Koyu renkleri birlikte ve beyaz veya daha açık renkleri ise ayrı yıkayın. Renk gruplarından oluşan daha fazla çamaşır olması durumunda, bunları ayrı ayrı seferlerde ele alın. Mesela morlar, kırmızılar, portakallar ve parlak sarılar gibi parlak kıyafetler birlikte veya çok çamaşır olması durumunda ayrı yıkanabilir.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Çamaşırları Renklerine Göre Gruplayın
Açık renkli çamaşırlar ile koyu renklileri birlikte atmayın. Açık ve koyu renkli çamaşırların birlikte yıkanması renklerin birbirine karışmasına sebep olabilir. Açık renkli çamaşırlar, koyu renkli çamaşırlar şeklinde gruplara ayırabilirsiniz.
Beyaz ve Renklileri Ayırın. Öncelikle kirli sepetindeki beyazları, renklileri ve siyahları ayırmalısınız. Beyazları bir arada, renklileri ve siyahları ayrı ayrı yıkamalısınız. Böylece renklerin karışmasını, beyazların grileşmesini veya diğer renklerle boyanmasını engelleyebilirsiniz.
Siyahlar ve Renkliler Birlikte Yıkanır Mı? Siyah renkli giysilerle renkli giysilerin bir arada yıkanması önerilmez. Siyah giysiler, yıkama esnasında renklerini bırakabilir ve diğer giysilerin rengini bozabilir. Renkli giysilerin yıkanması için renkli deterjanlar kullanılmalı ve ayrı bir yıkama işlemi için ayrılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
İki renkli kıyafetlerin doğru şekilde yıkanması, renklerinin korunması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle iki renkli kıyafetler çamaşır makinesi içerisinde ayrı ayrı yıkanmalıdır. Bu, farklı renklerin birbirine karışmasını engelleyerek kıyafetlerin ömrünü uzatır.
Yıkama öncesinde tüm giysilerinizi renklerine, yıkama sıcaklıklarına ve kumaş cinslerine göre ayırmalısınız. Genelde bilinenin aksine çamaşırları ikiye değil üçe hatta dörde ayırmak en iyisidir: İç çamaşırları, diğer beyazlar, açık renkliler ve koyu renkliler.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Açık renkler ve gri tonlarla birlikte beyazları yıkamamalısınız. Bir büyük yanılgı olan beyazların sıcak suda yıkanmasına son vermelisiniz. Aksine sıcak yerine soğuk su kullanmanız gerekir.
Çamaşır kurutma makinesinde kurutma yaparken renklilerin ve beyazların ayrı ayrı kurutulması gerekiyor. Özellikle ilk defa yıkanan koyu renkli çamaşırlar ile beyaz veya açık renkli çamaşırlar bir araya kurutulduğunda, açık renklilerin koyu renklilerden etkilenme ihtimali oldukça yüksek.
Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir. Mümkünse sıvı deterjanlar tercih edilmelidir, çünkü toz deterjanlar zamanla renkliler de solma yapabilir. Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Gömlekleri beyazlarla birlikte yıkamak, renkli gömleklerde renk solmasına neden olabilir. Bu nedenle beyazlarla renklileri ayrı olarak yıkamak daha iyi olacaktır. Böylece renk kaybı yaşamadan, gömleklerinizin renkleri daha canlı kalacaktır.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
onlar aynı renk olsa bile beraber yıkanmaz.
Deterjanınız Kot Rengine Uygun Olmalı
Yıkama esnasında siyahlar ve koyu renkliler için özel deterjanlar kullanabilirsiniz. Yıkama sonrası kolay kuruma istiyorsanız yumuşatıcı kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
“Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Külot ve şort gibi iç çamaşırları, kumaş türüne göre 40-90 derece aralığında yıkanır. Genital bölgeye temas eden külotlar, her türlü akıntı ve terleme sebebiyle bakteri üretmeye başlar. Bakterilerin mantar ve çeşitli enfeksiyonlara dönüşmemesi için yüksek sıcaklıkta temizlik yapılmalıdır.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Kural 8: Havlular… Beyaz havluları beyaz iç çamaşırlarla, renkli havluları diğer renkli çamaşırlarla yıkamak adettendir. Ama benim tavsiyem eğer yeterince biriktirebiliyorsanız havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanız yönünde.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Renkli kıyafetler mutlaka 30 veya 40 derece yıkanması gereken kıyafetlerdir.
Tüy ve tüylenme, giysi lifleri yıprandığında veya koptuğunda ortaya çıkan bir durumdur. Eşyalarınızı tersten yıkamak bu yıpranma ve kırılmaların önüne geçer, sadece iç kısımlarında olmasını sağlayarak dış kısımlarının daha uzun süre yeni görünmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri