruplandırılabilir. PAN kişisel cihazların birbiriyle bağlanması sonucu elde edilen kişisel ağdır. InfaRed (IR) ve BlueTooth (BT) günümüzde PAN ağlarında en çok kullanılan teknolojilerdir.
Ağ kullanımı nedir? Cihazlar, sunucular, uygulamalar ve diğer ağ kullanıcıları arasındaki veri aktarım hızları ağ kullanımı olarak adlandırılır. Saniye başına bayt veya saniye başına bit gibi belirli bir süre içinde ne kadar veri aktarıldığı cinsinden ölçülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri