Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına rastlıyor.
Temmuz ve Ağustos aylarında adını sıkça duyduğumuz halk arasında Afrika sıcakları adıyla da bilinen eyyam-ı bahur yurt genelinde kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine Eyyam-ı Bahur denir. Dilimize arapçadan giren kelime yaz aylarının son zamanlarına doğru yaşanan yüksek dereceli sıcaklara söylenmektedir.
Arapça kökenli bir kelime olan eyyamı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine deniyor. Yılın belirli dönemlerinde görülen eyyam-ı bahur sıcakları, bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir. Peki, Eyyam-ı bahur nedir, ne demek?
Sıcaklık skaler bir niceliktir ve temel bir büyüklüktür, T simgesiyle gösterilir. Birimi Kelvin (K)'dir. Ama santigrat (Celcius) derece °C, Fahrenheit °F ya da Reamur (Reomür) °R birimleriyle de ölçüldüğü olur.
İlgili 22 soru bulundu
Sıcaklık birimleri şu şekildedir: Celsius (°C) Fahrenheit (°F) Kelvin (°K)
Eyyam-I Bahur dönemlerinde yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşandığı düşünülmektedir. Yaz aylarının en sıcak ve boğucu sıcaklarını ifade eden eyyam-ı bahurun yerini günümüzde "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimler aldı.
3 temmuz 2023 Pazartesi günü küresel çapta Dünya'nın en sıcak günü yaşandı. Ortalama sıcaklık 17,01 dereceyi gördü ve 2016 yılındaki rekor sıcaklık olan 16,9 dereceyi geçti.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına rastlıyor.
Eyyamı bahurda denize girmek, halk arasında Alaca hastalığı denilen bu deri hastalığına neden olur. Ayrıca bu tarihlerde denizin kendini temizlediğine inanılır. Bu yüzden bu bir haftalık süreçte denize girilmemesi gerektiğine inanılır.
Bahhur, Arapça tütsü anlamına geliyor. Rihen ise, Hatay'da özellikle Reyhanlı yöresinde yetişen murt meyvesi ağacının yapraklarına deniliyor. Mersin'de riyhen olarak bilinen bu yapraklar, çok eski çağlardan beri hoş kokusu sebebiyle çeşitli törenlerde kullanılıyor.
Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, yurdun güney sahillerinde daha çok biliniyor. 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurun yerini günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimler aldı.
Eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılıyor. Arapça kökenli bir kelime olan eyyamı bahur günümüzde Afrika sıcakları, El Nino olarak adlandırılıyor.
Eyyamı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan bir ifadedir. Her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
Eyyam yapmak kelime grubu gününü gün etmek anlamını taşır. Genel olarak halk ağzında kullanılır. Bir şeyi ciddiye almayan ve kendi çıkarı için eğlenen kişiler için kullanılır.
Levent Kurnaz, sosyal medyadan yaptığı duyuruda; “3 Temmuz Pazartesi günü küresel ortalama sıcaklık 17,01℃ olarak ölçüldü, bu şimdiye kadar yaşadığımız en sıcak gündü.
2023 yazında hava sıcaklığı ortalamanın 0,66 derece üzerine çıkarak 16,77 derece oldu. Bu yılın ilk 8 ayındaki ölçümlerle de 2023 yılı şu ana kadar 2016'dan sonra kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. 2023'teki ortalama sıcaklık, 2016'nın sadece 0,01 derece altında kaldı.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) geçtiğimiz haziran ayını 1850'den bu yanana en sıcak ay olarak kayıtlara geçirdi. Temmuz ise 100 bin yılın en sıcak ayı oluyor!
PASTIRMA YAZI NEDİR? Pastırma yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazen yılda birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez.
Basra sıcakları, Türkiye'nin güney ve doğusunda yaz aylarında görülen aşırı sıcak havalara verilen addır.
Her yıl genellikle yaşandığı bilinen pastırma sıcaklarının, 2022 yılında da ekim ayının sonu ile kasım ayının başı gibi görülmesi bekleniyor. Sonbahar'da oluşan pastırma yazı, bazen hiç yaşanmazken ara sıra da bir kaç defa olur.
( POTANSİYEL RİSKLİ ) BESİNLERİ SEVERLER. İnsanda hastalık yapan bakteriler 10-63°C gibi geniş bir sıcaklık aralığında ürerler. Bu sıcaklık aralığına “ TEHLİKELİ SICAKLIK ARALIĞI” denir.
Yani sıcaklık sadece bir gösterge, ısı ise enerjidir. Başka bir deyişle sıcaklık, maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ne kadar şiddetli titreşim yaptığının ortalama değerini gösterirken ısı, sıcaklık farkından dolayı sıcak cisimden soğuk cisme aktarılan enerjidir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, en yüksek sıcaklığın dün 49,5 derece ile Eskişehir Sarıcakaya'da ölçüldüğünü açıklayan Bakan, eski rekorun 20 Temmuz 2021'de 49,1 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde ölçüldüğünü belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri