Bu duruma hızlı bir şekilde müdahale edilirse meydana gelen sızıdan ve yanıktan kurtulmak oldukça kolaydır. Fakat aksi bir hâlde ağda yanığı ne yazık ki iz bırakabilen bir yaralanma türüne dönüşebilir. Hassas cilde sahip kişilerde daha fazla görülen ağda yanığı, akıllara birçok soruyu getirir.
Ağda yanığına en iyi gelen şey soğuk sudur. En az 10 dakika boyunca soğuk su tutulmalı. Eğer yanık yer su tutulmayacak bir bölgede ise küvetin içerisi soğuk su ile doldurulmalı ve 15 dakika küvet içinde bekletilmelidir.
“Ağda sonrası kızarıklık ne kadar sürer?” diyorsanız cevabı cildinizin o gün içinde normale döneceğidir. Hatta bundan endişe ediyorsanız ağdayı akşam yapabilir, gece boyunca cildinize yenilenmek için zaman tanıyabilirsiniz.
Yanıkların geçmesi ve acının dindirilmesi konusunda aloe vera oldukça etkilidir. Aloe vera içeren krem veya jeller, ağda yapılmış olan bölgelere sürülebilir. Diğer cildiniz için ideal kullanabileceğiniz bir başka ürünlerden biri İse bebe yağı olacaktır. Bebe yağının cildi yumuşatan bir özelliği bulunur.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle hassas ciltlerde dikkat edilmesine rağmen, ağda tahrişlere sebep olabilir. Bunların önüne geçebilmek için, ağda sonrası bakım uygulamalarını birkaç gün boyunca yapmaya devam edebilirsiniz. Taze aloe vera jeli, hindistan cevizi veya badem yağı ile cildi yatıştırabilirsiniz.
Madecassol krem aynı zamanda cildi onarır ve yanıkların iyileşmesini hızlandırır. Bu nedenle lazer epilasyondan sonra oluşan hafif yanıkların tedavisinde madecassol kremden yararlanabilirsiniz.
Ağda yanığı izi nasıl geçer sorusuna verilebilecek en etkili cevap, bölgenin her zaman doğru şekilde nemlendirilmesidir. Cildin kendini yenileyebilme özelliği bulunduğu için buna dışardan destek olmak, sürecin çok daha az tahribatla atlatılmasına yardımcı olur.
Sıcak aylarda kıyafetlerinizi (yiyecek kokusunun geçmesini önlemek için) bir poşet torbaya koyun ve dondurucuya koyun. Ardından, ağdayı kazıyın. Ağda lekesini ütü veya saç kurutma makinesi ile ısıtma yöntemi, doğal ve boyasız ağda lekeleri için uygundur.
Özellikle evde kendiniz yapıyorsanız ağdanın sıcaklığını çok iyi ayarlamanız gerekir. Cilde sıcak temas eden ağda üst tabakayı yakacaktır. Sıcaklık derecesi yüksek olursa daha alt katmanlar yanar ve tıbbi yardım gerektirir. Böylelikle ciltte ağda yanığı izi oluşur.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Bu durumda hametan krem kullanabilirsiniz. Hametan krem lazer epilasyon sonrası cildin bakımında etkilidir, cildi rahatlatır. Ciltte yanık olması ve/veya uzun süre geçmeyen kızarıklık durumunda bir dermatoloğa görünmenizi tavsiye ederiz. Buz Lazer, gelişmiş soğutma sistemi sayesinde neredeyse tamamen ağrısızdır.
Cildin farklı bölgelerinde meydana gelen yanık lekesi için öncelik uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisidir. Bu yöntem ile yanıt ve kesin önemli kısmı ortadan kaldırılır. Daha sonra kalan izlerini tamamen yok edilmesi için kimyasal peeling ve lazer yöntemleri ele alınır. Bazı yanıklar ise tıbbi müdahale gerektirir.
Yanık izi çok kötü değilse deterjanı lekenin üzerine sürün ve silin. Bazı durumlarda, bu şekilde lekeyi tamamen çıkarabilirsiniz. İnatçı ütü yanığı lekelerini çıkarmak için ise, lekeyi bol miktarda Persil deterjana tamamen batırmanız gerekecektir.
Ağda sonrası lekelenme normal mi; hassas bir cilde sahip olmasanız bile ağda teninize sıcakken temas ettiği için yanmasına sebep olabilir ve yanıklar bir süre sonra kahverengi lekelere dönüşür. Bu lekeler normal olduğu için uzun süreli bakımlarla kurtulmak mümkündür.
Ağdanın ardından kızarıklığı yok etmek için bölgeye soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Buzla ovma kızarıklığı hafifletirken aynı zamanda yanma hissini de azaltmaya yardımcı olacaktır. Regl olduğunuz dönemde ağda yapmaktan kaçının.
Ağda yarası nasıl geçer? Tüm dikkatinize rağmen ağda yarası oluştuysa hemen buz kompres yapın. Eğer cilt kalktıysa, yani deri soyulması olduysa buz işe yaramaz ama yanık ve kabarmalarda ilk anda buz tedavisi iyi gelecektir. Oluşmuş ağda yarasına ne iyi gelir sorusunun en basit cevabı pişik kremi.
Ağda lekesini vücuttan çıkarmak diğer yüzeylere oranla oldukça kolaydır. Normal ağda lekesinde temiz bir bezi, lekelenen bölgede nemli olarak bir süre bekletmeniz yeterli olur. Sir ağda lekesinde ise özel olarak tasarlanan ağda yağları ya da bebe yağı, alkol, aseton gibi malzemeler kullanabilirsiniz.
Buz özellikle ağda sonrası kullanımda cildi yatıştırır ve kızarıklıklara iyi gelir. Soğuk süt ya da buz küpleri şeklinde dondurduğunuz süt küpleri de ağda tahrişinin azalmasına yardımcı olacaktır.
Cildi yenileme özelliği olan E vitamini içerikli Hindistan cevizi yağı yara izine iyi gelir. Antioksidan özelliği ile yanıkta meydana gelen iltihaplanmalara lavanta yağı da iyi gelir. Yanık izleri için kullanılan doğal yağlardan bir diğeri ise kantaron yağıdır. Kantaron yağı su ile seyreltilerek kullanılmalıdır.
Çiğ bir dilim patates ile koltuk altınızı ovalayabilir ya da büyükçe bir patatesin suyunu çıkararak bu suyu koltukaltlarınıza sürerek yaklaşık 10 dk. bekleyin durulamanız yeterli olacaktır. Bu kürü düzenli uygulamak kararmayı önleyecektir. Bir başka doğal yöntem ise limondur.
Ağda yapmak, vücudundaki ölü derilerin atılmasına yardımcı olurken aynı zamanda parfümlü yapısıyla ciltte kaşıntı oluşturabiliyor. Bu nedenle ağda kullandıktan sonra mutlaka Cicaplast gibi hassas ciltlere uygun bir bakım kremiyle cildini ödüllendirmelisin. Bu kremi hem yüz, hem de vücut için kullanabilirsin.
Ağda yanığı olursa öncelikle sakin olun ve buz gibi bir soğuk su dökün yanık yere. Soğuk su biraz etki ettikten sonra buz koyun yanık yere. Yarım saat boyunca buzu bekletin. Daha sonra yanık kremi sürmelisiniz.
Sudocrem kremi, küçük yaralanmalara ve güneş yanıklara iyi gelen bir kremdir ve ince bir tabaka halinde cilde uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri