Kaplama yapılan dişlerin hassasiyeti, özellikle ilk birkaç gün veya hafta boyunca sıkça görülebilir ve ağrı olur. Bu hassasiyet, dişin hazırlanması sırasında yapılan işlemler veya dişlerin tedaviye verdiği reaksiyonlardan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, hassasiyet genellikle kısa sürede kendiliğinden azalır.
Açığa çıkan dentin yüzeyindeki kanallar nedeniyle diş pulpası ısısal değişimlere karşı oldukça hassas olduğu için işlemden sonraki bir kaç gün boyunca hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Aynı zamanda yapılan geçici dişler sıcak-soğuğu geçirdiği için de hassasiyetinizin olması normaldir.
Bu nedenle zirkonyum altında kalan canlı dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti 3-4 hafta içinde geçer. Zirkonyum diş yaptırdıktan sonra, dişlerin fonksiyon görmesiyle beraber diş hassasiyeti, tüm dişlerde yaşanabilir. İyileşme süreci sonrasında bu hassasiyetler hafifleyerek kaybolur.
Yeni yapılmış kaplama ve köprülerde bu ağrı 21 güne kadar sürebilir. Bu süreçte dentin yüzeyinde tersiyer dentin adı verilen bir tamir dokusu oluşur açıkta olan dentin kanallarının kapanarak hassasiyetin ortadan kalkmasını sağlar. Ağrının tedaviden sonra zamanla azalması ve bu sürecin sonunda ortadan kalkması beklenir.
Zirkonyum diş dolgusu diş ağrısına kısmen sebep olabilir. Burada uzman doktorun izlediği yol oldukça önemlidir. Kaplamaların diş etine baskı yapması sonucunda ağrılar oluşabilmektedir. Özellikle hastanın diş etinde farklı bir rahatsızlık söz konusu ise dikkat edilmesi gerekenler artar.
İlgili 19 soru bulundu
Kaplama dişte meydana gelen ağrı için bu yöntemler kullanılabilir: Ağrı kesici ilaçlar: Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Hafif ağrılar için ideal olabilmektedir. Soğuk kompresler: Kaplama dişteki ağrıyı hafifletmek için soğuk kompresler kullanabilirsiniz.
Rahatsızlık ya da Hassasiyet Oluşumu
Anestezi etkisini yitirmeye başladıkça dişte hassasiyet hissedilebilir. Geçici kaplama kullanılan dönemde ve daimi kaplamalar takıldıktan sonraki ilk dönemde hassasiyet çok sık görülür. Bir problem olarak düşünülmemelidir. Problem; gece uykudan uyandıran ağrıdır.
Eğer yapılan protez diş etine baskı yaparsa, zamanla dişeti ile protezin temas ettiği alanlarda kan akışı bozulacak ve diş eti kanamalı ve morarmış bir duruma gelecektir. Parmağınızı bir iple sıkıca bağladığınızı düşünün bir süre sonra kan akışının bozulmasına bağlı parmak uçlarınızın morardığını görürsünüz.
Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
Ancak, zamanla veya diş kaplamasının doğru bakımı yapılmadığında, kaplama altındaki diş çürüyebilir. Kaplama altındaki çürükler, zamanında tedavi edilmediğinde dişin daha ciddi hasar görmesine ve kaybedilmesine neden olabilir.
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Ağzınızda yabancı bir madde olduğu için alışmanız zaman alabilir. Kaplamalar, dilinize, dudağınıza, ağız içinize çok büyükmüş gibi gelebilir. Bunun sebebi ise uzun süredir o bölgede diş olamamasından kaynaklıdır. En geç 15 gün içerisinde alışmış olacaksınız.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Kaplama Diş Sökümü Zor Mu? Kaplama yapılan dişlerin sökülmesi zor değildir. Maksimum 1 saat içerisinde dişlerinizin büyük bir kısmındaki kaplamalar çıkarılır. Böylelikle detaylı muayene yapılarak çürük ya da diğer sorunlarınız tespit edilir.
Kaplama altındaki dişin iltihaplanması, sık rastlanan bir durumdur ve bu, diş ağrısı, hassasiyet ve diğer rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Ayrıca, diş kaplamalarının altında oluşan iltihaplanmalar, çeşitli nedenlerle meydana gelebilir ve uygun tedavi gerektirir.
Kaplama Diş Hava Aldığında Neler Olur? Kaplama diş hava aldığında, çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. İlk olarak, hava almayan dişlere oranla kaplama dişin hava alması durumunda diş ağrısı daha sık görülür. Havanın dişe nüfuz etmesi sonucunda ağrıya ve hassasiyete neden olur.
Kaplama düşme sonrası bir yapıştırıcı yardımı ile kolayca eski yerine yapıştırılabilmektedir. Düzgün bir şekilde ve kaliteli yapıştırıcı ile yapıştırmanın ardından yeniden kaplama düşmesi gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Çünkü diş hekimlerinin kullandığı bu yapıştırıcılar eczane veya marketlerde satılmamaktadır.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Söz konusu diş kaplama olduğu zaman hastalar, porselen diş mi, zirkonyum diş mi sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Estetik görünüm sağlaması ve diş eti için faydalı olduğundan dolayı daha çok zirkonyum diş kaplamalar daha çok tercih edilmektedir.
Kaplama Diş İle Sakız Çiğnenir Mi? Kaplama diş uygulaması yaptıran hastalar sakız, taze ekmek ve macun kıvamlı şekerlemeleri tüketirken dikkatli olmalıdır. Bu tür gıdalar yapışkan olduğu için diş kaplamasına zarar verip, kaplamaların yerinden oynamasına neden olabilir.
Diş Kaplama Temizliği Nasıl Yapılır? Diş kaplamaları iyi bir ağız bakımı ile uzun yıllar kullanılabilir. Diş kaplamalarının rutin ağız ve diş bakımından bir farkı yoktur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanması gerekir. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmelidir.
Porselen kaplamalar takıldıktan sonra alışma sürecinden sonra bir sıkıntı yaşanmaz. İlk zamanlar sıcak soğuk hassasiyeti olabilir. Çiğneme , ısırma sırasında ağrı hissediliyorsa muhtemelen kaplamalarda yükseklik vardır. Diş hekiminize gidip yüksekliği düzelttirebilirsiniz.
Zonklayan bir diş ağrınız olduğundan tuzlu ve ılık bir suyla çalkalama yapabilir, dişte olan ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş etinizde şişlik varsa tuzlu su yatıştırıcı görevi görür. Diş ağrınız çok şiddetli zonkluyorsa ağrı kesici alabilir ya da uzman diş hekimine görünebilirsiniz.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Uzun süre dişsizlik durumunda yapılan tedavilerde hastalar farklı hissedebilir. Dişsizlik süresi kısa olduğunda hastalar hemen sabit köprü protezlerine alışacaklardır. Ağız içi yeni şeylere alışma süresi kısadır. Ortalama alışma süresi maksimum birkaç haftadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri