Kaza sonrasında oluşturulan ekspertiz raporlarında aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta yer alır ise ağır hasarlı olarak işlem görür. Bu konuda aracın yapım masraflarının %70 oranında ve üzerine çıkması durumunda hasar kaydının açılarak trafiğe çıkması tehlikeli olarak nitelendirilir.
bir aracın tek kazada çok masraflı bir kazaya karışması sonucu kasko tarafından siciline işlenen statüdür. ağır hasarlı araçlar genelde tek kazada 15.000tl ve ya üstü kazalıdır.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Bir aracın ağır hasarlı sayılması için hasar oranının en çok %70 olması gerekir. Hasar oranı %70'in üzerinde olan araçlar pert araç sınıfında değerlendirilirler. Pert kaydı ve ağır hasar kaydının arasındaki fark aslında tam olarak budur.
Gerekli tamir işlemlerinin yapılmasının ardından ağır hasar kayıtlı araçlar yeniden trafiğe çıkabilmektedirler. Ağır hasar kaydı sorgulama işlemleri e - devlet sistemi üzerinden, TRAMER sistemi üzerinden veya SMS ile yapılabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Eğer araç, eksperiz incelemesi sonucunda ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar listesine girmiş demektir. Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Durduk yere veya ufak kazalar sonucunda açılmıyor. Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
SMS ile ağır hasar kaydı öğrenmek istediğiniz kayıtlarına ulaşmak istediğiniz aracın plakasını boşluk bırakmadan 5664'e göndermeniz yeterlidir.
Kayıtlara ağır hasarlı olarak geçen araçların kaydının silinmesi kolay bir işlem değildir. Söz konusu sildirme işlemi için öncelikle aracın ağır hasar kaydının yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hatadan dolayı alınmış olması gerekmektedir.
Değişensiz Hasar Kaydı: Bir aracın ağır hasar almasına karşın, herhangi bir parçasının değiştirmediği durumlarda verilen hasar kaydıdır. Örneğin; bir kaza sonucunda aracın bir parçası arızalandıysa, arızalanan parça değiştirilmek yerine tamir edilebilir.
Sürücülerin güvenliği açısından ağır hasarlı ve bedelsiz ağır hasarlı araçlar, trafikten çekilmesi gereken araçlar kategorisine girer. Bu yüzden de ikinci el piyasasında araç satın alırken satın almayı planladığınız aracın tüm hasar kayıtlarını dikkatli bir biçimde incelemeniz ve buna göre bir alım yapmanız önemlidir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Rakamsız Ağır Hasar Kaydı Nedir? Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir.
Pert kaydı, bir aracın kullanılamaz duruma gelmesini ve %70'den fazla hasar almasını ifade eder. Ancak ağır hasar kaydı, aracın arıza durumunun %70'in altında olduğunu gösterir. Ağır hasar kaydı bulunan bir araç, yalnızca maddi zararları karşılandığında yeniden kullanılabilir hale gelebilir.
Bu konuda aracın yapım masraflarının %70 oranında ve üzerine çıkması durumunda hasar kaydının açılarak trafiğe çıkması tehlikeli olarak nitelendirilir. Aracın trafiğe yasaklanmasına sebep olan ve kazalı araçları ilgilendiren ağır hasar kaydı nedir sorusunun en net cevabı bu şekildedir.
Ağır hasar kayıtlı aracın sigortası çok çıkar mı? Karayolları trafik kanununa göre trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır, bu sebeple ağır hasar ya da pert kaydı olan araç trafiğe çıkacak ise trafik sigortası yaptırılmalıdır.
Aracın pert olması airbag lerin açılıp açılmamasına bağlı değildir.
Kaportada değişeni yoktur. mekanik, motor, şanzıman, sel hasarı veya hava yastığı açılması gibi nedenlerden olabilir.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir.
Yüksek Mahkeme; piyasa değerinden ucuz alınan aracın 'pert olduğunun' bilindiği kanaatinin yanlış olduğuna, ağır hasarlı aracı herhangi bir bilgilendirme yapmadan vatandaşa satmanın yasal olmadığına hükmetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri