Agorafobi, kişinin yardım bulamayacağı, kaçamayacağı, kapana kısılmış ya da çaresiz hissedebileceği durum ve ortamlardan korkması ve kaçınması ile karakterize bir kaygı bozukluğudur. Bu durumlarda panik atak ve benzeri semptomlar ortaya çıkabilir ya da bu belirtilerin olacağı korkusu vardır.
Agorafobi, kaçışın veya işler ters giderse yardımın almanın zor olabileceği ortam ve/veya durumlarda bulunma korkusudur. Kişi Toplu taşıma araçlarını kullanmak, sırada beklemek, açık veya kapalı alanlarda veya kalabalığın içinde olmak gibi beklenen bir olağan durumlardan korkar.
Agorafobi, bir tür kaygı bozukluğudur. Agorafobisi olan bir kişi, bildiği veya güvenli olduğunu düşündüğü ortamlardan ayrılmaktan korkar. Agorafobili kişiler, şiddetli vakalarda evini tek güvenli ortam olarak görür; günlerce, aylarca hatta yıllarca evlerinden çıkmaktan kaçınabilirler.
Agorafobisi olan çoğu insan, bir veya daha fazla panik atak geçirdikten sonra, başka bir atak geçirme endişesi yaşayarak agorafobi geliştirir. Daha sonra bunun tekrar yaşanabileceği yerlerden kaçınırlar. Panik bozukluğu, belirli bir sebep olmaksızın kısa, yoğun korku nöbetlerine neden olur.
Bireyin evden çıkmakta zorlanması veya tek başına çıkamaması, kalabalık ortamlarda ve kapalı alanlarda bulunmaktan kaçınması ve bu gibi belirtilerin bireyde yoğun kaygı yaşamasına neden olması agorafobinin belirtileri olarak gösterilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Yaşam Tarzı Değişiklikleri : Yaşam tarzı değişiklikleri agorafobiyi tedavi etmez, ancak günlük kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Agorafobi, bir kişinin güvende olduğunu düşündüğü ortamlardan ayrılamaması veya dışarı çıkamaması olarak tanımlanır. Agorafobi aslında bir tür kaygı bozukluğudur. Agorafobisi olan kişiler genellikle evden çıkmak istemezler. Aylarca hatta yıllarca dışarı çıkamadan yaşamlarını sürdürmeyi tercih eden hastalar bile vardır.
Agorafobinin tanı olarak kabul edilmesi için, agorafobik durumlar hemen hemen her zaman ortaya çıkan asıl tehlikeyle orantılı olmayan korku ve endişe yaratmalıdır ve bu sıkıntı belirtileri genellikle en az altı ay sürer.
Birçok hasta tedaviye panik ataklar yaşadığı için başvurur. Panik atakların erken teşhis ve tedavisi agorafobinin gelişimini önleyebilir. Tedavide terapi, özellikle bilişsel davranışçı terapi, ilaç tedavisi ve bazı yaşam tarzı değişikliklerinden faydalanılır.
Bunaltı (Kaygı / Anksiyete), strese ya da tehlikeye karşı verilen normal psikolojik bir tepkidir. Böylesi zamanlarda, kaygının işlevsel bir doğasının olduğunu söylemek mümkündür, çünkü bu duygu vücudu harekete geçmesi yönünde hazırlarken aynı zamanda performansının daha iyi / başarılı olmasına da yardımcı olur.
Agorafobi ve panik bozukluk tedavisinde yararlı olan ve uzun süre kullanılmaya elverişli bir diğer ilaç grubu ise antidepresanlardır. Özellikle trisiklik ve seçici serotonin gerialım inhibitörü antidepresanlar tercih edilir. Panik bozukluk ve panik atak tedavisinde kalıcı çözüm ise psikoterapi ile olur.
İnsanlarda korku yaratan nesne, durum veya olaylarla karşılaşıldığında kaygılar ortaya çıkar. Kaygıların yarattığı fiziksel semptomlar ise yüz kızarması, bulanık görme, ağız kuruluğu, nefes darlığı, çarpıntı ve titreme şeklinde kendisini gösterir.
Anksiyete, gerçekte olmayan ancak gelecekteki olası tehditlere karşı kaygı ve korku hissedilen ruhsal bir bozukluktur. Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir.
Panfobi: Her zaman var olan bir kötülüğe inanma ve bunun sonucunda da her şeyden korkma durumudur.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
İlaç Tedavisi: Agorafobi tedavisinde ilaç tedavisi de kullanılabilir. Antidepresanlar ve anksiyolitikler, semptomların hafifletilmesi ve kaygının azaltılması için kullanılan yaygın ilaçlar arasındadır. İlaç tedavisi, bir psikiyatrist tarafından reçete edilir ve genellikle diğer tedavi yöntemleriyle birlikte uygulanır.
Talassofobi bir anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır.
Bu kaygı durumu, kişide bir alana sıkışmışlık hissi ve utanılacak bir vaziyete düşme duygusu oluşmasına neden olur. Bu durumda birey panikler, bulunduğu ortamı terk edemeyeceğini düşünür ve süreç bir anksiyete bozukluğu şeklinde ilerler.
Halk arasında kapalı alanda kalma korkusu olarak bilinen klostrofobi, aslında bir çeşit kaygı bozukluğudur. Klostrofobisi olan kişiler asansör, uçak, kilitli ve penceresiz odalar, mağaralar, tren ve araba gibi kapalı alanlarda bulunmaktan hoşlanmazlar.
Sosyal anksiyete bozukluğu için en yaygın iki tedavi türü psikoterapi yani psikolojik danışma veya konuşma terapisi veya ilaç tedavisidir. Bazı vakalarda iki tedavi türü eş zamanlı olarak kullanılır. Psikoterapi, çoğu sosyal anksiyete bozukluğu vakasında görülen semptomlarda iyileşmeye yol açar.
Hareketsiz yaşam sadece fiziksel problemler yaratmaz.
Aynı zamanda psikolojik olarak da sizi yıpratan hareketsiz yaşam, depresyon, stres, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara da neden olabilir.
Hikikomori fenomeni ilk kez 1978 yılında, Japon psikolog Yoshimi Kasahara tarafından çekilme nevrozu olarak açıklanır. 1988'de Japon psikiyatrist Prof. Tamaki Saito tarafından da kullanılan kavram, sıkıntılı ve aşırı bir geri çekilme durumunu yaşayan genç insanları tanımlamak için tercih edilmiştir.
Üzüntü, sebepsiz ağlama, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları Değersizlik, suçluluk duygusu, geçmiş başarısızlıklarda kendini suçlamaya takılma. Düşünme, konsantre olma, karar verme ve bir şeyleri hatırlamada sorunlar. Düşünme, konuşma veya hareket etmede yavaşlama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri