Hatmi çiçeği, eski zamanlardan bu yana şifalı bir bitki olarak kullanılır. En çok bitki çayı formunda görülen hatmi çiçeği, soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı koruyucu olarak tercih edilir. Özellikle kış aylarında kuru öksürüğe karşı fayda sağlar.
Belli başlı bir zarar bulunmayan Hatmi çiçeği; her şeyde olduğu gibi aşırı tüketilmesi ile sorun oluşturabilir. Günlük olarak 2 bardağı geçmeyecek şekilde çayı içilebilir. Ama sürekli olması idrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı su kaybına neden yaratabilir. Hamile kadınlarda tüketilmemesi gereklidir.
Hatmi çiçeği genellikle kurutularak kullanılıyor. Bütün aktarlarda kurutulmuş haliyle satılıyor. Bitki çaylarındaki demleme yöntemiyle çay olarak tüketebilirsiniz. Hatmi çiçeğinin kuru öksürüğü kesme, nezle, grip, soğuk algınlığına iyi gelme, hazımsızlık, gaz sancısını giderme gibi faydaları bulunuyor.
Demlendikten sonra sıcak olarak içilir ve her seferinde taze olarak hazırlanması gerekir. Hatmi çiçeği çayı günde iki defa içilebilir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Bronş temizleyerek rahat nefes alınmasını sağlar.
İlgili 45 soru bulundu
Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı, bir yan etkisi bulunmuyor.
Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait olan hibiskus bitkisi iyi miktarda C vitamini barındırır ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Yaklaşık üç yüz türü bulunan ve hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus bitkisi, hoş kokulu yapısıyla da bilinir.
Kurutulmuş Hatmi Çiçeği 1 kg Fiyatı 279,30 TL.
Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiği taktirde vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunmanızı sağlar. Böbrek iltihabı yaşayan kişiler hatmi çiçeği çayı tüketebilirler. Aynı zamanda idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Mide hastalıkları olan kişiler hatmi çayı çiçeği tüketerek şifa bulabilirler.
'Hatmi çiçeği sütle kaynatılır mı' sorusunu merak edenler için etkili bir tarif verebiliriz. Yarım bardak kaynar sütün içerisine 6-7 tane hatmi çiçeği tomurcuğu ekleyerek demlenmesini ve ılımasını bekleyip içebilirsiniz. Günde 2 kere yaptığınız bu karışımla öksürük şikayetlerini önlemiş olursunuz.
Hatmi çiçeğinin akciğerleri temizlediği bilinir.
Koah etkilerini azaltmak için hatmi çiçeği çayını gün içinde 1 fincan içebilirsiniz. Düzenli ve ölçülü içtiğinizde, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerini sona erdirebilirsiniz.
Günümüzde de sağlık için kullanılan bitkilerden biri hatmi çiçeğidir. Hatmi çiçeği ebegümeciler familyasına ait bir bitkidir. Halk arasında farklı isimlerle de anılan hatmi çiçeğinin bilinen en belirgin faydası öksürük üzerindeki etkileridir. Bunun yanı sıra sağlık üzerinde pek çok faydası da bulunmaktadır.
Tadı biraz acı olduğu için bal ile tatlandırılarak tüketilebilir. Günde en fazla iki defa tüketilmesi gereken hatmi çiçeği çayı gün boyu soğuk suda bekletilerek de tüketilebilir.
Sakinleştirici etkisi de olan hatmi çiçeği, bünyesinde barındırdığı uçucu yağlar sayesinde çay olarak tüketildiğinde uyku problemi yaşayanlarda faydalı olur. Hatmi çiçeği sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini yükseltmektedir.
Sindirimin Kolaylaştırılması Hatmi çiçeği kökü, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının iyileşmesini kolaylaştırabilir. Bitki ayrıca mide ülseri, mide ekşimesi ve kolik gibi diğer sindirim sistemi problemlerinin giderilmesi için de fayda sağlayabilir.
Hatmi çiçeği, öksürüğü kesmeye yardımcı olması sebebiyle özellikle solunum hastalıklarına karşı çay olarak tüketilebilir.
- Kuru öksürük diye tabir edilen hastalıkların önüne geçilmesi için hatmi çiçeği kullanılabilir. - Böbrek iltihaplarının da tedavisinde kullanılan bitki, böbreklere oldukça iyi gelmektedir.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'DAN HATMİ ÇİÇEĞİ KÜRÜ
Günde iki kere yapılabilir. Ayrıca bu uygulamadan sonra bir kaşık keçiboynuzuyla da bu işlemi kuvvetlendirebilirsiniz. Bu uygulamayı aynı zamanda su ile de yapabilirsiniz. Ancak içerisine kesinlikle bal ya da limon eklenmemeli.
Hatmi Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur. Hatmi Çiçeği çoğunlukla Ağaç hatmisi(Hibiscus syriacus) ya da Gül hatmisi (Althaea rosea) gibi diğer Hatmi türleriyle karıştırılabilir. Bu yüzden uzman kişiler tarafından türlerin ayırt edilerek toplanması önemlidir.
Hatmi çiçeğinin Manisa'nın Demirci ilçesinde yaz aylarında yol kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında Fatmagül çiçeği olarak bilinen hatmi çiçeğini toplayıp güneşte kurutan kadınlar, kilogramını 25 liradan satışa sunuyor.
Hatmi çiçeği çayı zayıflamak için kullanılan bir çaydır. Özellikle diyet ve spor ile birlikte bu çay tüketildiğinde daha fazla zayıflatıcı bir etki sunmaktadır. İsterseniz sade şekilde isterseniz içerisine tarçın, karanfil gibi ekleyeceğiniz başka ürünlerle hatmi çiçeği çayını kullanabilirsiniz.
Genel olarak hibiskus bitkisi çay şeklinde tüketilir. Taze hibiskus salatalarda, yemeklerde, keklerde ve içeriğinde yer alan pektin nedeni ile reçel, şurup ve sos yapımında kullanılır. Çöl bitkisi olarak bilinen hibiskus yüksek oranda su tutma kapasitesine sahip bir bitkidir.
Hibiskus çayı afrodizyak etkisine sahip
Hibiskus yapraklarının iyi bir afrodizyak olduğu bilinir.
Herby Aşk Çayı aşk dolu! Bamya çiçeği, rezene, funda otu, nar kabuğu, çoban çökerten, tarçın ve aşkın çiçeği gülden oluşan zengin içeriği ve tutkunun meyvesi çileğin enfes lezzetiyle aşk yudumlanabilir hale geldi. Birbirinden eşsiz Herby çayları ile kendi özel paketini yarat, iyiliği sonuna kadar özgürce yaşa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri