Zonklayan diş ağrısı genellikle ağızda dişe bağlı bir enfeksiyon veya diş eti enfeksiyonu olduğunu gösterir. Çoğu durumda, bu bir çürük veya apse olacaktır. Bu nedenle zonklayan diş ağrıları dikkate alınmalıdır. Diş ağrısının geçici bir hassasiyet olduğuna inanan kişiler, diş hekimine gitmeyi geciktirebilir.
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Zonklayan bir diş ağrınız olduğundan tuzlu ve ılık bir suyla çalkalama yapabilir, dişte olan ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş etinizde şişlik varsa tuzlu su yatıştırıcı görevi görür. Diş ağrınız çok şiddetli zonkluyorsa ağrı kesici alabilir ya da uzman diş hekimine görünebilirsiniz.
Bu ağrının süresi dişin durumuna bağlı olarak değişebilir. Ortalama 2 gün devam eden ağrının sonunda eğer diş derinin üstüne çıkmayı başaramazsa derinin içinde büyümeyi sürdürebilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekir. Ancak bu ağrı eğer diş dışarı çıkamazsa 2 haftaya kadar devam edebilir.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
İlgili 26 soru bulundu
Ağrı kesici jeller ve sıvılar dişetlerine veya ağrıyan dişin etrafına uygulanırsa kısa süreli olarak ağrınızı yatıştıracaktır. Karanfil yağı, ağrıyı uyuşturucu doğal bir yağdır. Bir pamuk yardımıyla diş ve dişetlerine sürülerek kısa süreli olarak ağrı dindirilir.
Diş ağrısı, bilindiği üzere insanın yaşayabileceği en şiddetli ve korkunç ağrıların başında gelir. Eski ata sözlerinden biri olan "kabir azabına benzer" deyimi diş ağrısı için kullanılmamıştır. Bu deyim ile bu ağrının ne kadar kuvvetli ve etkili olduğunu ifade etmek mümkündür.
Bu sebeple bu çözümler uygulandıktan sonra ağrı kısa süre içerisinde hafiflemezse, bir veya iki günden daha uzun süren bir diş ağrısı varsa, çok şiddetli bir diş ağrısı varsa, ağız tamamen açıldığında ateş, kulak ağrısı veya acı artışı varsa, ağızda veya yüzde şişlik varsa en kısa zamanda diş hekimine başvurulması ...
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Diş iltihapları oluştuğu takdirde iltihapların kuruması için ve iltihabın geçebilmesi için bazı yöntemler kullanılır. İlk olarak eğer bir ilaç tedavisi alınacaksa doktor tarafından önerilen antibiyotikler kullanılır. Bunun yanında kekik, zerdeçal, çörek otu gibi doğal iltihap gidericiler kullanılabilir.
Diş Ağrısına İyi Gelebilen Evde Yapılabilecek Yöntemler Nelerdir? Tuzlu su ile gargara yapmak, soğuk kompres uygulamak, sarımsağı ezip ağrıyan bölgeye uygulamak, suya eklenen karanfil yağı veya kekik yağı ile gargara yapmak evde uygulanabilecek yöntemlerdir.
Sirkeli su ve tuzlu su gargarası: bu yöntem tamamen çözüm olmasa da kısmi olarak diş ağrısını uyuşturur ve geçici bir rahatlık sağlar. Buz kompresi: buz kompresi ile ağrıyan yerinizi uyuşturmak adına soğuk su ile ya da buz ile ağrıyan yerinize buz tedavisi yapabilirsiniz.
Diş ağrısını hafifletmek için kullanılan ilaçlar arasında Minoset Plus, Majezik, Arvales, Majezik Diş Uyuşturucu Sprey, Parol, Gripin Şurup, Etol, Dişinol, Vermidon ve Dolorex gibi ilaçlar bulunmaktadır. Ancak, bu ilaçların doğru şekilde kullanılması ve yan etkilerinin göz önünde bulundurulması önemlidir.
Kesinlikle ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.
Diş ağrısının en sık rastlanan nedeni, diş çürükleridir. Tedavi edilmeyen çürükler, apse yaparak daha da şiddetli ağrıları beraberinde getirebilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasından kaynaklanan sıcak-soğuk hassasiyeti de diş ağrısına neden olur.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Diş ağırsını durdurmak için en fazla tercih edilen yöntem ağrı kesici almaktır. Ancak bu geçici bir çözümdür. Ağrıyan dişin tedavisi için geç olmadan hekime başvurulması önemlidir. Geçici çözümler yerine diş hekiminizle görüşmeniz ve sorunlu dişleri tedavi ettirmeniz atılacak en doğru adımdır.
Diş Apsesi Nasıl İner? Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.
– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş sinirlerinin ciddi hasarlar görmesine neden olabilmektedir. Çürük sinirlere ulaştığı zaman şiddetli diş ağrıları meydana gelebilmektedir.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Apseli diş ve damaklar temizlendikten sonra, ağrılar ve yüzdeki şişlikler birkaç gün içinde geçecektir. Ancak tamamen iyileşme için ağız temizliğinizi düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Aksi durumlarda apse tekrar oluşabilmektedir.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır.
Siyah zeytinde antioksidan mineraller vardır. Bu mineraller sayesinde dişte ve diş etinde oluşan ağrılar çok geçmeden hafifler.
Diş ağrısı çok farklı nedenlerden meydana gelebilir. Diş çürümesi akla ilk gelen nedenlerden biridir. Bunun yanı sıra diş minesinde aşınma, herhangi bir darbe nedeniyle dişte kırık oluşması, diş eti iltihabı ve yirmi yaş dişleri de diş ağrısının başlıca sebepleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri