Dikişlerim var, ne yapmalıyım? Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır.
Diş fırçalama, diş ipi ve antiseptik ağız gargarası(ilk hafta) daha sonrasında günlük ağız gargaralarıyla dikişler, yara ve tüm yumuşak dokular ve dişler tamamen temiz tutulursa yara çok daha ağrısız, hızlı ve kaliteli olarak iyileşecektir.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır.
Hekiminizin yönlendirdiği zamanda ve eğer gerek görüyorsa dikişleri almak için yeniden size randevu verecektir. Unutulmamalıdır ki bazı dikiş çeşitleri alınmak zorundadır. Bazı dikiş çeşitleri ise eriyerek kendiliğinden düşer.
6-)Dikişler alınıncaya ve iyileşme sağlanıncaya kadar aşırı sıcak, baharatlı, asitli ve sert yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. 7-)Ameliyattan hemen sonra ilk beş gün ağrı,şişlik,hassasiyet,sızıntı şeklinde kanama ve morluk görülmesi normaldir.
İlgili 17 soru bulundu
Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın. Zor çekimleri takiben şişliği önlemek için ilk 24 saat bölgeye 20 dakikalık aralıklarla soğuk uygulayın. 24 saatten sonra ise sıcak uygulayın. Genellikle şişlik 48 saat sürer.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
7. Dikişler alınana kadar sıcak, asitli ve acı, sert gıdalar tüketmeyin. 8. Dikişler alınana kadar kesinlikle sigara kullanmayın.
Evet, implant dikişi (cerrahi bölge) bulunan bir bölgeye diş fırçalamak önemlidir, ancak bu işlemi dikkatli ve nazik bir şekilde yapmak çok önemlidir. İmplant dikişi bölgesini temiz tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak ve başarılı bir iyileşme sürecini teşvik etmek için kritik öneme sahiptir.
Diş çekiminizin hemen ardından ve iyileşme sürecinde sadece sıvı veya yumuşak gıdalarla (ilk 24 ila 48 saat) başlamanız gerekecektir. Ağrıya neden olabilecek yiyecekleri çiğnememelisiniz.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Dikişler eriyebilir, çoğu birkaç hafta içinde erir. 20 yaş diş çekimi bölgesinin katı diş eti dokusu ile yeniden doldurularak iyileşmesi iki hafta ile bir ay arasında sürmelidir. İşlem gören doku, yaklaşık altı ay içinde iyileşmelidir.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
Cerrahi bir müdahale ile implant, bisturi yardımıyla kesikler atılarak yapılır. Derin kesikler ve cerrahi müdahale sonrası bölgede dikişe ihtiyaç duyulur. Cerrahi işlem göz korkutucu gibi görünse de aslında kısa sürede tamamlanan işlemlerdendir. Lokal anestezi ile uyuşturulan hasta, işleme hazır hale getirilir.
Geçirilen travma ya da ameliyat gibi her hangi bir sebep ile deri bütünlüğü bozulduğunda yara oluşmaktadır. Oluşan yara dikişler yardımı i ile kapatılabildiği gibi pansumanlarla kendiliğinden kapanır ya da farklı yöntemler i ile yara bölgesine doku aktarılarak kapatılabilmektedir.
Normal Doğum Sonrası Dikiş Açılması Nasıl Anlaşılır? Dikişlerin açılması durumu nadir görülse de bu durumda kızarıklık, şişlik, ağrı veya dikiş yerinde açık bir alan fark edebilirsiniz. Eğer böyle bir durum fark ederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Gerekli kontrollerden sonra diş eti kesimi işlemlerine başlanır. Hekim, diş eti dokusunun dikkatli bir şekilde kesilmesi için koter ya da neşter kullanır. Kesim sırasında gerekli durumlarda dikiş atılabilir. Böylelikle diş eti dişlere uygun şekillendirilir.
Her 20 yaş dişi çekiminden sonra dikiş atılır mı? Yüzümde şişlik olur mu? Ağız içinde diğer dişlerimiz gibi normal pozisyonunu almış olan ve normal çekim tekniği ile alınan 20 yaş diş çekimlerinden sonra 'kesi' yapılmadığı için dikiş atılmasına genellikle gerek yoktur.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri