Zengezur Koridoru projesi ise bu bölgeden açılacak kara ve demir yolu ulaşımıyla Azerbaycan'ı doğrudan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bağlamayı hedefleyen projenin adı. Daha geniş anlamda ise proje Azerbaycan'ı doğrudan Türkiye'ye bağlamayı amaçlıyor. Azerbaycan ve Ermenistan, projeye farklı yaklaşıyor.
Peki, Türkiye ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak Zengezur Koridoru nedir? Gelin birlikte bakalım. Zengezur, bir zamanlar Müslüman Türk nüfusun yaşadığı tarihi Azerbaycan toprağı olsa da 1920'li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından Ermenistan'a bağlandı ve bugün de Ermenistan'ın sınırları içinde bulunuyor.
Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile eksklav parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridordur.
Zengezur, (Azerice: Zəngəzur, Ermenice: Զանգեզուր), coğrafi olarak batıda Zengezur Dağları, doğuda Dağlık Karabağ arasında kalan, siyasi olarak ise Ermenistan'ın Sünik Marzı ve Azerbaycan'ın Laçın, Kubadlı ve Zengilan rayonları kapsayan tarihi bölge.
Taşnak liderlerinden Garegin Njdeh Kasım 1919'den beri mücadele ediyordu ve 25 Aralık 1920 ya da 27 Nisan 1921'de Zengezur'da bağımsızlığını ilan etti. 18 Şubat 1921'de Taşnak Ayaklanmasıyla geri alınan Erivan'ın 2 Nisan'da tekrar Bolşeviklerin eline geçtikten sonra Zengezur anti-Bolşeviklerin son kalesi haline geldi.
İlgili 45 soru bulundu
Zangezur Uyezdi (Azerice: Zəngəzur qəzası, Rusca: Зангезурский уезд) Yelizavetpol Guberniyası'nın idari bölümlerinden (uyezd) biri. Rusya İmparatorluğu tarafından 1868 yılında yaratılmış ve uyezd'in Sovyet yönetimi tarafından ortadan kaldırıldığı 1921 yılına kadar idari merkezi Goris şehri olmuştur.
Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel, Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75. Yıldönümü vesilesiyle Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Haydar Aliyev ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Âli Meclisi Başkanı Sayın Vasif Talibov'a birer tebrik mesajı göndermiştir.
Etnik yapı 1 Ocak 2008 resmi verilerine göre Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin nüfusu 414.900 kişidir. Etnik yapı ise 01.08.2011 resmi verilerine göre 405.900 Azerbaycanlı, 2.280 Kürt, 517 Rus, 140 Ukraynalı, 91 Tatar, 147 Ermeni, 11 Lezgi, (%0,021) ise diğer halkların temsilcileri.
Nahçıvan (Azerice: Naxçıvan), Azerbaycan'da şehir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir.
Ermenistan, 21 Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra bağımsızlık sürecinde (1988-1991) değişik siyasi görüşlere sahip gruplaşmalar, bugünkü siyasi partilerin temelini oluşturmuştur.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tek kara bağlantısını oluşturan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, ülkemizin Azerbaycan'la ikili ilişkileri açısından ayrı bir yer tutmakta olup, Azerbaycan halkı ile doğrudan bağlantı noktamızı oluşturmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk: "Nahçıvan, Türk kapısıdır"
Azerbaycan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesiyle Nahçıvan, ülkenin ayrılmaz parçası olarak "özerk cumhuriyet" statüsünü muhafaza etti.
(Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne göre) Azerbaycan; Cebrayıl, Füzuli, Zengilan, Kubadlı ve Şuşa kentlerini; Hadrut, Mincivan, Ağbend, Bartaz yerleşimlerini, 286 köyü, aralarında Murovdağ'ın da olduğu bazı tepeleri ve tüm Azerbaycan-İran sınırını kontrol altına aldı.
Ermenistan ile savaş durumu nedeniyle, Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşları ve diğer Ermeni kökenli ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşları'nın Azerbaycan Cumhuriyeti'ne girişi yasaktır.
2001 yılında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin raporlarına göre ülke nüfusunun 95% Ermeni, diğer büyük etnik gruplar ise Süryaniler, Rumlar ve Kürtlerdir.
PROJELER. Ülkemizin Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan tek sınır kapısı olan Dilucu Sınır kapısı Iğdır'a 86 km uzaklıktadır. Ülkemizin, Azerbaycan ve Nahcivan ile her geçen gün yoğunlaşan ilişkileri, Dilucu Sınır Kapısı'nın uluslararası ulaşım ve ticarette daha etkili olmasını beraberinde getirmektedir.
Nahçıvan dini kültürü halkının nerdeyse tamamı müslümandır. İslamiyet ve dini vecibelerin kuralları gereği kurumları mevcuttur. Bu dini kurumlar tam olarak devlete bağlı kurumlardır.
Azerbaycan'daki Bahai İnancı, karmaşık bir bölgesel değişimler geçmişinden geçiyor. 1850'den önce Nahçıvan'da selefi Bábizm dininin takipçileri kuruldu. 20. yüzyılın başlarında, merkezi şimdi Bakü'de bulunan Baháʼí topluluğu, belki 2.000 kişiyi ve birkaç Bahai Yerel Ruhani Mahfilini sayıyordu.
Dağlık Karabağ (Azerice: Dağlıq Qarabağ, Ermenice: Լեռնային Ղարաբաղ / Lernayin Gharabagh), Güney Kafkasya'da, Küçük Kafkas Sıradağları'nda Azerbaycan'a ait ancak uzun yıllar Ermenistan işgali altında kalmış tarihi bölge.
Şu an Azerbaycan bayrağı olarak kullanılan, mavi, kırmızı ve yeşil renkli bayrak ilk defa 1988 yılında Nahçıvan'da kullanılmaya başlanmış ve daha sonra, 90'lı yılların başında Nahçıvan'ın resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir.
Azerbeycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan efsaneleriyle ünlü Yılandağ'ı bu bölgenin en çok turist çeken mekanları arasında bulunuyor. Efsaneye göre Nuh'un Gemisi bu dağa çarparak Büyük Tufan'da yoluna devam etmiş. Yılandağ, Azerbeycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin sembollerinden biridir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 30 güne kadarki seyahatlerde vizeden muaftır.
Nahcivan'da 206 köy (kend), 9 kasaba ve 5 şehir bulunmaktadır. Başlıca şehirleri başkent Nahcivan, rayon merkezi olan Şerur, Culfa, Şahbuz ve Ordubad'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri