Allah korkusunun ve Allah'a kavuşma arzusunun her halimizde olduğu gibi namaz esnasında da tam anlamıyla bizi kuşatması lazım geldiği anlaşılmaktadır. Demek ki, namazda Allah sevgisi, ahiret kaygısıyla duygulanıp ağlamak namazı bozmaz, tam tersine en makbul ibadet yapar.
Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı? Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidâye, 1/62).
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Rüyada ağlayarak namaz kılmak kişinin günahları için tövbe etmesi anlamına gelmektedir. Özellikle vicdanının rahatlaması için kişinin maneviyata yönelmesi beklenmektedir. İş ya da eş değişikliği ya da bu gibi durumlarda yaşanacak çeşitli problemlere de yorulur.
Sual: Namazın herhangi bir yerinde, Estağfirullah, Allahümmağfirlî ve benzeri duaları okumak, namazı bozar mı? CEVAP: Hayır, hiçbiri bozmaz.
İlgili 25 soru bulundu
İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392). Ancak akla gelen dünyevi düşüncelerle meşgul olmamak gerekir.
Namaz bozulduğunda hemen o an namazı bırakalım mı? Değerli kardeşimiz, Namazda "Allah" kelimesini söylemek namazı bozmaz.
Rüyada görülen ağlama eylemi genel olarak arınmaya, sıkıntıdan kurtulmaya yorumlanır. Bir kimsenin rüyasında ağladığını görmesi, sevinçli bir haber alacağına işaret eder. Bu rüya helal kazanca, borçlardan kurtulmaya delalettir. Kişiyi o güne kadar üzen bazı olayların artık son bulduğu anlaşılmalıdır.
Rüyada namaz kılanları görmek; bireyin manevi hayatına önem verdiğini, dinine bağlı olduğunu ve başkalarının maneviyatını da önemsediğini ifade eder. Aynı zamanda kişinin kendisini daha fazla motive ettiğini, hedefleri için daha güçlü bir niyet ve azimle çalıştığını da gösterebilir.
Rüyada Ağlamak sevince, rüyada gözyaşı yanağı yakıyorsa sevineceğinize, uşutuyorsa üzüleceğinize, Rüyada bağırmadan ağlamak dert, gam, kederden kurtulmak demektir. Rüyada Bağırarak ağladığını görmek, o yer halki için musibet geleceğine yorumlanır. Aglamadığı halde gözlerinden yaş aktığını görmek, muradina ermektir.
“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...
Evet namaz kılarken insan altı yönden Allah tarafından kuşatıldığı şuurunda olmalıdır; hatta Allah'ın içine bile nufuz ettiği şuurunda olmalıdır. Çünkü Allah'ın olmadığı yer yoktur. Akait kitapları onu nihayetsiz olarak anlatır. Yüce Rabbimiz de “Biz ona (kulumuza) şah damarından daha yakınız” müjdesini veriyor.
Soruna gelirsem hayır bir sorun olmaz.
Demek ki, namazda Allah sevgisi, ahiret kaygısıyla duygulanıp ağlamak namazı bozmaz, tam tersine en makbul ibadet yapar.
Namazda dünyevi bir şey için sessiz ağlamak -mekruh olmakla beraber- namazı bozmaz.
İslâm'da bedenî, ailevî, dünyevî felâket ve acılara ağlamayıp sabır ve tahammül göstermek tavsiye edilmekle birlikte, bu durumlarda taşkınlık yapmadan ağlamak yasaklanmamıştır. Buna karşılık nevha yani isyanı andıracak şekilde bağırıp çağırarak, saçını başını yolarak ağlama kesin olarak haram kılınmıştır.
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
Yani namazda akla gelen o çirkin söz ve tasvirler, insanın değil şeytanın üflemesidir. Bunun en güzel ispatı o söz ve tasvirlerden insanın sıkılıp üzülmesidir. Zira insan kendi söz ve tasvirlerinden sıkılıp üzülmez. Demek o söz ve tasvirler, insanın kalbine ait değil, şeytana aittir.
Rüyada yanlış namaz kılmak şanslı bir döneme girileceği üzerine yorumlanır. Özellikle rüya sahibinin maddi ve manevi açıdan tüm sıkıntılarını geride bırakacağı üzerine işaret eder. Özel hayatında ve iş hayatında aradığı başarıyı elde edeceğini, mutlu olacağını ve sağlık sorunlarından kurtulacağı üzerine yorulur.
Özellikle rüya sahibinin çok iyi işlere gireceği ve bu işlerden önemli kazançlar elde edeceği yönünde yorumlanır. Gelecek adına önemli kazançlar şeklinde delalet eder. Rüyada hüngür hüngür ağladığını görmek aksine sevinç ve mutluluk anlamına gelmektedir.
Rüyada ağlayarak konuşmak neye işarettir? Sorusunun yanıtı genel olarak sıkıntılı durumlardan kurtuluşa işarettir. Bir başka yoruma göre de rüyada ağlayarak konuşmak rüya sahibinin gelecekte güzel şeylerle karşılaşacağı ve mutlu olacağı anlamına gelmektedir.
Rüyada hıçkıra hıçkıra ağlamak, kişinin uyandığında da ağlayacağını gösterir. Rüyada sessiz şekilde ağlamak ise bereket ile yorumlanır. Rüyada ağlamak, yüksek sesli ve etrafın dikkatini çekecek şekilde ise üzüntüye yorulmuştur. Sessiz şekilde, bir köşede kendi kendine ağlayan kişinin rüyası ise hayra yorulmuştur.
- Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Evet. Ters çevrilirse veya üstü örtülürse mekruh olmaz. Sual: Namazda gözleriyle başka yerlere bakmak mekruh mu? Evet, tenzihen mekruh olur.
Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri