Ağır sanayi, büyük bir sermaye ve etki alanına sahip olan kitlesel üretim araçlarının ve fabrikaların üretiminde rol alan bir sanayi grubudur. Genellikle makine sanayi, madencilik, metalurji, enerji, savunma sanayi ve kimya endüstrisi gibi alanlarda hizmet vermektedir.
Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
Asgari ücret zam önerisiyle beraber gündeme gelen ağır iş kolları; Madencilik, taş ocakları, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi gibi alanlarda hizmet veren vatandaşları kapsıyor…
Hafif sanayi ise dokumacılık, giyim, elektrikli ev aletleri, kağıt üretimi gibi daha küçük kapasiteli alanları tanımlar. Ağır sanayi, kompleks makine kullanımı ve iş kapasitesi gerektirirken; hafif sanayide böyle bir zorunluluk bulunmaz.
Üyelerimiz arasında cam fabrikalarının “ağır sanayi kategorisine” girdiği ve bu nedenle işçilere erken emeklilik hakkı doğduğu ile ilgili doğru bilinen bir takım yanlışlıklar olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle yasalarda cam işçilerini kapsayabilecek hükümler ile ilgili bilgilendirme yapma ihtiyacı duymaktayız.
İlgili 33 soru bulundu
bir ağır sanayi koludur. Türkiye'de tersanecilik 610 yıllık tecrübeye sahip olup, ilk tersane Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1390 yılında Gelibolu'da kurulmuştur. İstanbul Haliç Tersanesi'nin halen mevcut olan taş havuzlarının temelleri 1455 yıllarında Fatih Sultan Mehmet tarafından atılmıştır.
İşkolları Yönetmeliği, memleketimizdeki bütün iktisadî faaliyetleri 36 işkolu içinde toplamış bulunmaktadır.
Buna göre TÜİK tarafından asgari ücret ağır iş kolu için 2.792,10 TL; orta iş kolu için 2.507,70 TL; hafif iş kolu için 2.339,10 TL olarak hesaplanmıştı.
Bu raporlar işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilir." denilmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamaya göre %34 'lık bir artış yapıldı, 01.07.2023 tarihlerinden itibaren geçerli asgari ücret brüt 13.414,50 TL, net 11.402,32 TL olarak belirlendiği ifade edilmiştir.
Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışabilir raporunun tam tersi olarak düşünebileceğimiz, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu, ilgili çalışanın Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işlerde yoğun güç performans gerektiren işlerde çalışamayacağını ifade etmektedir.
16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
Bu konuda her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmış olduğu iş üzerinden iş kolunu öğrenme şansı elde etmektedir. Bunu sağlamak için ise e-devlet üzerinden T.C. kimlik ile giriş yapmak yeterlidir. Bu bölümde işe giriş bildirgesi yazmak suretiyle arama motoru üzerinden geçiş yapılmalıdır.
Bir işyerinin girdiği işkolu; Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan işyeri tescil bilgileri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi kaydı, meslek kuruluşlarında bulunan bilgiler göz önünde bulundurularak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenir.
Lojistik sektörü, taşımacılık, depolama ve dağıtım dahil olmak üzere çeşitli endüstrileri kapsar. Bu endüstriler, malların ve malzemelerin küresel hareketi için çok önemlidir. Nakliye, otomobil ve kamyonlardan, tren ve uçaklara kadar tüm taşıma türlerini içerir.
(1) İşveren, işveren sendikası veya işçi sendikasının başvurusu üzerine, bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti yapılır. (2) Çalışma Genel Müdürlüğü işkolu tespiti için ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgeleri işverenden veya ilgili kurumlardan isteyebilir, ilgilileri toplantıya çağırabilir ve yerinde inceleme yapabilir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatlarında yer alan Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar (10 no'lu) işkolunda sözleşmenin imzası tarihinde faaliyet gösteren bütün işyerlerini ve bu işyerlerinde çalışan taraf Sendika üyesi işçileri kapsar.
KONAKLAMA VE EĞLENCE İŞLERİ ( 18 )
Türkiye'de yaklaşık 90 tersane var
Ayrıca 2021 yılı itibarıyla Türkiye'nin gemi endüstrisinde ticari gemilerin oranı yüzde 62,7 iken ticari olmayan gemilerin oranı yüzde 37,3 olarak açıklandı.
Tersane gemilerin inşa ve tamir edildiği tesise verilen addır. Tersane kelimesinin kökeni İtalyanca'da tersanà kelimesinden gelmektedir. Ürünleri yatlar, ticaret gemileri, endüstriyel gemiler ve savaş gemileri olabilir.
👨🏭 Gemi inşâ (Tersane) sektöründe kaynakçı yevmiyesi 1.400 TL-1.500 TL. ♨️ Montaj ustasının günlüğü 1.500 TL. Taşlama ustaları 1.200 TL yevmiye alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri