Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta ile avcılık yapabilir ve bir oltada en fazla 3 iğne bulundurabilir. iç sularda, yetiştiricilik tesislerinin hasat işlemi dışında, her türlü ağla avcılık yasaktır.
Balık sezonu sona erdi. 15 Nisan itibariyle denizlerde avlanma yasağı başladı. Yasak 31 Ağustos'ta sona erecek. Denizlerde avlanma yasağı 15 Nisan 2023 itibariyle başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde son bulacak.
Denizlerde av yasağı, belirli tarihler arasında bazı balık türlerinin avlanmasının yasaklandığı bir uygulamadır. Bu yasak, balık türlerinin üremesi ve neslinin devamı için koruma amaçlı olarak getirilmiştir. Av yasağı döneminde, denizlerde o balık türleri avlanamaz.
Pinter ve avlanma sepeti kullanılarak amatör balıkçılık yapılması yasaktır.
Taslağa göre artık hobi olarak balık tutmak isteyenler Tarım Bakanlığı'ndan izin almak zorunda. İzinsiz ve belgesiz oltayla balık tutanlarsa 200 lira ceza ödeyecek.
İlgili 30 soru bulundu
Sadece üreme dönemi dışında amatör ( OLTA ) avcılığı yapılabilir. Tırıvırı (paraşüt), serpme ağ, uzatma ağ gibi av araçları kullanımı yasak olup 500 - 5000 TL arasında değişen idari yaptırım cezaları uygulanmaktadır.
“MADDE 20 – (3) Donanımlı sportif dalışlarda ve dalış teknelerinde avcılık için kullanılan zıpkın ve benzeri araç ve gereçler bulundurulmaz, kullanılmaz ve su ürünleri avcılığı yapılmaz.”
Resulullah (s.a.s.), taşla, sapanla, sopayla avlanmayı yasak etmişlerdir. Müslim`de rivayet edilen bir hadis şöyledir: "Taş ne avlar, ne de düşmanı yaralar.
Kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiraya verilen göletler hariç, projeli olarak kiraya verilenlerde amatör avcılık yapılması Yasaktır. Sadece kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiralanmış göletlerde ise kafeslere 100 metreden daha yakın olmamak kaydıyla amatör avcılık serbesttir.
Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.
Dr. Hamit Ayberk, bilinçsiz avcılığın sadece orman varlığına değil, tarımsal üretime, ekonomiye ve insan sağlığına da olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Ayberk, tarım alanlarında zararlı böcekleri yiyecek kuş kalmadığına, zirai zararlılarla mücadelenin tamamen zehirlerle yapıldığına da dikkat çekti.
Amatör Balıkçılık kurallarını düzenleyen 5/2 Numaralı Tebliğ kurallarına aykırı olarak avcılık yapan kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri kanununun 36. maddesinin k-3 bendi gereğince 2022 yılı için 742 TL. İdari Para Cezası düzenlenmekte ve su ürünlerine el konulmaktadır.
Cumartesi günleri balıklar avlanma yasağı dolayısıyla ürkütülmedikleri için diğer günlere göre daha rahat hareket eder, sahile yaklaşır, su yüzüne çıkarlardı; çalışma günlerinde ise derin sulara çekilirlerdi. Balıkların, insan davranışlarına ne kadar kolay alıştıkları bilinmektedir.
Avda kullanılan araçlara el konuluyor
4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2019-2020 Merkez Av Komisyonu Kararları'na göre gece avlanmak yasak. Motor, traktör, pikap, cip, otomobil vb. araçların ışıklarından yararlanarak avlanan avcıların araçlarına da ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında el konuluyor.
Amatör Balıkçılık kurallarını düzenleyen 5/2 Numaralı Tebliğ kurallarına aykırı olarak avcılık yapan kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri kanununun 36. maddesinin k-3 bendi gereğince 2023 yılı için 1.654 TL. İdari Para Cezası düzenlenmekte ve su ürünlerine el konulmaktadır.
Ek 6 ncı maddede yer alan düzenlemelere aykırı hareket eden gerçek kişilere 10.000 (33.127) TL, tüzel kişilere 20.000 (66.257) TL idarî para cezası verilir. Akarsularda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapılması yasaktır.
Bakanlığımız tarafından sürdürülebilir su ürünleri avcılığının devamı açısından su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaklanmıştır.
Alınan karar uyarınca Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) av yapılabilecektir. Ayrıca yaban domuzu avı ilave olarak Salı günü de yapılabilecektir.
Kıyıda iple çevrilmiş, sınırları belli edilmiş yüzme alanı içinde ağ atmak, balık tutmak yasaktır, bunun dışında kıyıya, herhangi bir derinliğe ağ atmak serbesttir, adı üstünde kıyı balıkçısı kıyıya ağ atar, ha!
Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır (Maide 1-2). Ancak avcılıkta aşırıya gitmek, yemek kastı olmadan sırf zevk için hayvan öldürmek caiz değildir.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir." Ağaç parçası, taş gibi öldürücü şeylerle vurularak öldürülen hayvanın eti yenilmez. Böyle hayvanın kanı akıtılmadığı için bu et de murdar sayılmış ve haram kılınmıştır.
Ÿ Küspeli olta, parakete, sual tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasak r. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın ( rıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasak r. avlanabilir.
Ticari amaçlı su ürünleri avcılığında, avlanması yasak türlerden ticari deniz süngerleri çıkarıldı, köpek balığı ve mantalar eklendi. Ticari amaçlı avlanması yasak su ürünleri türlerine köpek balığı ve mantalar eklendi.
Madde 15- Eğitim amaçlı sportif gece dalışları eğitmenlerin kontrolünde ve önceden izin alınmak şartıyla yapılabilir.bunun dışında yapılacak gece dalışları yasaktır. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Yasaklar Madde 16- Sportif amaçlı dalışlarda ticari amaçlarla su ürünleri avcılığı yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri