Ortodontik tedavi için hiçbir zaman geç değildir. Her yaşta yapılabilir. Yeter ki bu tedavi için kişinin ağzında uygun dişleri ve dişleri çevreleyen sağlıklı kemik ve dişeti dokusu olsun.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
Bu nedenle, “diş teli kaç yaşına kadar takılır” sorusundan ziyade, “kaç yaşından itibaren takılır” sorusuna odaklanmakta fayda var. 5 yaş altı çocuklar için tel tedavisi tavsiye edilmez. İdeal yaşın ise 8 yaş ve üzeri olduğunu belirtmek gerekir.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir.
Hangi bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir? Eğer alt üst çene ilişkisinde ciddi bir bozukluk yoksa dişlerdeki mevcut eğrilikler her yaşta tedavi edilebilir. Bu tedavi için bir yaş sınırı yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Metal ya da porselen diş teli fiyatları ne kadardır? Güncel diş teli fiyatları 2023 yılında; tek çene diş teli fiyatları 8.000-12.000 TL aralığında, Çift çene diş teli fiyatları ise 12.000-22.000 TL aralığında uygulanmaktadır.
Son zamanlarda kamu hastanelerinde ve kliniklerde hastalara verilen ortodonti hizmetlerinin yetiştirilememesi ve bekleyen kişi sayısının çokluğundan dolayı SGK, özel hastanelerde bu tedavileri yapan kişilerin ücretlerinin bir kısmını karşılamaya başlamıştır.
Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Diş teli takarken ya da takıldıktan sonra ağrı olması oldukça normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun sürerse, Başakşehir Ortodontist hekimlerimize danışabilirsiniz.
Ortodontik tedavi için hiçbir zaman geç değildir. Her yaşta yapılabilir. Yeter ki bu tedavi için kişinin ağzında uygun dişleri ve dişleri çevreleyen sağlıklı kemik ve dişeti dokusu olsun.
Devlet hastanesinde tel tedavisi ve daha birçok diş hekimliği uygulamaları yapılmaktadır. Diş protezleri, dolgu, kaynak, kanal tedavisi, diş çekimi, tartar temizleme gibi çok sayıda tedavinin devlet hastanesinde görülebilmesi mümkündür. Ortodonti ana bilim dalı ile uğraşan hekimlerden randevu alınmalıdır.
Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır? Diş teli için gereken süre, diş sorununun ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Diş teli tedavi süresi çoğunlukla 6 aydan 32 aya kadar sürebilir. Bir insanın tel takma süresi ise genellikle 6 ile 27 ay kadar sürebilir.
Bir diş hekimliği branşı olan ortodonti, alt ve üst çenede var olan yapısal bozukluklar, aralıklı diş, dişlere bağlı olarak görülen ağız kapanış bozuklukları ve diş çapraşıklıklarının tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.
Yamuk dişlerin tel takmadan düzelmesinin tek yolu kesilerek kaplama yapılmasıdır. Ancak sağlıklı dişlerinizi kestirip farklı bir uygulamaya gerek kalmaksızın düzelmesini istiyorsanız, başvurabileceğiniz tek tedavi alternatifi tel tedavileridir.
Bu tutarda yaklaşık 1500 tl civarındadır. Yani sağlık bakanlığı tedavi ücretini karşılıyorum dediği diş teli fiyatının aslında sadece işçiliğini karşılamaktadır. Yani toplam tedavi tutarı üzerinden yaklaşık % 50 indirim uygulamaktadır. Buda sadece 18 yaşından küçük hastalar için geçerlidir.
Diş Teli sadece alt veya sadece üst çeneye takılabilir mi? Genellikle takılmaz. Ortodonti tedavilerinde çarpık dişler düzeltilirken çoğu zaman karşı çeneden, yani üst dişler düzeltilecekse alt dişlerden destek alınarak kuvvet uygulanır. Bunun için tüm çenede tel olması gerekir.
Diş teli takılmazsa karşılaşılabilecek en önemli problem dişlerin çürümesi ve buna bağlı olarak kaybedilmesidir. Diş araları çapraşıklık nedeniyle yeterince temizlenemediğinden diş çürümeleri meydana gelecek ve diş taşları oluşacaktır. Temizlenmeyen diş taşları da çürüklere ve diş kayıplarına neden olacaktır.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİ FİYATI NEDİR? 2023 yılında Şeffaf plak fiyatları, çapraşıklığın boyutuna tedavi süresine göre ortalama 18.000-40.000 tl arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri