Öz Türkçe bir kelime olan şişman, vücudundaki yağ oranı normal seviyenin üstünde olan kimse demektir. Bu kelime cümle içerisinde hem sıfat hem de yüklem olarak kullanılabilir.
Türkiye Türkçesi şiş- fiilinden Türkiye Türkçesi +mAn ekiyle türetilmiştir.
İsmet Zeki Eyuboğlu ise “anne” sözcüğünü Hitit (Eti) dilinden “annas” sözcüğü ile ilişkilendirir. Ona göre anne “Türk diline doğrudan doğruya Hitit toplumun- dan geçti denemez. Ancak sözcüğün içerdiği “doğuru- cu” kök, eylem Türk dilinde yoktur, bu nedenle Türkçe ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
büyük - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bedük “büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Orta Türkçe çamur “balçık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *çalmur veya *çalpmur biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe çal- veya çap- “çalmak, çamurla sıvamak” fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Bunlardan kara Türkçe olup, Türkçenin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Orhon Yazıtlarından beri kullanılagelmektedir. Siyah ise Farsçadan dilimize geçmiş olup Türklerin Anadolu'ya gelmeleri ve İslâm dinini kabul etmeleriyle birlikte kullanılmaya başlamıştır.
sevgi - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
9- yeşil: Türkçe'deki "yaş" (diri) sözcüğünden geliyor. Anlam genişlemesiyle, "diri, yeşil bitki"den benzetilerek renk ismi yapılmış. Yeşermek, yeşil, yeşim (taş), yaş (ömür) hep "yaş" kökünden gelmektedir.
Kahve sözcüğü, Türkçeye Arapçadaki kahve (قهوة) sözcüğünden geçmiştir. Öte yandan bu tabirin Arapçada ilk kez hangi tarihte kullanıldığı bilinmezliğini korumaktadır. Arapçadaki bu sözcüğün etimolojisi şüphelidir. Büyük olasılıkla bu kelime Arapçada "iştahı kesildi" anlamındaki kahiye fiilinden türetilmiştir.
bakkal - Nişanyan Sözlük. Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır.
Cennet sözcüğü Arapça kökenlidir (Arapça: جنّة). Her dinin cennet kavramına verdiği özel isimler olabilir. Cennet sözcüğü dinî anlamda kullanılabileceği gibi, Türkçede mecaz veya sıfat olarak da kullanılmaktadır.
Eski Türkçe elig veya ellig “50” sözcüğünden evrilmiştir.
tombul - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi top sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Il ekiyle türetilmiştir.
Arzu isminin Farsça kökenli bir isim olduğunu söylemek mümkündür.
zayıf - Nişanyan Sözlük. Arapça ḍˁf kökünden gelen aynı anlama gelen ḍaˁīf ضعيف sözcüğünden alıntıdır.
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
yumurta - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa “yumurta” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yum- “top yapmak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum- maddesine bakınız.
tarak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tarġak “saç tarama aleti” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tarġa- “taramak” fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
' Cengiz Özakıncı, Dil ve Din, s. 107-109'da şu bilgileri aktarmıştır: “Arap- ça 'akıl' sözcüğünün o dildeki kökü 'ikâl'dir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Eski Türkçe sevinç “seviniş, minnet” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe sevin- fiilinden türetilmiştir.) Bu fiil Eski Türkçe sev- “sevmek” fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
balkon - Nişanyan Sözlük. Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yüksek Almanca balko “mertek, kütük, taşıyıcı ağaç” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *bʰelǵ- “kalın ağaç gövdesi” biçiminden evrilmiştir.
Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri