Dolgu yapılmış dişler, zamanla yıpranabilir veya aşınabilir, bu da dolgunun dişin yüzeyine doğru aşındığını veya kenarlarının kırıldığını gösterir. Ayrıca dolgular, dişe uygun olmayan şekillerde yapılırsa veya dişle yeterince uyumlu olmazsa, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Dolgu tedavisinden sonra dişte meydana gelen ağrının sebepleri şunlardır; Dolgu işlemi sırasında dişteki boşlukların tamamen kapatılmaması Tam kapatılmayan dolgunun arasına yemek artıklarının kaçması Dişteki sinirlerin alınması esnasında diş sinirlerine fazla yaklaşılması
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Zonklayan bir diş ağrınız olduğundan tuzlu ve ılık bir suyla çalkalama yapabilir, dişte olan ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş etinizde şişlik varsa tuzlu su yatıştırıcı görevi görür. Diş ağrınız çok şiddetli zonkluyorsa ağrı kesici alabilir ya da uzman diş hekimine görünebilirsiniz.
Diş Dolgusunun Hava Aldığı Nasıl Anlaşılır? Hastalar genellikle hava alındığını, sıcak veya soğuk gıdalarla temas ettiğinde oluşan ani ve keskin bir ağrı ile fark ederler. Ayrıca, bazen basit bir hava akımı bile rahatsızlığa neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Amalgam dolgu yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşmakta ve final sertliğe 24 saatte ulaşmaktadır. Bu sebeple eğer ağzınıza amalgam dolgu yapıldıysa 2 saat hiçbir şey yememeniz, 24 saat boyunca sert gıdaları çenenizin dolgu yapılmamış diğer yarısıyla yemeniz gerekmektedir.
Çünkü diş ağrısı zonklama şeklindeyse bu, dişin içindeki bir ağrıdır ve diş hekime gitmeden evde kendi kendine geçirilemez. Diş etindeki bir tahrişten (kızarıklık ile belirti gösterir) kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde geçebilir. Bu süre zarfında o dişle çiğneme hareketi yapmamaya çalışın.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Dolgu yapılmış dişler, zamanla yıpranabilir veya aşınabilir, bu da dolgunun dişin yüzeyine doğru aşındığını veya kenarlarının kırıldığını gösterir. Ayrıca dolgular, dişe uygun olmayan şekillerde yapılırsa veya dişle yeterince uyumlu olmazsa, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Amalgam dolgular dişe mekanik olarak tutunurlar. Bu nedenle özellikle amalgam dolgularda dişin şekillendirilmesi doğru şekilde yapılmazsa; diş dolgusu çıkması, dolgulu dişin kırılması, dolgu kırılması sorunlarını daha çok yaşamamız söz konusudur.
İlk 4 saat boyunca yüz üstü yatılmamalıdır. İlk 24 saat içinde yüz ovuşturulmamalı, yüze masaj yapılmamalı, kaş aldırılmamalı, saç boyanmamalı ve makyaj yapılmamalıdır. İlk 24 saat içerisinde yüzde kızarıklığa sebep olabileceği için, sıcak banyo ve duş yapılmamalı, yoğun güneşe maruz kalınmasından kaçınılmalıdır.
Diş dolgusu sonrası hassasiyet, yapılan dolgu işlemlerinin ardından, hassasiyet oluşması yani işlem yapılan bölgenin ağrıması ve sızlaması olağan bir durumdur. Çünkü işlem esnasında diş yapısındaki damar-sinir ağlarına çürük temizliği için müdahalede bulunulur.
Dolgu sonrasında soğuk sıcak hassasiyeti ilk bir kaç hafta çok doğaldır. Çürük ve yapılan dolgu ne kadar derinse hassasiyet süresi de o kadar uzun olur. Hassasiyet dolgu altına yerleştirilen ilaçlar sayesinde her geçen gün kendi kendine azalır.
Ağrı veya Hassasiyet: Dolgu sonrası şiddetli bir ağrı veya hassasiyet hissediyorsanız, bu sinire baskı yapabilecek bir sorunun işareti olabilir. Bu durumda, derhal diş hekiminize başvurmalısınız.
Diş dış yüzeyinden başlayarak dişin ortasındaki sinire kadar uzanan bu kanallar sıvı ile doludur. Diş minesi zayıflamış olan dişlerde sıcak, soğuk, ekşi, tatlı yiyecek ve içeceklerden sonra hareket eden bu sıvı, diş sinirinde hissedilir ve sızlamaya neden olur.
Isırırken Hissedilen Ağrı
Kanal tedavi sonrası, tedavi gören diş ile ısırıldığında bir miktar hassasiyet normaldir. Özellikle tedavi seansından sonraki ilk 2 gün, daha şiddetlidir. Zamanla, iyileşme gerçekleştikçe geçmelidir. Aradan uzun süreler geçmesine rağmen geçmemesi durumunda hekiminize danışın.
– Allerji yapmadığına emin olduğunuz ağrı kesiciyi tok karnına kullanmaktır. Unutmayın ki ağrı kesiciler içildikten 15-30 dakika sonra etkilerini gösterecektir. – Diş ağrısı çürükten kaynaklanıyorsa ve dişinizin çürük kısmında birikmiş gıda artıklarının temizlenmesi yani dişlerinizin fırçalanması işe yarayabilir.
Bir diş ağrısının kendisi doğrudan ölümcül değildir. Ancak dişinizde veya vücudunuzun herhangi bir bölümünde tedavi edilmemiş bir enfeksiyon her zaman için vücudun kalanına yayılabilir. Bu enfeksiyon yayılmasıyla hasta olmak mümkündür ve bu hastalık ciddi, hatta hayatı tehdit eden bir durum halini alabilir.
En yaygın olarak kullanılan anti-enflamatuar ilaçlar arasında ibuprofen ve naproksen bulunur.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Dolgu işlemi sırasında hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi mümkün olmaz. Bu konuda hiçbir endişe yaşanmadan randevu alınabilir. Uygulamanın ardından son derece hafif bir ağrı hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri