Ağız Kanseri hastalarının %95'inin 40 yaş üzerindeki bireyler oldukları ve hastalığın teşhisi sırasındaki ortalama yaşın 60 olduğu bilinmektedir. Kadın/erkek oranı ½'dir. Olguların %75'inde ana neden alkol ve sigara olarak kabul edilmektedir.
Ağız ve yutak kanseri, dünya genelinde en sık rastlanan altıncı kanser türü olarak biliniyor. 50 yaş ve üzeri erkeklerde ağız kanseri görülme riski, diğer kişilere göre daha yüksek seyretse de yine de son 30 yıla bakıldığında skuamöz hücreli karsinom (hücrelerde büyüyen bir çeşit cilt kanseri) teşhisi konuladn 45 yaş ...
1 aydan uzun süreli geçmeyen ağız içi lekeleri vücudun herhangi bir yerinde kanserin habercisi olabilir. Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.
Ağız içinde renk değişimi olması, yamalı bir görüntü oluşması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hissizleşme ve uyuşma olması Ağız içinde ve dilde sebebi bilinmeyen hassasiyet ve acı olması Ağız içinde olduğu gibi ağız dışında, yüzde ve boyunda geçmeyen inatçı yaralar oluşması ve oluşan yaraların kolayca kanaması
Tükürük bezlerinin içinde gelişen kanserler olan adenokarsinom. Kemik, kıkırdak, kas veya diğer dokulardaki anormalliklerden büyüyen sarkom. Cilt pigmenti veya rengi (melanositler) üreten hücrelerde kanserin başladığı oral malign melanom. Bunlar, genellikle kanayan çok koyu, benekli şişlikler olarak görünür.
İlgili 25 soru bulundu
Birçok insan, her saatte bir kişinin ağız kanserinden öldüğünü duyduğunda şaşırmaktadır. Oysa ki bu kanser tipi; boyun, beyin, yumurtalık ve deri kanserinden çok daha ölümcüldür. Son çalışmalarda birçok kanser türünde ölüm oranının düşmesine rağmen ağız kanserlerinde bu oranın arttığı görülüyor.
Ağız kanseri tedavi edilmediği takdirde yakınında bulunan sağlıklı dokulara, kan damarlarına, lenflere, sinirlere ve kemiğe kadar yayılarak durumu daha riskli bir hale getirebilir.
Ağız Kanseri Taraması
Ayrıca panoramik röntgen, ağız kanseri riskinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Ağız kanseri erken tedavi edildiğinde iyileşme olasılığı yüksektir. Tedavi genelde tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile çıkartılması, radyoterapi (kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon kullanma), kemoterapi (kanserle savaşan ilaçlar kullanma) ya da bu yöntemlerin hep birlikte kullanılmasından oluşur.
Aft, dil üzeri, dil altı, yanak, damak, dudak içi gibi alanlarda oluşan, genelde boyutu 5-6mm'yi geçmeyen, ağrılı ve iki hafta içerisinde iyileşmesi beklenen zararsız lezyonlardır. Aft, kanserleşmez ve kansere dönüşmez. Sık aft çıkması ile ağız içi kanserlerinin bir ilişkisi yoktur.
Dudak kanserinin belirti ve semptomları şunları içerir: Dudakta düz veya hafif kabarık beyazımsı renk değişikliği, Dudakta iyileşmeyen bir yara, kabuklanma, Dudaklarda veya ağız çevresindeki ciltte karıncalanma, ağrı veya uyuşma.
Ağızda oluşan kanserlerden biri olan dudak kanseri her yaşta ortaya çıkabilir. Erken evrede dudak bölgesinde düz veya hafif kabarık bir şekilde yara oluşumu gözlenebilir. Oluşan bu yara açık tenli kişilerde kırmızı, daha koyu tenli kişilerde koyu kahverengi veya gri renkte oluşum gösterebilir.
Hayır. Kanser insandan insana yayılan bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanserin bir insandan diğerine yayılmasına neden olabilecek tek durum, kanserli bir organın veya dokunun naklidir.
Dudak Kanseri vakaları en çok alt dudakta, daha nadir olarak da ağız köşesi ve üst dudakta görülen bir hastalıktır. Bu kanserler erkek bireylerde kadınlara kıyasla iki kattan daha fazla görülme sıklığına sahiptir. Genellikle 60 yaş itibariyle görülür.
Diş hekiminize düzenli ağız diş sağlığı kontrolü yaptırılarak, dil damak yanak dudak ve dişetleri gözlenerek, erken kanser teşhisi yapılabilir. Erken tanı yapılır veya herhangi bir şüphe durumunda, Diş hekiminiz bu durumu Ağız Diş ve Çene Cerrahınıza danışabilir ve tedavisi için yönlendirebilir.
Tütün maddeleri ve alkol kullanımı, kötü diş tedavileri ve protezlere ya da yanak içini ısırma gibi kötü alışkanlıklara bağlı kronik travmalar ağız içi kanserleri riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra genetik yatkınlık da önemli bir etken.
Çene tümörleri ve çene kistleri, çene kemiğinde ve ağızdaki yumuşak dokularda görülen iyi ya da kötü huylu lezyonlardır. Bu lezyonlar genellikle diş kaynaklı olabilmektedir. Diş kökünde gelişebilen kistler ya da tümörler tedavi edilmediğinde büyüme eğilimi gösterebilir.
Yapılan araştırmalarda ağız içerisinde siğillerin büyük çoğunluğunun cinsel yaşamdan kapıldığını göstermektedir. HPV virüsünün büyük çoğunluğu siğil sorunu ile uğraşan ve oral seks yapan kişilerden geçmektedir.
Diş kırıklarında travma sonucu bölgedeki doku kanserli hücreye dönüşüyor. Ağız ve diş sağlığı uzmanı Diş Hekimi Ömer Girgin, tedavi edilmeyen dişlerin kalp rahatsızlıları ve sindirim sistemi hastalıklarına da yol açtığını söyledi.
Ağız yaraları için hastanelerin dermatoloji bölümlerine başvurulması gerekir. Deri ve zührevi hastalıklar ya da cildiye olarak da geçer.
Dilde ve dudaklarda oluşan uyuşukluk, diş çekimi sırasında oluşan yaraların iyileşememesi, ağızda oluşan kötü koku ve kanamanın yanı sıra ağrılar, lenf bezlerinde şişkinlik, yutkunma güçlüğü gibi belirtiler ise ilerlemiş ağız içi kanserinin belirtilerinden birkaçı olarak bilinmektedir.
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Diş Çıkaran Bebeklerde Ağız Yarası
Bebeklerde ağızda ya da ya da aft oluşumunun en önemli nedeni diş çıkarma evresinden kaynaklanır. Bebekler diş çıkardıkları dönemde yanaklarının iç kısmını ısırabilir, bu durum da yaralara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri