Agat taşı diğer adıyla akik taşı doğa da farklı hallerde bulunan ve oldukça fazla çeşitliliğe sahip olan doğal taşlardan biridir. Bu doğada kırmızı, gri, mavi, beyaz, yeşil ve kahverengi renklerde bulunmaktadır. Akik taşı ayrıca “Ölümsüz Taş” ya da “Yemen Taşı” olarak adlandırılır.
Doğada daha az bulunmakla birlikte siyah, beyaz, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kahverengi olanları da vardır. Günümüzde daha ziyade tespih yapımında ve kuyumculukta kullanılmaktadır. Diğer minerallerden etkilenerek yosunlu bir görünüm aldığında Agat (Yosunlu Akik) adını alır.
Akik taşı, Agat taşı olarak da bilinir. Topraklama taşları arasında bulunan Akik, yarı değerli bir taş türüdür.
Kalsedon ve kuvars minerallerinin bir araya gelmesiyle oluştuğu bilinen doğal taş türüdür. İngilizcede "Agate" ismiyle bilinmekte olan Akik Taşı, Irmak taşı, ölümsüz taş ve yemen taşı olarak da anılmaktadır. Akik Taşı, Peygamber Efendimizin de mühür taşı olarak benimsediği bir taş olarak bilinmektedir.
Gerçek akik tesbih taşı, pürüzsüz bir yüzeye ve sıkı bir dokuya sahiptir. Ancak taşın doğal desenleri, renk geçişleri ve içerisindeki minik hava kabarcıkları gibi özellikleri taşıyabilir. Sahte akik taşları genellikle plastik veya camdan yapılır. Genellikle gerçek akik taşından daha parlak ve düzgündür.
İlgili 25 soru bulundu
Sertlik: Akik, Mohs sertlik ölçeğinde 6.5-7 arasında bir sertliğe sahiptir. Bu, genel olarak dayanıklı bir taş olduğu anlamına gelir. Ancak, diğer taşlarla karıştırılmasını önlemek için sertliğini kontrol edebilirsiniz. Görünüm: Gerçek akik taşı genellikle düzensiz ve doğal bir görünüme sahiptir.
Muhammed Mustafa (sav) bir hadis-i şerifinde İmam Ali'ye (as) hitaben şöyle buyurdular: "Parmağına kızıl akik tak!
Agat taşı halk arasında bilinen ismiyle akik taşı doğada birçok farklı halde bulunan bir taş türüdür. Oldukça fazla çeşitliliği vardır, bilinen en saf doğal taşlardan biridir. Doğa içerisinde kırmızı, gri, mavi ve yeşil renklerde bulunmaktadır. Agat taşı ölümsüz taş ve yemen taşı olarak da bilinmektedir.
İçeriğindeki bileşenler sayesinde farklı tonlarda oluşan akik taşı siyah, beyaz, yeşil, kırmızı, kahverengi, mavi, sarı ve pembe gibi pek çok farklı renkte olabilir.
Bazı doğal taşlar da birbirini tamamlar. Bu taşlardan en bilinen iki tanesi akik ve sitrindir. Bu iki taş birlikte kullanıldığı zaman ruhani ve fiziki enerjinizi yükseltir. Ayrı ayrı kullanmak, beraber kullanmak kadar güçlü bir etki ortaya çıkarmayabilir.
Oğlak Burcu (22 Aralık – 21 Ocak):
Çalışkan ve detaylara önem veren insanların burcu Oğlak'ın doğal taşları şöyledir: “Akik, Aragonit, Azurit, Dumanlı Kuvars, Kehribar, Florit, Labradorit, Galen, Kristal Kuvars, İnci, Malakit, Oniks, Peridot.”
Beyaz akik taşı özellikleri arasında yer alan zihni canlı tutma etkisi dikkat çeker. Ak olan bu nesne, nazara karşı kişinin korunmasını sağlar ve negatif enerjiyi uzak tutar.
Akik taşı bilekliği, genellikle koruyucu ve dengeli enerjisiyle bilinir ve bu özelliklerinden dolayı sıklıkla sol kola takılır. Sol kol, enerji alımı ve koruma ile ilişkilendirilir, bu nedenle akik taşının potansiyel koruyucu etkileri sol kolda daha fazla hissedilebilir.
Agat taşı kişileri ruhsal açıdan koruyan bir taştır. Kalp rahatsızlıklarının engellenmesine yardımcı olur. Ağrıları azaltan bu taş kişilerin sosyalleşmesine destek verir. İnsanları negatif enerjiden korur.
Çubuk Agat Taşının gözlemlenen yaygın renkleri mavi, sarı ya da kahverengimsi kırmızıdır.
AGAT TAŞININ BULUNDUĞU COĞRAFİK ALAN
Agat taşı, Türkiye'de birçok alanlarda bulunmasına karşılık belki de en güzel ve en zengin rezerve sahip örnekleri Ankara ilinin Çubuk ilçesinin kuzeyi ile Çankırı ilinin Şabanözü ve Eldivan ilçelerinin güneyindeki yaklaşık 100 km2'lik bir alanda yer almakta.
Akik taşı farklı renklerde bulunabilen bir taştır. En sık görülen renk kızıl kahvedir. Siyah ve beyaz olan akik taşına oniks de denilir. Mavi, kahverengi, kırmızı, sarı, turuncu, beyaz, yeşil, siyah ve kızıl gibi farklı renklerde akik bulabilirsiniz.
Muhammed'in akik taşını kullandığı anlaşılır. Ashabına akik yüzük takması gerektiğini söyleyen çeşitli hadisler rivayet edilir. Akik taşı peygamber efendimiz tarafından kullanıldığı bilinen taş olma özelliğini taşır. Takan kişiye bereket, kazalardan korunma, kısmetin açılması gibi faydalar sağladığı ifade edilir.
Gerçek akik taşı, sahte taştan daha pahalıdır. Ancak genel olarak taş çok pahalı değildir. Bu doğal taşı yüzük, bileklik veya kolye olarak kullanabilirsiniz.
Akik Taşı Neden Çatlar
Bu çatlamalar, sert bir darbeyle oluşabileceği gibi, nedenini anlayamadığını bir şekilde de oluşabilir. Akik taşı, bir yere çarpma veya yüksekten düşürme gibi fiziksel sebeplerden dolayı çatlayabilir. Akik taşı, sertlik derecesi yüksek bir taştır ve darbelere karşı dayanıklıdır.
Akik Taşı: Nazardan koruduğuna ve nazarı çekip çatladığına inanılır. Strese, depresyon ve zihin yorgunluğuna iyi gelir.
Bu taşın Türkiye'de en yoğun olduğu bölge ise Karadeniz bölgesidir. Yeraltı magmalarında doğal süreçler neticesinde agat taşı meydana gelmektedir. Magmaların sıkışması ve yapılarda kalıntı bırakması bu taşın oluşma sürecini başlatmaktadır.
Peygamber'in üzerinde “Muhammedün resûlullah” yazan yüzüğünün de akik kaşlı olduğuna inanılmasıdır.
Şifalı taş olarak bilinen taşların insanların kullanmasına yönelik Şeyh Abdullah Yolcu tarafından yapılan açıklama; “Bu inanç meselesidir. Şeriatta yoksa caiz değildir. Taşa inanmak caiz değildir. Bu bir sebep meselesi ise ilaç gibi kullanılıyorsa caizdir.
Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri