Ağaçların, depremin yıkıcı etkisini azaltmakta yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştik. Bunu nasıl yaptığı hakkında bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda bitki ve ağaç köklerinin sismik dalgaların gücünü azalttığını ortaya koymuştur.
Ağaçlar, erozyonu engeller, toprak kaymasını azaltır ve sel riskini düşürür. Ayrıca, ağaçlar rüzgarın etkisini azaltarak fırtına hasarını önler. Doğal afetlerle mücadelede ağaç dikimi önemli bir adımdır. Ağaç dikmek doğal afetleri önlemek için etkili bir yöntemdir.
Ormanlardaki topraklar, canlı ve hatta ölü ağaçlar çok sayıda canlıya habitatlar sağlarlar. Ormanlar ayrıca su ve C, N, K, S gibi besin maddelerinin atmosfer, canlılar ve topraklar arasında yer değiştirmelerini sağlar. Böylece su ve besin maddesi döngülerinin önemli birer parçasıdır.
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir. Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Depremler, yerkabuğundaki fay hattı ismi verilen kırıklarda meydana gelir. Bu fay hatları, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (Sıkışma, gerilme veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
SAĞLAM YERYÜZÜ YOK
Toprak kaymaları, yani heyelanlar ve sellerin oluşumu artar. Ağaçlar kökleri sayesinde toprağın sel suyunu çok fazla çekmesini engeller. Ancak ağaçlar olmadığı takdirde toprak kaymasının ve sel oluşumunun yol açacağı maddi ve manevi kayıplar meydana gelir.
Buna bağlı olarak ağaç dikmek hangi doğal afetleri önler sorusu da sıklıkla merak edilir. Ağaçlar, öncelikle erozyonu önler ve toprak kaymasında ortaya çıkan faktörleri minimuma indirir. Ayrıca sel gibi diğer doğal afetlerin etkilerinden de asgari düzeyde etkilenmenizi sağlar.
"Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir. Hatta kanalizasyonları çatlatıp, içine girerek tıkayabilir. Güçlü kökler zamanla, alttan yaptığı basınçla betonu bile yerinden oynatabilir.
YEŞİLİN GÜCÜ Bitki ve ağaçların kökleri, depremin etkilerini azaltmak için sismik dalgaları dağıtır, bu nedenle uzmanlar, hasarı en aza indirmek için depreme eğilimli bölgelerdeki binaların yakınına ağaç dikilmesini öneriyor.
Ağaç dalları kırılıp, düşer. En ağır mobilyalar bile hareket eder ya da yer değiştirerek devrilir.
Ağaçlar Erozyonu Önler
Tepe ve dere kıyılarındaki ağaçlar toprağın yüzey akışını azaltır ve toprağı bir arada tutar. Bereketli toprakların okyanuslara karışmasını engeller.
Depremler Önlenemez, Ancak Depremlerin Afetlere Dönüşmesi Önlenebilir. Afetler her zaman her yerde olabilir ve afetlere müdahale etmekle yükümlü kişiler, (ki bu kişilerde afetzede olabilirler) afet sonrası ihtiyaçlarımızı çok kısa bir sürede karşılayamayabilirler.
Otobanlarda dikilen ağaçların öncelikli amacının egzoz kirliliğini önlemek, görsel açıdan seyahati keyifli hale getirmek olduğunu anlatan Avcı, ağaçların araç gürültüsünün etkisini azaltma amacı taşıdığını da ifade etti.
Ülkemizde en sık görülen doğal afet türü depremlerdir. Depremin kendi zararından başka, neden olduğu yangın, sel ve toprak kayması gibi olaylar da ikinci bir afete yol açabilir.
Ağaçların, depremin yıkıcı etkisini azaltmakta yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştik. Bunu nasıl yaptığı hakkında bir takım bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda bitki ve ağaç köklerinin sismik dalgaların gücünü azalttığını ortaya koymuştur.
Bitki örtüsü yönünden zengin olan yerlerde, özellikle ormanlarla kaplı alanlarda toprak, daha gözeneklidir. Bu topraklar organik madde yönünden zengindir. Organik madde, ağaç dalları ve yapraklar yağışın toprağa ani inişini engeller. Bitki gövdeleri ise, yüzeysel akışın hızını azaltır.
Ağaçların yokluğunda, toprak daha az su tutacak ve su döngüsü etkilenecektir. Biodiversite kaybı: Ağaçlar, birçok hayvan ve bitki türünün yaşam alanıdır. Ağaçların yokluğunda, birçok hayvan ve bitki türü yok olacaktır. İnsan sağlığı: Ağaçlar, hava kirliliğini azaltır ve insan sağlığına olumlu etkileri vardır.
-ŞOFÖR OLMAK İSTİYOR. BÜTÜN AĞAÇLAR MAVİ OLSAYDI NE OLURDU? -KARANLIK OLURDU. İKİ KAFAN OLSAYDI NE YAPARDIN?
veya toprağa dönüşene kadar ağaçların içinde depolanır. Bu nedenle, ağaçların yokluğu havada önemli ölçüde DAHA YÜKSEK miktarda karbondioksit ve DÜŞÜK miktarda oksijen ile sonuçlanacaktır!
Depremler kıyamet alametlerindendir. Buhari'deki hadis-i şerifte, (Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz) buyurulmuştur. Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
kişilerin üzerlerine devrilip düşebilirler. En tehlikelisi de tavanın çökmesi ya da evin tamamen yıkılmasıdır. Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri