Doğumdan Hemen Sonra Ağlamak Bebekler dünyaya geldiğinde soğuk havaya ve yeni bir ortama maruz kalırlar. Bu yüzden çoğu zaman hemen ağlarlar. Bu ağlama bebeğin ciğerlerini genişletecek ve amniyotik sıvı ve mukusu dışarı atacaktır.
Bazen istediklerini yapsanız da, gazları olmasa da ağlarlar. Bebeğin ağlamasıyla ciğerlerinin açılması arasında mantıklı, bilimsel bir ilişki yoktur. Bebek açsa, zayıfa, güçsüz düşmüşse ve yorgunsa ciğerleri de güçlü olamaz.
Bebeğiniz 20 dakikadan fazla ağlarsa beyni zarar görüyor. İngiliz çocuk bakım uzmanı Penelope Leach'in son kitabı, “Ağlayan bebekleri bir süre haline mi bırakmalı” şeklindeki klasik tartışmaya nokta koydu. Leach'e göre, yapılan son araştırmalar, sürekli ağlayan bebeklerin yeni gelişen beyninde hasar oluşturuyor.
Birçok araştırma, ağlamanın stresle baş etmek için gerekli ve yararlı olduğunu desteklemektedir. Bebeklere gelince, bebeklerin ağlamasının bir sebebi sözel bir ifadeleri olmadığı için kendi temel ihtiyaçlarını bakım verene gösterme yani iletişim yollarından biridir. Ağlamanın bir sebebi de gerilimi boşaltmadır.
BEBEKLER AĞLAYINCA SÖVMEYİN, DÖVMEYİN ! ve resulü olduğuna) şehâdettir. Dört aya kadar ağlaması, Allâhü Teâlâ'ya itimaddır. (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Salavâttır.
İlgili 22 soru bulundu
Rüyada bebek müjdedir sevinçtir. Ağlaması ise bu müjdenin yaklaştığının göstergesidir. Ayrıca rüyayı gören kişiye rızık ve para geleceğine, borcu varsa borcunu ödemeye işarettir.
Bebeklerin uzun süre nefesi kesilircesine ağlaması, birçok anne ve baba için dayanılmaz bir sorun haline gelebiliyor. 2 saatten fazla süren ağlama nöbeti ve huzursuzluk, bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının ilk işareti olabiliyor.
Cadı saati; bebeğin günün belli saatlerinde ve belli bir süre ile ağlaması ve süresi dolmadan susturulamaması durumudur.
Ağlayan bir bebekle mutlaka yumuşak bir tonda konuşulmalıdır. Daha önceden alışık olduğu için anne veya babasının sesi, bebek için sakinleştirici etki yapacaktır. Doğum öncesi dinletilen müzikler de doğum sonrası bebekleri rahatlatır, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.
Her sağlıklı bebek yaşamın ilk birkaç ayında çeşitli nedenlerden dolayı ağlarlar. Bebeklerin günlük ağlama süresi iki haftalık bir bebekte ortalama 1 saat 45 dakika ,6 haftalık bir bebekte 2 saat 45 dakika iken, 12 haftalık bebekte 1 saatin altına iner.
Bebeklerde ağlama hali uzun süre görülüyorsa, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda avunmuyorsa dikkat. Bebeğinizde infantil kolik olabilir. Hastalık, bebeklerde aşırı ağlamanın yanı sıra yüzünde kızarma ve dizleri karına çekme gibi belirtilerle seyreder.
Sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla, uzun süreli ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumuna kolik adı verilir.
Çünkü bebeklerin akciğerleri 39'uncu haftada tam anlamıyla geliştiğinden doğuma hazır oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Riskli Gebelikler Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Bildirici, anne karnında bebek kaç hafta kalmalı sorusuna bebeğin akciğer gelişimini tamamlayıp tamamlamadığını test ederek yanıt verebildiklerini belirtiyor.
34. haftadan sonra artık akciğerler soluk alıp vermeye hazırdır. 7. haftadan itibaren kalp, odacıkları ile gelişimi başlayan organlardandır. 10-12. haftalarda kan dolaşımı başlamıştır.
Bebeklikte sıkça görülen katılma ve nefes tutma nöbetleri, 4-5 yaşa kadar devam edebilmektedir. Bebek canı yandığında veya ağrı nedeniyle ağlamaya başladığında nefesini tutar, sesi kesilir ve dudaklarında morarma meydana gelir. Bazı durumlarda ise bu durum kasılma ve bebeğin kendinden geçmesiyle sonlanır.
Bebeği emzirdikten sonra yaklaşık 25 dakika boyunca kucağınızda dik tutun. Bu, mide ve kapakçığın rahatlamasını sağlar ve gaz oluşumunu bir nebze hafifletir.
Her üç bebekten birinde görülen haftada üç gün, üç saatten fazla süren ağlama olarak tarif edilen kolik sancısı, fizyolojik bir durumdur ve çoğunlukla 3. ya da 4. ayda kendiliğinden sonlanır. Koliğin nedeni bilinmediğinden tedavisi de yoktur, ilaçlar bu sancıları sonlandırmaz.
Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri
0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Eğer sakinleşecekse bebeğe kısa süreli emzik verilmeli, bebek rahatlar rahatlamaz emzik alınmalıdır. Bebeğe uzakta çalışan saç kurutma makinesi ya da elektrik süpürgesinin sesini dinletmek de denenmelidir, monoton ritmik sesler bebeği rahatlatabilir.
Tüm yeni doğanla ağlar ve bazen huysuzlanırlar. Bir bebeğin ilk 6 hafta günde 2-3 saat ağlaması normaldir. Yaşamın ilk üç ayında, diğer zamanlardan daha fazla ağlarlar. Bütün bebekler ağlar ve bazıları diğerlerinden daha fazla ağlar.
6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar. Ağlama krizleri günün herhangi bir zamanında görülebilse de genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde daha yoğun görülebilir. Bebek, bu sırada ağrısı varmış gibi bacaklarını yukarı çekebilir.
Bebeğin ağlamasının birçok sebebi vardır. Bazen ortada bir neden yokken yalnızca refleks olarak veya ağlamaya ihtiyacı olduğu için ağlayan bebek çoğu zaman canı yandığı, rahatsızlık duyduğu, altı kirli olduğu, karnı aç olduğu, aşırı yorgunluktan veya korktuğu için ağlar.
“Adem'in çocuklarından hiçbir çocuk yok ki, doğduğu an, şeytana ona dokunmuş olmasın. İşte doğarken ağlaması, şeytanın dokunmasından kaynaklanmaktadır. Meryem ve oğlu bundan müstesnadır.”
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri