1 su bardağı suyun içine 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Suyu az miktarda ağız içine alın ve çalkalama işlemine geçin. Çalkalamadan sonra kirli suyu tükürün. Birkaç uygulama sonrasında nefesinizin ferahladığını ve dişlerinizin beyazladığını fark edeceksiniz.
Malzemeler: 1 bardak su, 1 çay kaşığı karbonat ve 3-4 damla doğal nane yağı. Yapılışı: Tüm malzemeleri bir şişede karıştırın ve daha sonra ağız dolusu alarak çalkalayın ve tükürün. Elma sirkesi ile gargara:Sirke zararlı birçok mikroorganizmayı yok edecek güçtedir. Bu ağızdaki bakterileri yok eder.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır.
Ağız hijyenini sağlamak amaçlı bir çok yöntem vardır. Bu yöntemler, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağzı bakım suyuyla gargara yapmak belli başlı yöntemler olarak sıralayabiliriz. Temizlenmiş bir ağızda ağız kokusu ortadan kalkar, diş eti kanaması görülmez, diş çürükleri azalır ya da kontrol edilebilir hale gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Sabahları elma sirkesiyle gargara yapılması, dişlerin beyazlamasına ve diş etlerindeki mikropların ölmesine yardımcı olur. Sirke lekelerin yok olmasına ve ağız içi temizliğine fayda sağlayarak ağız kokusunu önler. Antibakteriyel özeliğiyle elma sirkesi ağız kokusuna birebir.
Her namazdan önce dişlerini misvakla temizledikleri gibi akşam yatarken, gece kalkınca, dışardan evlerine girince ve bir şeyler yiyince de hemen dişlerini misvaklar veya suyla güzelce yıkarlardı. Abdest ve gusül alırken ağız ve burnun güzelce yıkanıp temizlenmesi de bu temizliğin ehemmiyetini ortaya koymaktadır.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Böbrek taşlarının kolay bir şekilde atılmasını sağlayan limon tuzu tansiyonu da düzenlemektedir. Limon tuzunun cildi yenileyici özelliği de bulunur. Limon Tuzunun Faydaları Nelerdir? Limon tuzu ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarını düşürür.
1 çay kaşığı karbonat ile yarım limon suyunu karıştırın. Daha sonra üzerine 2 damla zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde de bir müddet karıştırdıktan sonra dişlerinize bu karışımı sürün. Belirli bir süre bu şekilde dişlerinizi fırçaladıktan sonra dişteki sarı lekeler ortadan kalkacaktır.
Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir. Yumuşak veya orta yumuşaklıkta bir diş fırçası kullanın.
En sık kullanılan doğal diş beyazlatma yöntemi limonun karbonatla karıştırılarak dişlere uygulanmasıdır. Karbonata limon sıkılır karıştırıldıktan sonra diş fırçasına sürülür ve dişler fırçalanır. Ardından ağız iyice çalkalanarak karışım temizlenir. Bu karışımda limon yerine elma sirkesi de kullanılabilir.
Tartar ciddi ağız sağlığı rahatsızlıklarına neden olabilir ve bunu evde gidermenin güvenli bir yolu yoktur. Tartarınızın diş hijyeni uzmanınız tarafından güvenli bir şekilde temizlenmesini sağlamak için düzenli olarak diş hekiminize danışın.
Bu noktada florür içeren bir diş macunu kullanılması önerilir. Her florür tipi diş minesini asit saldırılarına karşı daha güçlü ve dirençli hale getirmeye yardımcı olurken, kalay florür içeren diş macunu çürümeye ve diş eti iltihabına neden olan bakterileri de öldürür.
Elma sirkesi potasyum ve malik asit açısından zengindir; her ikisinin de iyi ağız sağlığının korunmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Potasyum eksiklikleri diş çürümesine neden olabilir. Ayrıca elma sirkesinde bulunan çeşitli asitler ağızdaki enfeksiyonlardan sorumlu zararlı bakterileri öldürebilir.
Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır. Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın. Her altı ayda bir olacak şekilde kontroller ve temizlik için diş hekiminize görünün.
Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır. Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir.
Karbonat, dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olabilir ancak çürükleri, diş eti hastalıklarını ve diğer diş problemlerini önlemek için tek başına yeterli değildir. Karbonatlı diş macunu kullanmak, diş sağlığı rutininizin herhangi bir bölümünün yerine geçmemeli, tamamlayıcı olarak görülmelidir.
Diş fırçasına kabartma tozu ve limon karışımını alın ve dişlerinizi birkaç dakika fırçalayın. İlk yıkamada dişlerin üzerinde oluşan tartarların kaybolduğunu göreceksiniz. Düzenli olarak denediğinizde ise diş taşını temizlediğinizi fark edeceksiniz.
Bu işlem için hazırlanan plakların içerisine, dişlerin ön tarafına gelen kısmına jel sıkıldıktan sonra dişlerin üzerine yerleştirilmesiyle uygulama başlar. Ardından hekimin önerdiği süre boyunca plaklar diş üzerinde bekletilir ve bu sayede 1-2 hafta süre sonunda dişlerde beyazlaması elde edilmiş olur.
Diş hekimi, profesyonel diş temizliği yaparak, dişlerdeki plak ve diğer lekeleri uzaklaştırabilir. Doğal yöntemler, dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak için etkili bir seçenek olabilir. Limon suyu, karbonat, hindistan cevizi yağı ve elma sirkesi gibi malzemeler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olabilir.
Elma Sirkesi ve Tuz
1 çay kaşığı tuz (mümkünse himalaya), 1 tatlı kaşığı elma sirkesini tuz eriyinceye kadar karıştır. Dilersen içine az miktar karbonat da ekleyebilirsin. Dişlerini bu karışımla her gün fırçaladığında bir hafta sonra renginin açılmaya başladığını görebilirsin.
KARBONAT VE TUZLA FIRÇALAMAK BEYAZLATIR: Karbonat ve tuz, büyük granüllü olduğu için dişin doğal yapısını zamanla bozup daha çok renkleşmelere neden olabilir. Bu nedenle özellikle uzun süre karbonat ve tuzla dişler fırçalanmamalıdır.
Düzenli ağız bakımı yapılmazsa, yiyecek artıkları dişler arasında, dilin ve dişetlerinin üzerinde birikerek ağızda kalır ve bir süre sonra ağız kokusuna neden olur. Sarımsak, soğan gibi kötü kokulu yiyecekler yendiğinde, vücut bu gıdayı elimine edene kadar kötü koku ortadan kalkmaz.
Sağlıklı bir gülüş için her gün iyi bir ağız hijyeni rutini uygulamanız gerekir. Yemeklerden sonra fırçalamak, gargara kullanmak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmak bakterilerin ağzınızda üremesine ve diş çürümelerine yol açmasına engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri