AGM akülerde; şarj seviyesi yalnızca durağan voltaj üzerinden tespit edilebilir. Durağan voltaj ≤ 12,50V seviyesindeyse akü şarj edilmelidir. Asit yoğunluğunun ölçülmesi veya saf su eklenmesi mümkün değildir.
AGM Akü Kullanım Alanları
EFB akü ile AGM akü arasındaki farklar olarak öne çıkan durum EFB'lerin sulu akü, AGM'nin ise kuru akü kategorisinden olmasıdır. Her ikisi de start stop teknolojisine uygun olsa da AGM aküler çok daha uzun performans sağlar.
(Bu 2 madde kuru şarjlı aküler içindir.) Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez. Asitli su minimum değerin altına düştüğü zaman aküye saf su eklenir.
Akülerde Saf Su Kullanımı
Normal musluk suyu, arıtılmış suya (saf suya) kıyasla pilin aşınmasını ve yıpranmasını hızlandırır. İyonları ve kirleri uzaklaştırılmış su kullanarak, akünün kullanım ömrüne de katkı sağlamış olursunuz.
Asit seviyesini kontrol edin (sadece Powersports Freshpack) ve saf su ilave edin. Akü ve kutuplarını temiz tutun. Kablo ve bağlantıların sıkı olup olmadığını ve kasada hasar olup olmadığını kontrol edin. VARTA® aküleriyle birlikte tam kullanma ve bakım talimatları da verilir.
İlgili 36 soru bulundu
Akü seçimi. Günümüzde karavanlarda ortalama fayda ile kullanabileceğimiz 3 tip akü vardır. Bunlar SULU, AGM ve GEL akülerdir.
Genel olarak suyu eksilen akülerin asit yoğunlukları artacağından içerisindeki kurşun kısımlar çabuk yıpranırlar ve ömürleri kısalır. Susuz kalan plaka kısımları kısa sürede bozulurlar. Suyu plaka seviyesinin altında olan akü hücresi akünün çıkış akımını ( marş basma gücünü ) düşürür.
Bakımsız Akü Nedir? Bakıma ihtiyaç duyulmayan akülere bakımsız akü adı verilir. Bakımsız akülere asit veya su takviyesi yapılmasına gerek yoktur.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Zorda iseniz yağmur, kar veya kaynak suyunu aküye ilave yapmak için kullanabilirsiniz, ama değilseniz özel akü suyu kullanmanız gerekmektedir.
Akü Şarj işlemi, akünün anma kapasitesinin 1/20'si akım ile yapılmalıdır. Akü şarj işlemi, akü gerilimi 16,20V'a ulaştığında sonlandırılmalıdır. AGM akülerinin şarj edilmesi esnasında akü şarj cihazı (redresör) voltajı 14.40 V a sabitlenmelidir. Şarj esnasında 14.40 V geçilmemelidir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
saf suyun içinde mineral falan filan olmadığından akünün içine koyduğunda ortamın iyon derişimini azaltır. iyon derişimi az olunca yükseltgenme indirgenme tepkimeleri devam eder ve bu sayede elektrik üretimi olur.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Sıcaklık düştükçe akünün kullanım ömrü de artış gösterir. Yüksek sıcaklıklarda akü 2 yıl boyunca kullanılabilir. Orta seviyeli sıcaklıklarda 4-6 yıl boyunca kullanılabilirken düşük sıcaklık koşulları altında 7-10 yıl boyunca AGM akü kullanılabilir.
AGM tip akülerde akü şarj cihazının voltajı 14,4V'a sabitlenmeli ve şarj esnasında 14,4V değerini geçmemelidir.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
- Öncelikle asit tehlikesine karşı mutlaka bir eldiven kullanılmalıdır. - Aynı zamanda bir huni elde edilmelidir. - Daha sonra huni yardımıyla saf su, akü suyunun ekleneceği yere dikkatli bir şekilde dökülmelidir. - Mutlaka elektrolit seviyesi plaka seviyesinin 1 cm kadar üstüne çıkmalıdır.
Akü sıvılarının içinde %69 oranın saf su, %31 oranında ise sülfürik asit yani H2SO4 yer almaktadır. Bu bilgiden hareketle, sülfürik asidin sıvı çözeltisinin akülerde kullanıldığını söylemek mümkündür.
Tehlikeli bir durum bence şarz etmeyin. Kaynaması normaldir. Şarj devam ederken akü kapaklarını açık tutmalısınız.
AGM İngilizce Absorbed GLass Mat kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçesi ise emdirilmiş cam elyaf demektir. Kuru akü türüne dahildir. Yüksek güvenlik ve performansa sahip olması sayesinde yoğun olarak kullanılan bir akü cinsidir.
klasik tip akülerde bome ölçümü dediğimiz bir yöntemle akünün asit seviyesi ölçülerek kesin hüküme varılabilir.. bunun için üst ucunda bir balon olan ve alt tarafı pipet şeklinde bir bome ölçüm cihazı kullanılır..akü sıvısı bu pipete çekilerek ölçüm yapılır... eğer seviye eksik ise akü sıvısı ile tamamlanır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri