Triger zinciri yıprandıkça uzama yapar, ateşleme ile valflerinin zamanlamasını geciktirir. Triger zincirinin zamanlama hatası nedeniyle motor ışığının yanmasına sebep olur. Triger zincirinin uzaması ve aşınması durumunda motorun ön bölümünden sert bir tıkırtı sesi işitilir.
Eğer gereğinden fazla gevşek ya da gergin olursa, valf zamanlaması etkilenir. Bu durum ise motor performansını olumsuz yönde etkiler. Tüm durumların önüne geçmek için triger kayışının düzenli olarak kontrol edilmesi, ayarlama ve değişimlerin yapılması gerekir.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Tüm bu bilgiler ışığında “triger değişimi performansı etkiler mi?” Sorusunun cevabı kesin olarak evet denilebilmektedir. Bu sebeple triger kayışlarının periyodik bakımları aksatılmadan yapılmalıdır.
Triger zinciri ne zaman değişir, konusunda da belirli bir süre genel olarak söz konusudur. Zaman içerisinde triger zincirinde de esneme olabilmektedir. Bu esneme değişim vaktinin geldiğini göstermektedir. Aynı zamanda esnemeye bağlı olarak eksantrik zinciri sesi de ortaya çıkmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Triger zinciri yıprandıkça uzama yapar, ateşleme ile valflerinin zamanlamasını geciktirir. Triger zincirinin zamanlama hatası nedeniyle motor ışığının yanmasına sebep olur. Triger zincirinin uzaması ve aşınması durumunda motorun ön bölümünden sert bir tıkırtı sesi işitilir.
Triger Zinciri Değişmezse Ne Olur? Triger zinciri zamanında değiştirilmezse kırılma ihtimali çok yüksektir. Böyle durumlarda araç motoru duracaktır. Bu yolda kalmaya neden olabilecek ciddi bir sorun olabilir.
Triger Kayışının Ömrü Ne Kadar? Tıpkı araç lastiklerinde olduğu gibi triger kayışında da çoğunlukla kauçuk malzeme kullanılmaktadır. Kauçuk, otomobilin genelinde kullanılan metal gibi materyallere göre daha kısa ömürlüdür. Bu nedenle triger kayışı, şartlara göre değişse bile ortalama 3 yıllık ömre sahiptir.
Triger zinciri genelde kopmadan değişimi geldiğini size sesli olarak hissettirir. Başlarda ufak metal sesi ile başlar ve daha sonra ise şıkır şıkır ses gelir. Daha da inat ederseniz muhtemelen ses artacak ve bir zaman sonra kopacaktır.
Triger zincirinin ömrünü uzatmak için aracın motorunun yağ bakımları zamanında yapılmalıdır. Kaliteli ve doğru viskozite aralığındaki motor yağı kullanılmalıdır.
Arabalarda motor triger kayışı veya zinciri kopmasının en büyük nedeni uzun yıllar boyunca kullanılmış olması ve aşınmasıdır. Genellikle motor kayışı koptuğunda motordaki Krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi birçok önemli parçaya da zarar verebilir.
Triger zinciri kullanım süresi açısından daha uzun ömürlü bir yapıya sahip olup motorun ömrünü de uzatmaya katkı sağlarken triger kayşı ise belirlenen periyotlarda değişimi gerekir. Triger zinciri değişimi sinyal verdiği halde ertelenirse kırılabilir.
Bunun sebebi zincirin daha sık yıpranması ve kullanılmasıdır. O yüzden motosiklet kullanıcılarının ortalama 10-15 bin km'de bir zincir bakımını yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Dişlilerin ise biraz daha fazla dayandıkları için 30 bin km civarında bakımının yapılması yeterlidir.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Triger kayışı arıza belirtileri şunlardır: Motor düzensiz çalışır ve durur. Motor rölantide çalışır. Motordan vuruntu sesi gelir.
Kayışların gerginliğinin V kayışlarında çok fazla olması durumunda: Kayışların maruz kaldığı aşırı gerginlikten dolayı iç yapıları kısa sürede bozulabilir, Kasnaklara aşırı yükler bineceği için rulman dağılmalarına sebep olabilir, Mile uygulanan gerilim kuvvetleri artar.
Triger kayışı veya triger zinciri, aracınızdaki motorun zamanlamasını sağlamak için kullanılır. Motorun zamanlamasından kast edilen ise motorun kamını ve krank milini senkronize bir şekilde döndürerek her bir silindirin uygun zamanda uygun orandaki hava-yakıt karışımını ateşlemesini sağlamaktır.
Triger Zinciri Arızası
Aynı zamanda triger kayışının değişimi doğru yapılmadığında motor bölümünden daha yüksek sesler gelebilir. Bu yüzden triger kayışı değişimi işleminden sonra gerekli araç kontrolleri sağlanmalıdır. Triger zincirinin kopması sonucunda diğer parçalara zincir çarpar ve daha büyük bir ses duyulur.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir. Triger kayışı kopması, kayışın tuttuğu dişli aksamların zarar görmesinin ardından motorun tamamen durmasıyla olur.
Motor çalışırken sürekli ve hızlı hareket ettiği için son derece dayanıklı olması gereken sertleştirilmiş metal bir zincirdir. Bu zincir ön motor kapağının arkasında bulunur ve yağ pompasının çalışmasını ve su pompasının işlevini de rolüne dahil edebilir.
Genellikle bu değişim 2-3 saatlik bir sürede tamamlanır. Triger setinin değişmesi esnasında başka parçaların da sorunlu olduğu tespit edilirse bunların da değişmesi gerekebilir. Tabi bu durumda triger değişimi için ayrılan süre de uzayacaktır. Bazı araçlarda triger kayışı yerine triger zinciri vardır.
Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir.
Yetkili servisler ve otomobil bayileri aracınızın motor ve şasi numaralarını ilettiğinizde size bilgi verir. Kullanım kılavuzunda teknik detaylarda kayışın özelliği yazar. Üstelik değişim zamanı ve kullanım ömrü gibi bilgiler mevcuttur.
Seti periyodik olarak değiştirmek, motorun uzun süre verimli şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor. Fiat Linea 1.3 Multijet triger setlerinin kullanım ömürleri, modele göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 3 sene ve 60.000 - 100.000 kilometre arası mesafe olarak ölçülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri