Diş eti için sağlıklı olarak kabul edilen renk pembedir. Mor, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı renkte olan diş etleri ise sağlıksız olarak kabul edilir.
Diş eti hastalığı, diş etlerinin bakterilerle enfekte olması sonucu meydana gelir. Enfeksiyon, diş eti dokusunun iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olur. Çoğu yetişkin, hayatının bir noktasında diş eti hastalığı yaşar. Diş eti hastalığı erken evrelerde ameliyatsız olarak tedavi edilebilir.
Sağlıklı diş etini ayırt etmenin birinci yolu rengidir. Sağlıklı dişeti gülkurusu , pembe renklidir ve fırçalarken, diş ipi kullanırken, yemek yerken ya da dokununca kanamaz. Sağlıklı diş eti şiş olmayan sıkı bir görünüme sahip olup, dişin yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır.
Diş etlerinde bulunmakta olan melanin pigmentinin yoğunlaşması sebebiyle diş eti morarması görülmektedir. Hormon dengesizlikleri ise melanin pigmentinin yoğunlaşmasına sebebiyet vermektedir. Diş eti morarması kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı fark etmeksizin herkeste görülebilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Fakat iltihabın boyutu arttıkça veya bulunduğu yer belirtilerin hissedilmesine daha açık olan bir bölge ise gingivit kendini birtakım belirtilerle gösterir. En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri şunlardır: Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler. Beyaz renkli iltihabi oluşumlar.
Problemin kaynağı dişetlerinde biriken melanin ise dişeti peelingi ile üst katmanların soyulması ve diyetinin sağlıklı pembe rengine getirilmesi hedeflenir. Bu peeling renklenmenin miktarına ve yerine bağlı olarak laser ya da elektrocerrahi ile de yapılabilir. İyileşme süreci yaklaşık 7-10 gündür.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir? Ağız içinde, dudakta beyaz, kırmızı beyaz leke ve yaralar olarak ortaya çıkar. Beyaz lekelenmeler 'lökoplaki' olarak adlandırılır ve habis dönüşüm gösterebilen lezyonlardır. Kırmızı lekelenmeler ise 'eritroplaki' olarak adlandırılır ve kanserleşme riski daha yüksektir.
Ağız ve yutak kanseri, dünya genelinde en sık rastlanan altıncı kanser türü olarak biliniyor. 50 yaş ve üzeri erkeklerde ağız kanseri görülme riski, diğer kişilere göre daha yüksek seyretse de yine de son 30 yıla bakıldığında skuamöz hücreli karsinom (hücrelerde büyüyen bir çeşit cilt kanseri) teşhisi konuladn 45 yaş ...
Dişlerde meydana gelen boşlukların doldurulmasında kullanılan dolgu materyallerinin amalgam içermesi halinde komşuluğunda bulunan diş etlerinde siyah-morumsu lekelenmeler meydana gelebilir. Bu lekeler kalıcıdır ancak kişilerde ileri dönemlerde herhangi bir probleme yol açmazlar.
Diş eti için sağlıklı olarak kabul edilen renk pembedir. Mor, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı renkte olan diş etleri ise sağlıksız olarak kabul edilir. Farklı renklerin ortaya çıkış sebebi, kişinin ten rengi gibi doğal bir süreçten kaynaklanabilir ve herhangi bir müdahaleye gerek olmayabilir.
Genel olarak sağlıklı dişler beyazımsı renkte olur tamamen bembeyaz olmazlar. Dişlerin rengi beyazdan sarıya kadar olan tonlarda değişiklik gösterir. Dişin renginin değişmesinin sebebi birçok şekilde olabilir. Dişlerin rengi dişlerin yaşına, beslenmeye, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Bilhassa C vitamini yetersizliği, diş etlerinin iltihaplanması ve geri çekilmesiyle bağlantılı olabilir. Dengeli beslenme ve özenli ağız bakımı, bu sorunun önüne geçmede etkilidir. Peki, diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur?
Mikrobiyal dental plağın yanı sıra sigara kullanımı, diyabet, lösemi ve AIDS gibi bazı sistemik hastalıklar, stres, kalp-tansiyon ilaçları, antikonvulsanlar, antidepresanlar ve oral kontraseptifler gibi bazı ilaçların kullanımı ve beslenme alışkanları da diş eti hastalıklarının oluşumunda etkilidir.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
Ağız mukozasında daha çok oral pamukçuk olarak adlandırılan, Candida albicans adlı mantarın birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu rahatsızlık genellikle dil üzerinde veya yanakların iç yüzeylerinde beyaz renkli lezyonlara neden olur.
Ne zaman doktor muayenesi gereklidir? Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Ağız kanseri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır ve bu nedenle de ihmal edilebilirler. Kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikâyeti de başlar.
Ağız Kanseri Taraması
Hekiminiz anormal dokunun yerini tespit etmek amacıyla gözle inceleme, özel mikroskop, aydınlatma ekipmanı veya boyama aygıtı kullanabilir. Ayrıca panoramik röntgen, ağız kanseri riskinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
DNA'ları değişmeye başlayan skuamöz hücreleri, büyümeye ve çoğalmaya başlar. Bu durumun beraberinde ise hücreler kanserli hale gelir. Çeşitli ağzı kanseri belirtileri beraberinde getiren kanserli hücreler, aksatılması ve tedavi edilmemesi halinde ağız içindeki diğer bölgelere ve baş ve boyun bölgesine yayılabilir.
Saydam mine ile örtülü dişler alttaki dentinin rengini yansıtarak kahverengi-sarımsı gözükürken; kalın-opak minesi olan dişler gri görünür. Fizyolojik yaşlanmada da dişlerin renginde hem aşınma hem de pigmentasyon ile koyulaşma olmaktadır. çocuk dişlerinde görülür.
Ağız bakımını yeterli kadar yapmamak, gargara ve diş ipi gibi ürünler kullanmamak ve dişleri yanlış fırçalama teknikleri diş eti ağrısına neden olan başlıca faktörlerdir. Ayrıca diş eti iltihabı, diş travması ya da diş çürümesi de diş eti ağrısına neden olabilir.
Sigarayı bıraktıktan sonra diş etlerinde iyileşme süreci başlar. Diş etlerinin kendi başına tamamen iyileşip iyileşemeyeceği ne kadar hasarlı olduklarına göre değişiklik gösterir. Bu yüzden sigarayı bıraktıktan sonra diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri