Ağız gargarası faydaları arasında ağızda oluşabilen kötü kokunun giderilmesine katkı sağlaması bulunur. Boğaz ve burun enfeksiyonlarının azaltılmasında da rol oynadığı bilinmektedir. Kullanıldığı zaman ağız içerisindeki bakterilerin azalmasını ve de bu bakterilerin boğaza ulaşmamasına destek verir.
Fırçalama ve diş ipi kullanımının yerini almasa da gargara, ağız hijyeni rutininizde önemli bir rol oynayabilir. Bu, nefesinizi tazelemeye, plağı uzaklaştırmaya ve çürük ve diş eti hastalığı riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Çoğunlukla ağız kokusuna karşı kullanımı yaygın olsa da, gargaralar diş çürümesine karşı koruma sağlar. Diş macunu, diş fırçası gibi temel ağız bakımının vazgeçilmezlerinden olması gereken gargara suyu, bakımın son aşamasında görev alır.
Durulayın: Etiket talimatlarında yazıyorsa eğer gargarayı tükürdükten sonra ağzınızı çalkalamalısınız. Ancak birçok antiseptik gargarada durulama tavsiye edilmemektedir. Kullanım sıklığını takip edin: Ağız gargaraları genellikle günde 1 – 2 kez kullanılabilmektedir.
Gargara, genellikle dişleri fırçaladıktan sonra kullanılır. Bu iyi bir uygulama olsa da, ağızdaki kalıntıları durulamak için fırçalamadan önce de kullanılabilir. Böylece, fırçalama ve diş ipi kullanımı daha etkili olur.
İlgili 16 soru bulundu
Gargara, ağzı ve boğazı temizlemek, bakterileri öldürmek, ağız kokusunu gidermek veya ağız sorunlarını hafifletmek için kullanılan bir sıvıdır. Bu sıvı çalkalanıp ağza konur ve genellikle su bazlıdır. Gargara yapmak ağız hijyenine önemli katkı sağlar.
Ancak gargara tek başına kullanıldığında plağı tamamen temizleyemez. Gargaradan sonra ağzınızda oluşan taze nane hissi, ağzınızın gerçekten temiz olduğu anlamına gelmez. Gargaradaki florür gibi maddeler çürüklerin önlenmesine yardımcı olabilir fakat hiçbir gargara tek başına plağı dişlerden temizleyemez.
Ağız Gargaralarının Yan Etkileri
Ağız kuruluğu: Alkol bazlı ağız gargaraları veya bazı aktif bileşenler ağız kuruluğuna neden olabilir. Yutma güçlüğü: Bazı ağız gargaraları yutma güçlüğüne neden olabilir. Bu özellikle çocuklar veya yaşlı kişiler için daha dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Günlük ağız bakım ürünü kullandıktan sonra ağzın tekrar suyla çalkalanmasına gerek yoktur. Ürünün etkinliğinin daha uzun süre devam etmesini sağlamak için çalkalamamak tavsiye edilir.
Gargaraların içerisinde yer alan ve diş/dişeti sağlığı ile ilgili olan bazı komponentler su ile temas ettiğinde reaksiyona girerek etkinliğini kaybedebilmektedir. Bu yüzden ağız gargaraları/solüsyonları kullandıktan sonra yaklaşık yarım saat ağza su dahil hiçbir şey alınmamasını tavsiye ediyoruz.
özellikle diş eti hastalıklarınız için kullandığınız gargaralarda garagara yapmadan önce dişlerinizi fırçalamanız ve daha sonra gargarayı ağzınızda yaklaşık 30-45 saniye arası çalkalamanız ve sonrasında yaklaşık yarım saat kadar bir şey yiyip içmemeniz gargaranın etkisini maksimuma çıkartacaktır. böylece hastalığınız ...
Scientific World Journal'da yapılan bir araştırma, hidrojen peroksit içeren gargaraların zamanla diş beyazlığını artırdığını ancak ilk 56 günde önemli bir renk değişikliği yaşanmadığını göstermiştir.
Ağız kokusunu gidermek için kullanılan nane, sakız, gargara vb. ürünler geçici olarak ağız kokusunu giderebilmektedir.
Gargara, dişlerinizi fırçaladıktan sonra kullanmanız gereken bir bakım ürünüdür. Ağzınızda 30 saniye ile 1 dakika arasında çalkaladıktan sonra tükürmelisiniz. Ağız bakım suyunun, tüm ağzınıza etkili bir şekilde nüfuz ettiğinden emin olmalısınız.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak çok sık ve uzun süreli gargara kullanımı, ağız kuruluğuna veya tahrişe neden olabilir, bu nedenle doktor önerilerine dikkat etmek önemlidir.
Dişlerinizi iki dakikadan az fırçalamamak için elinizden geleni yapın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzı su ile durulamak: Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı su ile çalkalamayın. Diş macununu tükürüp atabilirsiniz. Ancak ağzınıza su girdiğinde diş macununuzdaki florürün verimliliği düşer.
Tuz, doğal bir antiseptiktir. Su ile karıştırıldığında, ağız içindeki bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Tuzlu su gargarası, özellikle ağız içi yaralar, aftlar ve diş eti iltihapları gibi durumlarda etkilidir. Bu yöntem, ağız içindeki mikroorganizmaların dengesini sağlayarak, enfeksiyon riskini azaltır.
Ramazan 'da Ağız Kokusuna Karşı Tuzlu Su İle Gargara Yapın Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Böyle bir imkân yoksa tuzlu su ile de gargara yapılabilir.
5-15 ml KLOROBEN ile her 1,5-3 saatte bir 30 saniye süre ile gargara yapılır. Sürekli olarak 7 günden fazla kullanılmamalıdır. Yanma ve batma hissi oluşursa gargara su ile seyreltilmelidir. KLOROBEN'in kullanılması tavsiye edilmez.
GERAKS yanlışlıkla içilirse, belirtilere yönelik tedavi yapılmalıdır. Belirli bir panzehiri yoktur. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Herhangi bir etki beklenmemektedir.
Kendin yap fikirlerinden yola çıkıp lekeleri yok etmek için dişlerinizde doğrudan tuz kullanmak da, tuzun aşındırıcı özelliğinin dişlere kalıcı zarar verme olasılığı sebebiyle hiç tavsiye edilmeyen bir yoldur.
Antiseptik özelliklere sahip ağız gargaralarını düzenli olarak kullanmak, bakteri oluşumunu azaltmaya ve diş eti iltihabını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
DİŞ BAKIMINI ERTELEMEYİN
Toplumumuzda özellikle tüketimi fazla olan kahve ve çay da lekelerin en başlı nedenlerinden biri. Bunun yanında asitli içecekler ve gargaralar da diş minesine zarar vererek lekelere neden olabilir. Bunun önüne geçebilmek için başlıca düzenli ve doğru ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri