Vektör adındaki doğru parçalarıyla gösterilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir. Ağırlık da vektörel büyüklüktür.
Ağırlık vektörel kütle skaler büyüklüktür.
Evet. Ağırlık türetilmiş bir büyüklüktür.
Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür.
Ağırlık da türetilmiş büyüklükler arasında yer almaktadır. Bunun sebebi ise ağırlık da bir kuvvettir.
İlgili 40 soru bulundu
Kuvvet vektörel büyüklük iken cismin kütlesi ise Scaler büyüklük olarak verilmektedir. Yani her hangi bir cisimde kütle ölçüsü Scaler iken, cisim ağırlığı vektörel büyüklük olarak bilinmektedir.
Temel ve türetilmiş büyüklük birbirinden farklıdır. Temel büyüklük, başka birimlere gerek kalmadan ifade edilen birimlerdir. Bu büyüklüğe örnek birimler; kütle, zaman, uzunluk, akım şiddeti, sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır. Türetilmiş büyüklük ise başka büyüklüklerle ifade edilir.
Ağırlık, vektörel büyüklüklerden bir tanesidir. Bu durumun nedeni ağırlık ifadesinin cisme etki eden yer çekimi kuvvetine bağlı olmasıdır. Bu kapsamda ağırlık, Dünya'nın merkezi yönlü bir büyüklüktür.
Ağırlık vektörel bir büyüklüktür. Ağırlığı ifade ederken sayı, yön, doğrultu gibi ifadeler kullanabiliriz.Bu da ağırlığın vektörel bir büyüklük olduğunu belirtir. Vektörel Büyüklük : →Bir ifadenin, birim, sayı, yön, doğrultu gibi ifadeler kullanılabilmekteyse bu ifade vektörele girer.
Temel Büyüklükler yöne sahip değillerdir. Bu yüzden 7 temel büyüklük de skaler büyüklüktür. Vektörel bir temel büyüklükten söz edilemez. Türetilmiş büyüklükler ise hem skaler hem de vektörel olabilmektedir.
Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir. Kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür.
Ağırlık bir cisme etki eden kütleçekim kuvvetidir. Evrende kütleçekim kuvvetinin sıfır olduğu bir nokta yoktur. Çünkü kütleçekim kuvveti iki cisim arasındaki mesafenin karesiyle ters orantılıdır. Mesafe arttıkça kütleçekim kuvveti hızlı bir şekilde azalır, ancak hiçbir zaman sıfır olmaz.
Örneğin kuvvet, büyüklüğü ve yönü ile beraber tanımlanması gerekeceğinden skaler bir nicelik değildir. Fakat kuvvetin büyüklüğü yalnız başına skaler olarak ifade edilebilir. Mesela herhangi bir nesneye etki eden yerçekimi kuvveti skaler değildir, fakat büyüklüğü skalerdir.
Vektörel büyüklüklerde bir doğrultu bulunur. Skaler büyüklüklerde doğrultu yoktur. Konum, hız, ivme, açısal hız, manyetik alan, elektriksel alan vektörel büyüklüklere örnek verilebilir. Sürat, hacim, genleşme katsayısı, yüzey alanı, ışık şiddeti, akım şiddeti, özkütle skaler büyüklük olarak ifade edilebilir.
Çünkü temel büyüklüklerin belirli bir yönü bulunmaz. Skaler büyüklük, belirli bir yönü, doğrultusu ve birimi olan büyüklüklerdir. Vektörel büyüklük ise, büyüklükleri, yönü ve doğrultuları olan büyüklüklerdir.
Bir temel büyüklük sistemi (veya bazen temel boyutlar) her bir diğer fiziksel büyüklüğün kendilerinden (veya fiziksel büyüklüğün boyutundan) türetilebildiği büyüklüktür. Fiziksel büyüklüklerin geleneksel temel boyutları kütle, uzunluk, zaman ve sıcaklıktır, fakat prensipte, diğer temel birimlerde kullanılabilirler.
Sadece büyüklükleriyle ifade edilebilen fiziksel nicelikler skaler nicelikler ya da skaler büyüklük olarak adlandırılır. Kütle, sıcaklık, enerji, zaman, hacim, basınç, ısı, iş skaler büyüklüklerdir.
Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.
Ayrıca, Newton metre biriminin ölçü olarak dengi bir enerji birimi olan juldür. Ancak, tork için, bu birim vektördür, enerji için ise, skalerdir.
Vektörel, skalere artı olarak (şiddetin yanında) yön ve doğrultu ile de ifade edilir. Ve buna bakarak; hız vektöreldir.
2.Vektörel Büyüklükler:
Sayıca değeri ve biriminin yanında doğrultu ve yönün de belirtilmesi gereken büyüklüklerdir. Örnekler: Hız • İvme • Kuvvet • Moment • İzmir'den Adana'ya giden otomobilin hızı 90 km/sa'tir. Güneydoğu'dan hızı saatte 20 km olan rüzgâr esmektedir.
Fizikte 7 tane temel büyüklük bulunmaktadır. Bunlar; Kütle (m), uzunluk (l), zaman (t), sıcaklık (T), akım şiddeti (i), ışık şiddeti (ı), madde miktarı (n) şeklinde ifade edilebilir. Bu temel büyüklüklerin birimleri sırası ile kilogram, metre, saniye, kelvin, amper, candela, mol şeklindedir.
İyi tanımlanmış bu temel birimler birbirinden karşılıklı olarak bağımsız kabul edilen niceliklerin birimleridir. Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
Metrekare SI'dan türetilen alan birimidir ve m² (Unicode'de 33A1) ile gösterilir. 1 metrekarelik alan, kenarları 1 metre uzunluğundaki bir karenin alanına eşittir. SI temelli birim olam metre, ışığın vakumda 1/299.792.458 saniyede katettiği mesafeye denk gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri