İslam inancında 'tevhid', Allâh'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında kullanılan bir terimdir; Allah zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde birdir, eşi ve benzeri yoktur.
Tevhid Allah'ın varlığına, tekliğine, tüm yetkin niteliklerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah cümlesine kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişi mümin ve muvahhit adını alır.
Buna göre asıl tevhid, Allah‟ın ibadette bir olması, kulluğun yalnızca O‟na yöneltilmesi ve O‟na hiçbir şeyin ortak koşulmaması demektir.
“Tevhid sûresi” de denilen İhlâs Sûresi, “inançta (imanda) tevhid” olarak adlandırılabilecek bu tür tevhidin en özlü ifadesidir. “Amelde (ibadette) tevhid” de denilen “tevhid-i rubûbiyet” ise Allah'ın ilâh olduğunu kabul etmek, sonrasında da sadece O'na ibadet edip, ibadette hiçbir şeyi O'na ortak koşmamaktır.
Sözlükte “tek ve bir olmak” anlamındaki vahd (vahdet, vühûd) kökünden türeyen tevhîd “bir şeyin bir ve tek olduğunu kabul etmek” demektir. Mâtürîdî kelâmcılarına göre ilâhî fiiller Allah'ın zâtıyla kāim ve kadîm mânalar olduğundan tevhidin anlamı içinde yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Mâturîdîlere göre Tekvîn, Allah'ın zatı ile kaim ezeli bir sıfattır. Allah'ın diğer fiili sıfatlarını da ihtiva edecek şekilde “yok olanı, yokluktan varlığa çıkarma” anlamında Allah'ın yaratıcılığını ifade eder.
“Görmek, bilmek, sezmek; görme duyusu ve göz” mânalarına gelen basar, Cenâb-ı Hakk'ın görmeye konu olan şeyleri tam olarak idrak ettiğini ifade eden bir kemâl sıfatıdır.
5- Vahdaniyet:
Allah'ın bir ve tek olması demektir.
Yaratıcının bir olduğunu ve kâinattaki bütün birliklerin O'nun birliğine delil olduğunu bilmek, ilmî tevhittir. Diğer bir anlamda, akıl, kalp ve vicdanen âlemlerin Yaratıcısının tek olduğunu fikren anlamak, bilmektir. Dolayısıyla gerçek tevhid, marifet ile, yani bilgi/ilim ile olur. Buna marifetullah diyebiliriz.
Peygamberimiz ihsanı şöyle tanımlar: "Yüce Allah'a, O'nu görüyormuşcasına ibadet etmendir.
Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ın ilk var ve ilk neden oluşundan sonra gelen ve ikinci sırada yer alan varlıklar meleklerdir.
) Mâşâallah, “Allah'ın istediği olur.” anlamında kullanılır.
Terim olarak kader, " Allah'ın her şeyi belirli bir ölçü, düzen ve uyum içerisinde yaratmasına ve yaratılmış olan her şeyi programlamasına " denir.
Diğer bir ifadeyle tevhid, Allah'ın varlığına, birliğine, ondan başka ilah bulunmadığına inanmaktır. Biricik ve nihai ilâhî hakikatin Allah olduğuna, Hz. Muhammed'in onun son elçisi olduğuna şahadet etmektir. Allah tarafından gönderilen bütün peygamberlerin tebliğ ettiği dinin özü ve özeti tevhittir.
Bir davranışın ibadet olabilmesi için; kişide iman, niyet ve ihlas olması gerekir. İbadetin Allah rızası için yapılması ve İslâm'a uygun olması lazım gelir. Uygulama itibarıyla geniş manada ibadetler dört kısma ayrılır: a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler.
İbadette Taabbüdîlik
İbadetin emir için yapılması, ibadeti yapmakta tek neden tanımak demektir: Allah'ın emretmiş olması… Başka hiçbir sebep aramamaktır. İhlâs da budur, takva da budur. Allah'ın rızasını kazanmanın yolu da bu yaklaşımdan geçer. Buna ibadette taabbüdîlik denir.
Buna göre kainattaki her şeyde ve özelde dünyadaki her şey deki oluşumun ilmi kökeni yani tüm ilimlerin kaynağı Tevhittir, Tevhidi Düşünce ilim anlayışıdır. Bu ilmi anlayışında her şeyde geçerli olabilecek bir bilgi yönteminin mevcut olması gereği bulunmaktadır.
Genelde tapınılan herhangi bir şeye ilâh denilir. İlah, hak olan mabud için de, batıl mabutlar içinde kullanılır. Nitekim Kelime-i Tevhid'de bu anlam açıkça göze çarpmaktadır. Kelime-i Tevhid'in anlamı: “Allah'tan başka tapılacak bir ilâh yoktur” demektir.
Tevhidin Amacı Nedir? Tevhid, Allah'ın varlığına ve birliğine tüm yetkin olan niteliklerin kendisinde toplanmış olduğuna eşinin ve benzerinin bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklamakta olan Lâ İlâhe İllallah" cümlesine ise kelime-i tevhid adı verilir ve sık sık tekrar edilir.
İslâm düşüncesinde Allah'ı insana benzetme “teşbih”, cisim olarak kabul etme de “tecsim” olarak adlandırılırsa da, bu iki kavram çoğu yerde birbirinin yerine kullanılmıştır.
“Sonsuz” kavramı sınırlandırılmayan, bir had çizilmeyen, sonu olmayan, yok olmayan, varlığı sürekli olan anlamına gelir. Bu vasıflarıyla Allah sonsuzdur. - Allah'ın sonsuzluk vasfı -haşa- hacim bakımından değil, isim ve sıfatlarının kayıtsız / mutlak olmaları, sınırsız tecelliye sahip olmaları bakımındandır.
Kıdem, Cenab-ı Hakk'ın varlığının başlangıcının bulunmadığını ve evvelinin asla olmadığından bahsetmektedir. 3)BEKA: Allahın Zati Sıfatlarından üçüncüsü olan Beka, yüce yaratıcının başlangıcının olmadığı gibi sonunun da olmadığından söz etmektedir.
Gücü Her Şeye Yeten: Kâdir.
Sözlükte “işitmek, duymak; birinin arzu ve dileğini kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarına gelen sem', terim olarak “Allah'ın işitilmeye konu teşkil eden her şeyi tam bir yetkinlikle işitmesi” diye tanımlanır.
Allah'ın evrendeki herşeyin bilgisine sahip olması, Kur'an'ın tabiriyle “ilim” olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla Allah'ın sıfatlarından biri olan “ilim”, Allah'ın herşeyi bilmesi demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri