Kırsal çevre, bölge coğrafi dokusu ve ürün çeşitliliğinin korunması amacıyla yürütülmektedir. Bir çeşit tarım gezisi denilen Agro turizm, eğitim, kültür ve sanatsal faaliyetler içermektedir. Gönüllülük esasına dayalı bir faaliyet türüdür. Türkiye'de Agro turizmin ilk örneği TA-TU-TA(Tarımsal – turizm- takas) olmuştur.
Agro turizm; kırsal çevreyle, ürünle ve konaklamayla bağlantılı bir çiftlikte, kampta veya pansiyonda konaklama, eğitsel gezi, yeme-içme, rasyonel faaliyetler ve çiftlikte ürün ve el sanatlarının satılmasıyla ilişkili faaliyetler bütünü olarak tanımlamaktadır.
Kırsal hayata yönelik olarak artan ilgi ve hassasiyet tarım ve turizm sektörleri arasındaki ilişkiyi geliştirerek agro-turizm (tarım turizmi) kavramını ortaya çıkarmıştır. Agro-turizm tarımsal kaynakların (çekiciliklerin) sürdürülebilirlik ilkesiyle turistik amaçlarla kullanılmasını ifade etmektedir.
Türkiye'de başlıca ekoturizm çeşitleri; akarsu sporları, agro-turizm, botanik turizmi, doğa yürüyüşü, kamp-karavan turizmi, dağ turizmi, bisiklet turları, ornitoloji turizmi ve yayla turizmi olarak sıralanabilir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
İlgili 40 soru bulundu
Eko turizm ekoloji ve ekonominin karşılıklı etkileşim içinde olduğu bir turizm modelidir. Doğa temelli olması, doğalı koruması, yerel halkın kalkınmasını sağlaması, negatif unsurların olabildiğince saf dışı edilmesi, sürdürülebilir kaynakların kullanımının arttırılması belli başlı amaçları arasındadır.
Eko turizm imarı şartları şunlardır; Plansız alanlarda, marjinal tarım arazilerine, 15 bin m2 üzerindeki parsellerde, gerekli uygun kurum ve kuruluş görüşlerinin alındıktan sonra, imara esas jeoteknik etüd raporu , parselin halihazır haritaları, ve imar planlarının askıya verilmesini kapsamaktadır.
Yöreye ziyarete gelen kişi ya da grupların çevreye ya da yerel halka kalıcı bir katkısının söz konusu olduğu turizm şeklidir. Bu katkı genellikle ülke genelinde veya yörede faaliyette olan sivil toplum kuruluşlarının aracılığıyla yapılmaktadır.
Kırsal alanlar, dağlar, tropik ormanlar, sulak alanlar, göl ve akarsuların bulunduğu yerler, Milli Parklar, şehir merkezlerinin dışında toprağı, suyu, havası temiz, gürültü kirliliği olmayan alanlar, bazen küçük yerleşkeler eko turizm faaliyet alanlarını oluşturur.
Agro turizm, kültürel farklılıkların ve yerel dokunun korunmasını sağlarken şehirli konuklarına doğayla iç içe ve farklı kültürleri tanıyabilecekleri bir tatil imkanı sağlıyor. Aynı zamanda bölge halkının maddi gelir kazanmasını da sağlıyor.
Ön Ek “toprak, tarım, ürün, üretme”.
Araştırma sonucunda agro-turizm ve tarım turizminin aynı anlamları karşıladığı ve bunların kırsal turizmin bir alt dalı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca uluslararası literatürde agro-turizm kavramının Türkçe karşılığı “tarım turizmi” kavramını karşılamaktadır.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Agroekoloji, gıda sistemlerinin ekolojik açıdan duyarlı, ekonomik açıdan uygulanabilir ve sosyal açıdan adil olacak şekilde dengelenmesini amaçlar. Sosyal adaleti teşvik eder, kültürel kimlikleri besler ve kırsal yaşamı güçlendirir.
Belirtilen her iki kavramın beraber ele alınması ile oluşturulan “Ekolojik Tarım Turizmi” kavramı ise doğal kaynakları ve ekolojik tarımı odağına alarak kırsalda yürütülen tarımın faaliyetlerinin turizm ile desteklenmesini ve sürdürülebilir olmasını amaçlayan bir kavram olarak değerlendirilmelidir.
Ekoturizm çerçevesinde farklı sektör paydaşlarının (örneğin TURSAB temsilcisi, ekoturizm alanında eğitim veren üniversiteler, konaklama tesisi temsilcisi, seyahat acentesi temsilcisi, dernekler, sivil toplum kuruluşları, kamu temsilcileri, yöre halkı vb.)
Ekoturizm imarında turizm tesisi alanı kurmak mecburidir. Kişisel konut yapılamaz, yapılan konutlar ticaridir. Konutlar üzerinde kat mülkiyeti, kat irtifakı kurulamaz. Ekoturizm İmarında Terk yoktur.
Aynı sene Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından 2002 yılı “Uluslararası Ekoturizm Yılı” şeklinde ilan edilmiştir (Chirozva, 2015: 185-186). (Kuter ve Ünal, 2009). tanıması, Çevreyle uyum içerisinde, doğal hayatı koruyan turizm altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi.
9.21.2.2 Eko-turizm alanları için öncelikle imar planını onaylamaya yetkili idareye başvurulur. Başvuruların değerlendirilebilmesi için yetkili idarece Bakanlık/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü dahil ilgili kurum ve kuruluşlardan uygun görüş alınması zorunludur.
Dünya Turizm Örgütü'ne göre sürdürülebilir seyahat kavramı; biyolojik çeşitliliği, temel ekolojik süreçleri, kültürel bütünlüğü korumayı ve tüm kaynakların ekonomik, sosyal ve estetik ihtiyaçlar doğrultusunda yönetilmesini sağlamayı hedefliyor.
Ekoturizm, doğal güzelliğe sahip yerlere seyahat düzenleme konseptine dayanan ve bunu yaparken çevreye zarar vermekten kaçınan, bölgenin yerel halkına da yardım eden turizm şeklidir. Sağlıklı doğa miras bırakmaya çalışırken, doğaya seyahat etmenin getirdiği zararı en aza indirgemenin yolu olarak da görülebilir.
En basit haliyle, yeşil turizm, çevreyi, doğal kaynakları ve yerel kültürü koruyan tüm pratiklerdir. Yeşil turizm dediğimizde, sürdürülebilirliğin tüm katmanlarından bahsettiğimizi unutmamamız gerekir. Yeşil turizm, turizmde enerji verimliliğini de, yerel topluluklara sosyo-ekonomik faydalar sağlamayı da içerir.
Söz konusu turizm imarlı yapılarda betonarme konutların inşaatına izin verilmediğini belirtmek gerekir. Dolayısıyla turizm imarlı arsalarda yalnızca prefabrik evlerin inşaatına izin verildiğini söyleyebiliriz.
Doğal, kültürel ve tarihi değerlerin kaynak olarak kullanıldığı turizm sektöründe, özellikle çevre üzerindeki olumsuz etkilere karşı alternatif olarak ortaya çıkan sürdürülebilirlik yaklaşımlarından biri ekoturizmdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri