3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Ekşi Maya Kavanozda Buzdolabında Nasıl Saklanır? Ekşi mayayı kapaklı cam kavanozda buzdolabında saklamak mayanızın fermantasyonunu yavaşlatacaktır. Bu sebeple aşırı sık ekşi mayanızı kullanmıyorsanız buzdolabında saklamak en mantıklısıdır. Buzdolabında saklanan ekşi maya 3-4 günde bir beslenebilir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Kendi yaptığınız ya da Siyez Evi adresinden satın aldığınız ekşi mayalı ekmeğinizi dondurucuda 3 aydan fazla tutmamanız da söylenen tavsiyeler arasında. Çözdürdüğünüz ekşi mayalı ekmeği 2 gün içerisinde tüketmelisiniz, çözünen ekmeği de tekrar dondurmaktan kaçınmalısınız.
Mayalanma işleminden sonra 12 saat buzdolabında bekletilmesi ekmeğin daha sağlam dokulu ve lezzetli olmasını sağlar. Fırına verilmek üzere hazırlanan hamurun üzerine jilet yardımıyla çizik atılması hamurun görüntüsünü ve kabarıklığını korumasına yardımcı olur.
İlgili 36 soru bulundu
Ağzı sıkıca kapalı bir kaba koyup 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına koyalım. Bu şekilde ana ekşi mayanız 3 aya kadar buzdolabında dayanabilir.
EKŞİ MAYA HAMUR NASIL SAKLANIR? Hamur karanlık ortamda, biraz hava alacak şekilde üzeri örtülerek saklanmalıdır. Oda sıcaklığında saklamak isterseniz mayayı kuru ve güneşten uzak bir yere yerleştirmelisiniz. Kapaklı bir cam kavanozda buzdolabında saklamak da seçenekler arasındadır.
Ekşi mayayı beslemek için buz dolabından çıkartın, mayanız çok fazlaysa arada bir mayayı azaltmak beslerken pratiklik kazandıracağı için gereklidir. Malum sürekli beslenerek çoğalan bir mayadır.
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
- Ekshi maya uzun süre beslenmezse (10 günden fazla) veya uzun süre sıcakta kalırsa bozulabilir. Eğer bu mayayı beslerseniz kesinlikle kabarmaz, baloncuklar oluşmaz. - Sağlıklı bir maya hafif ekşi kokar ama kötü bir kokusu yoktur, eğer kötü kokuyorsa (bozulmuş patates gibi veya aseton gibi) mayanız bozulmuş olabilir.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Ekşi mayalı ekmek hamurunu özellikle de az evvel belirttiğimiz unlarla yaptığınız zaman sert ama çok lezzetli ekmekleriniz olabiliyor. Yumuşak olmasını istiyorsanız katlama süresini arttırabilirsiniz, daha çok mayalandırabilirsiniz ya da beyaz unla ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Buzdolabının soğutucu veya derin dondurucu kısımlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Bu işlem bayatlama hızını arttırır fakat ekmeğin küflenmesini önler.
1) Ekmek. Ekmek, küflenmediği sürece tüketilebilir. Özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Küflenen ekmek ise kesinlikle yenmemelidir.
Hamuru katlama işlemine 2 saat dinlendirip, tuzunu verdikten sonra yarım saat daha dinlendirip geçiyoruz. Bundan sonra 5 saatimiz var. ilk 2 saatte her yarım saate bir, geri kalan 3 saate saat başı katlama işlemi yapacağız ve toplamda 7 katlama ile bitirip ikinci mayalanma sürecine geçeceğiz.
Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır. Buzdolabında ise havayla temas etmemesine özen göstermek gerekir. Buzdolabı poşetine ya da saklama kabına koymanız iyi bir seçenektir.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ek i hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Mikroorganizmalar, mayalar ve bakteriler üzerine çalışmalar yapan biri olarak net cevap vereyim. Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz.
Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.
Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri