Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Eğer aracınızı muayene ettirdiğinizde, aracınızdaki kusurlar ağır kategorisine giriyorsa, ne yazık ki aracınız trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkabilmesi için, bu ağır kusurların ortadan kalkması ve muayeneden geçti raporunun alınması gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Çünkü yangın tüplerinin bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmektedir.
3Ayna ve cam tertibat muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar: Ön camların onaysız ve uygun olmaması Dikiz aynalarının olmaması Ön cam sileceklerinin olmaması ve çalışmaması
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü olmaması ağır kusur olarak değerlendirilmektedir.
Yağ kaçağı motor veya şanzıman kısmında ise hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Motor ve şanzıman yağ kaçakları aracı hayati tehlikeye maruz bırakmayacak kusurlardır.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Sis farı, yol ve yolun etrafındaki nesnelerin rahatça. görülmesini sağladığı için yanmaması durumunda. muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Araç muayenesi, aracın 3 yaşını doldurduktan sonra belirli periyotlarda durumunun kontrol edilmesi işlemidir. Muayene, aracın şasisinin, motorunun, hava yastıklarının, frenlerinin, süspansiyonunun, lastiklerinin ve diğer birçok parçasının kontrol edilmesini içerir.
Ancak lastiğin üretim yılı muayene sonucunu etkileyen faktörlerden biri değildir. Ancak 4 yıldan uzun süre kullandığınız lastiklerin aşınması güvenliğiniz için tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir. Nitekim bu tür aşınma emareleri aracın muayeneden geçememesine neden olabilir.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Son 1 aydır renkli kemerler tüvtürk de geçemiyor. Onay etiketi olmayan renkli kemerler ağır kusur sayılıyormuş. Onay etiketi diktirilse bile " artık onay etiketleri dikişli değil" deyip muayeneden bırakıyorlarmış.
1.Benzinde çalışmıyorsa kesinlikle geçmez..
Muayene için gelirken Sızdırmazlık Raporu almalı mıyım? LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Raporu yürürlülükten kaldırılmıştır. Hiçbir durumda Gaz Sızdırmazlık Raporu talep edilmemektedir.
Üçgen Reflektör
Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri