Akçaağaç şurubu isfendan çınarı ya da akçaağacın gövdesinde sadece şubat, mart ve nisan aylarında oluşan öz sularının işlenmesi sonucu elde edilen bir şifalı içecektir. Antioksidan bileşenler içeren akçaağaç şurubunda riboflavin, kalsiyum, çinko, manganez, potasyum, fosfor, demir ve magnezyum da bulunur.
Akçaağaç şurubu, (Fransızca: Sirop d'Érable,İngilizce: Maple syrup) akçaağaçtan elde edilen tatlı bir şurup. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yoğun olarak waffle ve pankek ile beraber tüketilir. Şurubun içinde yoğun olarak sükroz bulunur.
Fazla tüketmemeye dikkat: Akçaağaç şurubu zararları
Akçaağaç şurubu, doğal bir tatlandırıcı olsa da şeker bakımından oldukça yüksek değerlere sahip olduğundan aşırı tüketmemek oldukça önemli. Aksi halde obeziteden tutun diyabet ve hatta kalp hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabiliyor.
Akçaağaç şurubu kilo aldırır mı? Akçaağaç Şurubu Zararları ve Yan Etkileri Bilinen yan etkisi olmamasına rağmen akçaağaç şurubu aşırı tüketildiğinde içeriğinde yer alan şekerden dolayı kilo alımına sebep olabilir. 100 mililitre akçaağaç şurubu kalori içeriği 260 kcal.
Daha önce söylediğimiz gibi akçaağaç şurubu, waffle, pankek gibi hamur işi tariflerde yaygın olarak kullanılır. Meyve salatalarında, dondurmalarda, krep ve tostlarda da bu şurubu kullanabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Örneğin gümüşi akçaağaç, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişirken; kırmızı akçaağaç ve dişbudak yapraklı akçaağaç Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilir. Çınar yapraklı akçaağaç ise; Ege, Marmara ve Trakya bölgelerine özel bir türdür.
Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişen akçaağaç, Asya, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Avrupa'da da yetişmektedir. Türkiye'de Marmara, Ege, Trakya ve Karadeniz bölgesinde akçaağaçlar bulunmaktadır. Ancak akçaağaç şurubu Türkiye sınırlarında üretilmeyen bir şurup çeşididir.
Akçaağaç şurubu içerisinde yüksek miktarda şeker bulunur. Doğal bir tatlandırıcı olsa da şeker miktarına bağlı olarak yan etkileri vardır. Dolayısıyla şeker hastaları tarafından tüketilemez.
Akçaağaç Şurubu Hastalığı (MSUD); valin, lösin ve izolösin dekarboksilasyonunda rol oynayan Dallı Zincirli Alfa- Ketoasit Dehidrogenaz (BCKAD) enzimindeki hasarlar sonucunda oluşmuş, doğuştan gelen bir metabolizma hastalığıdır.
Akçaağaç ya da İsfendan Çınarı'nın gövdesinden, yılın sadece Şubat-Mart ve Nisan aylarında alınabilen ağaç özsuyunun işlenmesi ile elde edilen Maple Şurubu, uzmanların tespitlerine göre bağışıklık sisteminden kalbe, prostattan yaşlanmayı durdurmaya kadar bir dizi rahatsızlığa iyi geliyor.
Türkiye'de pekmezin yapılışı ile benzer özellik gösteren şurup, Kanada'nın geleneksel şifalı lezzetlerinden biridir. Akçaağaç şurubu tadı karamelin aromalı haline benzemektedir.
Ülkemizde yaklaşık 10 çeşit akçaağaç bulunmaktadır ve bunlar daha çok Karadeniz, Marmara, Ege ve Trakya bölgelerinde yaşamaktadırlar. Ülkemizde şurup imalatı yapılmamaktadır.
Meyve şurubu, özellikle de pasta ve tatlıların içine sos olarak kullanılabilir. Aynı zamanda tatlıları süslemek için bir sos olarak da tercih edilebilir. Soğuk ve buzlu içeceklere lezzet katmak ve tatlandırmak için de meyve şurubunu tercih edebilirsiniz.
İsveç şurubu bitkileri şöyledir: Aloe vera, mür ağacı, safran, sinameki, kafur, ravent kökü, kudret helvası, küçük çayır güzeli, tiryak, gümüş dikeni kökü ve melek otu kötü yer almaktadır. Bu mucizevi bitkilerin kuru hali, 2 litrelik bir şişeye aktarılır.
Çoğunlukla kışın yaprağını döken ağaç ve ağaççık halinde odunsu bitkilerdir. Sürgünlerde karşılıklı olarak yer alan tomurcuklar ya kiremitvari dizilen pullar veya dışarıdan görülen iki pul ile örtülmüştür. Uzun saplı yapraklar basit, loplu veya tüysüdür. Yapraklar bazılarında sapından koparılınca süt çıkar.
en erken bulgu veren entoksikasyon tipi metabolik hastalıktır. otomozal resesif geçiş gösterir, doğumdan 2 veya 3 gün sonra bulgu verir, tipik olarak bebeğin idrarı yanmış şeker , pastırma, çemen kokar.
Massachusetts Akçaağaç Üreticileri Derneği'ne göre açılmamış bir şişe akçaağaç şurubu süresiz olarak saklanabilir. Ve açtıktan sonra bile, buzdolabında tutarsanız birkaç yıl kullanabilirsiniz.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir. Bu sayede, laktoz intoleransı olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
Dünyadaki akçaağaç şurubunun neredeyse tamamı da Kanada'dan gelir. Kanada'daki akçaağaç şurubunun %90'ı ise Québec eyaletinde üretilir. Québec, Kanada'nın ağırlıklı Fransızca konuşan tek eyaletidir. Dünyaca en meşhur şehri Montréal'dir.
Akçaağaç şurubu, ceviz, soya sütü, bitkisel sütlü çikolata, pektin, soya lesthin ile hazırlanan bitki temelli bu ürünümüzün içinde gluten bulunmaz, ürünümüz soya ve kuruyemiş içerir.
Çok özel bir şeymiş gibi süslü şişelerin içinde satılan Agave şurubu kaktüs benzeri bir bitkiden, Akçaağaç şurubu daha çok Kanada'da yetişen bir ağaçtan elde ediliyor. Her ikisi de ithal ve oldukça pahalı ürünler buna karşılık içindeki şekerin bildiğimiz toz şekerden bir farkı yok.
Akçaağaç yaprağı açık yeşil renkte veya beyaz-yeşil alaca renklerdedir. Ağacın çiçeği ise sarı yeşil renkte yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri