Tanrı inancı, Türklerin en eski dini olan “Tengri-han” kültüne dayanmaktadır. Bu kelimenin “Dingira” adlı güneş kelimesinden geldiğine inanılır. Çünkü güneş Türkler için her zaman kutsal öge olarak tanımlanmıştır. Hatta ona “Tengri-Nur” (ışık) da denmiştir.
Türk inanç sisteminde güneş, koruyucu vasfi itibariyle gök, ay ve yıldız gibi bir iye mevkiindedir. Hunlar güneşi "kün" diye adlandırmışlardır. Bu kelime günümüzde gün anlamında kullandığımız kelimenin eski şeklidir.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir.
Antik çağda, güneş genellikle sadece fiziksel bir fenomen olarak değil, bir tanrı olarak da görüldüğü için, kraliyete ve ilahiyata atıfta bulunan önemli semboller arasındaydı. Dolayısıyla bu ilahi güneş aynı zamanda güçle, iktidarla yakından bağlantılıydı.
DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Kur'ân-ı Kerîm'de fizik ve fizik ötesi boyutuyla gök için kullanılan bir kelime.
İlgili 44 soru bulundu
(Allah), aydınlığı patlatıp- çıkarandır. Ve geceyi, sakin(dinlenme) kıldı. Güneş ve Ay'ın (hareketleri) 'hesap' iledir.
Şems, güneş kelimesinin eş anlamlısı olup, Arapça şms kökünden gelen ve aynı anlama sahip şams (شمس) sözcüğünden alıntıdır.
Mitolojide Helios
Yunan mitolojisinde Helios, titan Hyperion ve Theia'nın yavrusudur.
Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu'nda Güneş Kültü
Işık denildiğinde akla gelen diğer tanrı ise Helios'tur. Gaia ve Uranos'un çocukları Hyperion ve Theia'nın oğlu olan Helios güneşi simgelemektedir (Hes.
Güneşin yarattığı gücün sembolü olarak Mısır tanrıları arasında en kudretlisi Güneş Tanrısı Ra'dır. Ra, gizemli tanrı Amon ve ana tanrıça İsis ile birlikte ilahi toplulukta en yüksek mevkide bulunurlar.
da vezirin simgesi olarak kullanılır. Genel anlamda İslam tasavvuf düşüncesinde sıklıkla tanrının veya peygamberin,6 aydınlığının simgesi olarak Güneş ile özdeşliğinden söz etmek gerekir.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır.
Işık ve Güneş Tanrısı: Apollon, güneşi temsil eden ve dünyayı ışıkla aydınlatan bir tanrıdır. Bu nedenle, genellikle genç ve güzel bir erkek olarak tasvir edilir. Müzik ve Sanatın Koruyucusu: Apollon aynı zamanda müziğin ve sanatın koruyucusudur.
Bir nesne olarak güneş ise “en-Nûr” ve “ez-Zâhir” isimlerinin tecel- lisidir. Nurun kaynağı ve yansıması bakımından güneş Allah'ı, karanlık ise mahlûkatı temsil eder.23 Bu açıdan bakıldığında İbnü'l-Arabî'nin düşünce sisteminde güneş, varlığın birliği ve mahlûkatın Allah'a muhtaçlığının sembolüdür.
Güneş ve Ay kişiliğimizin oluşumundaki en önemli iki etkendir. Güneş, kişiliğimizin bilinçli yüzünü, Ay ise bilinçsiz yüzünü gösterir. En basit değimiyle Güneş babayı, Ay ise anneyi temsil eder. İkisinin birleşimiyle birlikte temel yapımız meydana gelir.
Güneş'in doğduğu ve battığı taraflara bir isim veriyoruz. Güneş'in doğduğu yere doğu, battığı yere ise batı denir.
Afrodit; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası, Roma mitolojisindeki ismi Venüs'tür.
Ra, Mısır mitolojisinde güneş tanrısıdır. Kutsal merkezi Heliopolis'tir. Genellikle başında bir disk bulunan şahin kafalı insan biçiminde canlandırılmıştır. Eski tanrı Atum'la bir tutularak; IV. sülale döneminde devlet tanrısı olmuştur.
Büyü ve bilgeliğin tanrıçası
İsis ayrıca Osiris'i canlandırmasını ve Horus'u koruyup iyileştirmesini sağlayan sihirli gücü ve kurnazlığıyla da biliniyordu. Büyü bilgisi sayesinde "bir milyon tanrıdan daha zeki" olduğu söylenirdi.
Hades, Yunan mitolojisine göre yeraltındaki ölüler ve hayaletler ülkesinin Tanrısıdır ve Zeus'un kardeşidir. Zamanla yeraltı ülkesine de bu Tanrının adı verilmiştir.
Güneş tipi Horus, Atum, Ra, Geb ya da Nut çeşitli tanrıların oğlu olarak adlandırılırdı. Horus, sıklıkla antik Mısırlıların ulusal koruyucu tanrısıydı. Tüm Mısır Kraliyeti üzerindeki krallıkların bir sembolü olarak genellikle, pschent veya kırmızı-beyaz taç takan şahin başlı adam olarak resmedilir.
Önemi arttıkça, diğer bölgelerde tapınılan baş tanrı Ra ile özdeşleşerek Amon-Ra adını aldı. Amon-Ra İlahisinde şu şekilde tanımlanır: Gerçeğin efendisi, tanrıların babası, insanların yaratıcısı, tüm hayvanların yaratıcısı, var olan her şeyin Rabbi, yaşam asasının yaratıcısı.
Ülkemizde erkek ve kız çocukları için ortak kullanılabilen nadir isimler bulunmaktadır. Bu tür unisex isimlerden birisi de Güneş ismidir.
Güneş ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Güneş adını koymak caizdir.
Dünya, Güneş ve Ay kelimeleri astronomi terimi olarak kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; deyim içerisinde veya mecazî anlamlarda kullanılıyorsa cins isim olduğu için küçük harfle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri