Erken hamilelik testi idrarda gebelik testi ile aynı şekilde yapılır. Bu testlerin hassasiyeti daha fazla olduğu için embriyo tüplerden geçip rahime yerleştiği andan hemen sonra yapılan testlerde pozitif sonuç alınabilir. Bu dönem beklenen adet tarihinden 5-6 gün öncesi bile olabilir.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Gebelik teşhisi için idrar testi evde kolaylıkla yapılmaktadır. Adet gününden 3 gün önce yapılan idrar testinin doğruluk oranı %51, beklenen adet tarihi üzerinden 10 gün geçtikten sonra yapıldığında ise doğruluk oranı %99'dur.
İdrar testinde adet gecikmesi beklenmelidir. Adetiniz bir hafta geçtikten sonra idrar testi yaptırabilirsiniz.
Yumurta rahme yerleştikten sonra salgılanan BETA-HCG hormonunun annenin kanına daha sonrasında da idrarına geçmesi belli bir zaman alır ve hamilelik oluşmuş olur sonrasında salgılanan BETA-HCG hormonu kandan sonra 15 gün sonra idrar tahlilinde belli olur. Bu dönemde annenin bir dahaki adet zamanına denk gelir.
İlgili 25 soru bulundu
İdrarınızdaki hCG hormonu yükselmeden test yaparsanız gebelik testi negatif sonuç verir. Regl gününden önce uyguladığınız testlerde sonuç negatif olsa bile hamilelik ihtimaliniz bulunmaya devam eder. Bu durumda regl gününüzden 7 gün sonra testi tekrarlamanız uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
Erken hamilelik testi idrarda gebelik testi ile aynı şekilde yapılır. Bu testlerin hassasiyeti daha fazla olduğu için embriyo tüplerden geçip rahime yerleştiği andan hemen sonra yapılan testlerde pozitif sonuç alınabilir. Bu dönem beklenen adet tarihinden 5-6 gün öncesi bile olabilir.
En doğru sonucu almak için hamilelik testinin regl döneminin gecikmesinden sonraki beş gün içinde yapılmasıdır. Tabi regl döneminde de hamilelik testi yapılabilir. Bu teste yanılma payı oldukça düşüktür. Ayrıca gebelik testinde idrarın sonuçları net bilgiler vermeyebilir.
Beklenen adet dönemi geciktiğinde ya da gecikmeden bir hafta sonrasında daha kesin sonuçlar alınabilir.
Gebelik Testine Fazla İdrar Damlatmak Sonucu Etkiler mi? Evet, gebelik testine fazla idrar damlatmak sonucu etkileyebilir. Test çubuğu, belirtilen miktardan daha fazla idrarla temas ettiğinde, sonuçları yanıltıcı olabilir.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Doktorunuz gerekirse sizi görmek için randevu verecektir ve gerekirse kan testini de ultrason muayenesinden sonra isteyebilir. Tahmini adet gününe 2-4 gün kala kandan bakılarak laboratuvarda yapılan beta-hCG testleri de gebe olup olmadığınız konusunda daha doğru bilgi verir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Gebelik testinde silik çizgi prosedürün yanlış yapıldığını gösterebilir. Her testin hassasiyeti farklıdır. Bu yüzden belirtilen tüm adımların titizlikle yapılması gerekir. Hamilelik testinde silik çizgi çıktıysa öncelikle yapmanız gereken testi tekrar etmektir.
Hamilelik testi nasıl yapılır ? Hamilelik testi, gecikmiş adetin ilk gününden daha erken veya beklenen gebe kalma gününden yaklaşık 2 hafta sonra yapılır. Zigot rahim duvarına yapışana kadar hCG hormonu salgılanmaz, bu nedenle 10 günlük hamilelikten önce bir test veya başka testler yapılmamalıdır.
Evde hamilelik testi ile yapılan ölçümden en doğru sonucu almak için testin doğru zamanda uygulanması da önemlidir. Testten doğru sonucu alabilmek adına adet gecikmesinin 10. Gününden birkaç gün sonrası en doğru zamandır.
Hamile olmasam da test pozitif çıkar mı? Böyle bir ihtimal var. Ancak bunun tek açıklaması, hCG içeren fertilite ilaçları alıyor olmanızdır. Çünkü test bozuk olduğunda genellikle yanlış negatif sonuç verir ama yanlış pozitif sonuç vermez.
“3 günde hamilelik belirtileri olur mu?” diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden hamilelik testi yapmalısınız. Ancak idrar ile yapılan test kitinin bazı durumlarda 3 günlük hamileliği gösteremeyeceğini de bilmelisiniz. Bu durumda sağlık ocağında kan testi yaptırarak en doğru sonucu öğrenebilirsiniz.
Dış gebelikte embriyo oluşmuştur, ancak yanlış yere tutunmuştur. Boş gebelikte ise kese oluşmuştur, fakat bebek yoktur. Her iki durumda da gebelik testleri pozitif çıkabilir. Eğer bir kadın yalancı gebelik geçiriyorsa evde yapılan idrar testi de sağlık birimlerinde uygulanan idrar ve kan testleri de negatif çıkacaktır.
Erken gebelik testleri, marka çeşidine göre değişiklik gösterse de ortalama olarak yumurtlamadan 7-10 gün sonrasında gebeliği tespit edebilirler. Hatta 4 gün öncesine kadar tahmin edebildiğini iddia eden gebelik testi markaları da vardır.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Birçok kadın tarafından sıklıkla sorulan “Adet günü gelmeden hamile olduğumu nasıl anlarım” sorusunun kesin bir cevabı, evde uygulanabilecek gebelik testi, kan testi ve ultrason haricinde ne yazık ki bulunmaz.
Hamilelik sürecinde idrar koyu bir renktedir. Bu değişim oldukça olağan olarak bilinir. Anne adayı genellikle 1 haftalık hamile olduğunda idrar rengi daha soluk ve ya koyu sarı renkte olabilir. Bu süreç boyunca idrar rengi takibi doğru bir şekilde yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri