Tens(Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): Uygulama deriye yapıştırılmış elektrotlar ile yapılır. Kişinin ağrı eşiğine uygun olarak ayarlanabilir. Tedavide kullanım amacı; Ağrıyı azaltma, dolaşımda artış sağlanması.
Vücuda yerleşen elektrotlar elektrik akımlarını iletir ve bölgede karıncalanma şeklinde hissedilir. Bu elektrik akımları sinirlerden omurilik ve beyinden geçerek ağrı mekanizmalarına uyarı gönderir. Böylece ağrı ve kas spazmı azalır.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
TENS sayesinde vücuda verilen elektronik uyarılar sinir sisteminde vücudun kendine ait olan ( yaratılışta mevcut bulunan ) AĞRI HAFİFLETİCİ VE AĞRI UYARILARININ BEYİNE İLETİLMESİNİ ÖNLEYİCİ aktivitelerin uyarılarak devreye girmelerini sağlayan ve ağrı bulunan bölgedeki acı miktarını en aza indiren bir terapi yöntemidir ...
İlgili 15 soru bulundu
Tens, kasların gevşemesini ve ağrıyı engellemek için sinirlerin uyarılmasını sağlar. Ems, kas hücrelerini uyararak hızlı kasılma döngülerinin oluşmasını sağlar, Tens, düşük penetrasyon değerine sahiptir ve faydaları geçicidir. Ems, derin penetrasyon değerine sahip ve sonuçları kalıcıdır.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Konvansiyonel TENS'in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.
Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır. Toplam 4 aylık bir tedavidir.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Ayrıca hamileler, kalp pili ya da beyin pili olan hastalar ile epilepsi ve kalpte ritim problemi olan hastaların da TENS cihazını kullanması sakıncalı. Nadiren de olsa elektrotların uygulandığı bölgede gelişebilecek alerjik deri reaksiyonlarına karşı da dikkatli olunmalı.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Elektrik akımları: İnsana zarar vermeyecek şekilde zayıflatılmış değişik elektrik akımlarıdır. Örneğin şehir cereyanı 220 volt iken fizik tedavide kullanılan elektrik akimları en fazla 100 mikrovolttur; yani şehir cereyanından 3-5 bin daha zayıf akımlar kullanılmaktadır.
Bu sebeple, güzellik merkezi ve estetik kliniklerinde tens uygulamalarına başvurulur. Pille çalışan ev tipi modelleri ile evde de kullanılabilen cihaz, kullanımı kolay bir makinedir.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Tens cihazı, kronik ağrılar ve diğer bazı durumların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tens cihazı, elektrotlar yardımıyla vücuda düşük seviyede elektrik akımı gönderir. Bu akım, beyne ağrı sinyalleri göndermek yerine kasların gevşemesine neden olarak ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
TENS, alçak frekans yüksek akımla (acıtacak dereceden hafif, fakat elektrot altlarında kasların hareketleri görülecek şekilde) kullanıldığında, beyindeki vücut ağrı kontrol sistemini harekete geçirir.
Ödem tedavisinde, iskemik deri ülserlerinde, hiperhidroziste, mantar enfeksiyonlarında, gut artritinde, bursit, tendinit gibi hastalıklarda, denerve kasın uyarılmasında kullanılmaktadır.
Osteoartrit, Ankilozan Spondilit gibi hastalıklardaki romatizmal ağrılar, Migren, kraniyofasyal ağrı, TME ağrısı, brakiyal pleksus ağrısı, santral ağrı, fantom ağrısı, doku yaralanmaları, dismenore gibi durumların semptomatik tedavilerinde TENS endikasyonu vardır.
Tens cihazı alırken nelere dikkat etmeli sorusu oldukça önemli. Bunlardan ilki cihazın sunduğu özellikler oluyor. Ayrıca kullanıcıların kendi sağlık durumlarını gözden geçirmeleri ve doktorlarına danışmaları tavsiye ediliyor. Tens cihazı kullanımında frekans aralığı önem arz ediyor.
EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.
Cevap: Merhaba. Cihazın TENS (ağrı lar için) EMS (Kas güçlendirme) ve Masaj özelliği vadır. Fizik tedavi maksatlı olarak zayıflamış kasların güçlendirilmesi maksadıyla da kullanılabilmektedir. Saygılarımızla.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinde elektriksel kas uyarımı, oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Elektrik uyarısı ile kası aktif hale getirmek, ağrılarını azaltmak, tedavi etmek ve hatta geliştirmek mümkündür. Bu yönüyle elektrikli kas çalıştırma aleti olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri