Ağız ülserleri en fazla 7 - 10 gün içinde kendiliğinden kaybolur, ancak aşağıdaki durumlarda doktorunuza veya diş hekiminize danışmalısınız: özellikle çocuklarda ağrı gerçekten dayanılmazdır. normal iyileşme döneminden sonra ağrı hala aynı şiddettedir.
Küçük çaplı yaraların iyileşmesi 1-2 hafta sürebilir. Daha büyük yaraların iyileşme süresi ise uzun olacaktır. Ağız yaraları için antimikrobik ve analjezik içerikli ağız gargaraları ya da spreyler kullanılır. Tedavi sürecinde yarayı tahriş edecek asit oranı yüksek içecek içilmemeli ve asitli besinler tüketilmemelidir.
Ağız ülseri yaygın görülen bir sağlık sorunudur ve genellikle oldukça süratli bir şekilde kendiliğinden ortadan kaybolur.
Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir. Daha sonra bu karışım temiz ılık suyla durulanmalıdır. Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir.
Aftöz ülser genellikle; ağız içerisinde, diş etlerinde veya dilde oluşan beyaz yaralar ile kendisini belli eder. Yaralar beyazken, kenarları ise koyu kırmızıdır. Kişilerde en sık; ağrı, yanma, batma ve sızı şikayetleri olur.
İlgili 44 soru bulundu
Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin (vagus siniri) kesilmesine dayanır. Ancak tekrar riski olabilmektedir.
1) K Vitamini İçeren Gıdalar: Ülser tedavisinde öne çıkan en önemli vitamin, K vitaminidir. K vitamini, mide dokusundaki zarın ve açık yaraların iyileşmesinde etkilidir. K vitamini bakımından zengin ve buna bağlı olarak ülsere iyi gelen besinler ise ıspanak, kuşkonmaz, lahana, avokado, soya, yonca ve çavdar unudur.
Aftöz ülser, mukoza zarlarında oluşan bir ülserdir. Ayrıca aft, aftöz stomatit ve pamukçuk yaraları da denir. Halk arasında ağız yaraları olarak da bilinen Aft, yaşamlarının bir noktasında birçok insanı etkileyebilen yaygın bir rahatsızlıktır.
Zerdeçal Anti-inflamatuar özelliklere sahip bir baharat olarak ülser semptomlarını hafifletebilir. Papatya, nane ve adaçayı gibi bitki çayları Mideyi yatıştırabilir ve rahatlama sağlayabilir, anti-inflamatuar ve antispazmodik etkisi vardır. Bal Yapışkan yapısı, mide iç yüzeyini kaplamaya yardımcı olabilir.
Aft ya da bir başka deyişle aftöz ülser, ortası beyaz kenarları kırmızı düğme şeklinde delinmiş gibi görünen ağız içinde oluşmuş ağrılı yaralara aft denir. Ağızda dil, diş eti, yanak, damak gibi hassas bölgelerde görülür ve kişinin yemek yemesini, bir şeyler içmesini olanaksız hale getirir.
Tek başına bakterinin tedavi edilmesi ülser tedavisi için yetersizdir, ülserin iyileşmesi için mide asidinin yeterli bir süre baskılanması gerekir (genellikle 6-8 hafta). Mide ülserlerinde genellikle daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
Ağız Ülserleri: Ağız içerisinde meydana gelen açık yaralardır. Genellikle kanser yaraları olarak bilinirler. Ağız ülserleri genellikle tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Ağrılı hale gelirlerse, doktor veya diş hekimi tarafından reçete edilen ilaçlarla kontrol altına alınabilir.
Ağız yaralarıyla birlikte gelen pamukçuğu geçirmek için karbonata başvurabilirsin. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yaparak iyileşmeyi hızlandırabilirsin. Tuzlu su ve soğuk su gargarası da ağız yaralarında başvurulan yöntemlerden. Eğer ağzında yara varsa sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmalısın.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
İlaçlar. Gastroözofajial reflü tedavisinde ve ülserde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri (Ranitidin , Famotidin , Nizatidin) ve proton pompa inhibitörleri (omeprozol, lansoprol) dir. Bunlar mide asitlerini azaltarak yakınmaları rahatlatırlar.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
Ülser ne yasak? Acı ve baharatlı yemekler, turşu, kafeinli ve asitli içecekler, kavrulmuş veya kızartılmış besinler, süt, çikolata,alkol, yağlı yiyecekler, tuzlu yiyecekler ülserde yasaklanmıştır.
Ağız yaraları, ağız içerisinde derin veya yüzeysel doku kaybına neden olan çoğu ağrılı ve sızılı belirtilerdir ve hepsinin de ciddi hastalıkların belirtileri olarak dikkate alınmaları gerekir. Ağız içerisindeki derin yaralar özellikle ağız içi kanserlerini düşündürmelidir.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Ne zaman doktor muayenesi gereklidir? Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Çünkü stres anında salınan adrenalin, kortizol gibi hormonlar, ki bunlara stres hormonları adı verilir, mideyi tahriş eden asit gibi salgıların da artmasına ve sonuçta ülser gelişimine katkıda bulunur. Mide delinmeleri de genelde stres sebebiyle olur.
Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere diyette yer verilmesi gerekir. Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri