Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Halk arasında ağız yarası olarak da adlandırılan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, darbe, ağız içini ısırma, gıdalara karşı hassasiyet, vitamin eksikliği, stres, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeme, bazı hastalıklar ve hormonal değişimlerin aft ile bağlantılı olduğu söylenebilir.
Ağız yaralarıyla birlikte gelen pamukçuğu geçirmek için karbonata başvurabilirsin. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yaparak iyileşmeyi hızlandırabilirsin. Tuzlu su ve soğuk su gargarası da ağız yaralarında başvurulan yöntemlerden. Eğer ağzında yara varsa sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmalısın.
Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir. Genetik nedenler ağız yaralarının nedeni arasındadır. Vücuttaki hormonal değişiklikler ağız yaralarına neden olabilmektedir. Ağız yaraları aşırı strese bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Damak Yarasının tedavisi için gargara sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Gargara tuzlu su, sirke ya da karbonat ile yapılabilir. Bunun dışında yoğurt da damak yaraları için önerilmektedir. Buz ise yaranın ağrısını azaltmak ve ağrılı bölgeyi uyuşturmak için iyi bir çözüm olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Protefix® yara ve koruma jeli diş sağlığı açısından özellikle önerilmektedir, çünkü uygulama sayesinde sık bilinen yan etkiler oluşmamaktadır: Doğal ağız örtüsünü bozmaz. Ağrıyı dindirir, yara iyileşmesine yardımcı olur.
Bu yaralar, ağız mukozasında meydana gelen küçük yaralanmalar, ülserler veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Ağız içi yaralarının en yaygın nedenleri arasında yetersiz beslenme, stres, bağışıklık sistemi sorunları, hormonal değişiklikler ve bazen sadece ağız içindeki dokuların sürtünmesi yer alır.
B12 vitamini eksikliği ağız yarası yapar mı? Evet, B12 vitamini eksikliği ağız yaralarına neden olabilir.
Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.
Elma Sirkesi: Ağız içindeki yaralar için elma sirkesi kullanımı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Az miktarda elma sirkesi ile az miktarda suyu karıştırıp kulak çubuğu ile ağız içindeki yara olan bölgeye hafifçe uygulamanız gerekmektedir. Böylece ağızdaki yaralardan kurtulabilirsiniz.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
“Ağız kanseri nedir?” sorusu ağızda bulunan bazı hücrelerin yapısının değişmesi ve hücrelerin kanserleşmesi olarak da cevaplanabilir. Ağız ve dudaklarda kolayca kanayabilen ve 2 hafta içinde iyileşmeyen yaraların gelişmesi, ağızda ve dilde beyaz lekelerin oluşması gibi yaygın belirtiler açığa çıkarabilir.
Dilde görülen lezyonlar, genellikle iyi huyludur ve çabuk iyileşebilir. Basit yaraların tedavisinde doğal yöntemlerden ve gargaralardan yararlanmak mümkündür. Ancak 14 gün içerisinde kendiliğinden geçmeyen dil yaralarının bir kulak burun boğaz uzmanı veya diş doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Ne zaman doktor muayenesi gereklidir? Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Ağız yaraları bazen stres ve psikolojik kaynaklı etkenlere bağlı olarak kendiliğinden ortaya çıkabilir. Bu durumların haricinde oluşumunda rol oynayan belli başlı nedenler mevcuttur. Bu yaraların oluşumunda rol oynayan yanlış davranışlar ve bazı sağlık sorunları şunlardır: Genetik ve sistemik hastalıklar.
American Dental Association'a (ADA) göre, ağız içi yarası genellikle bir ila iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Gerçekten de sigara içilmesi ağız içerisinde çıkan aftların hem oluşmasını azaltmakta hem de daha kısa süreli ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sigara içen hastalar sigarayı bıraktıklarında iştahlarında açılma, kilo alma ve ağız içerisindeki yaraların oluştuğundan yakınmaktadır.
URGO® Ağız içi yara spreyi, ağız yaraları, diş tedavileri ile ilgili yaralar ve diş eti iltihabının tedavisine yardımcı olmak için geliştirilmiştir. Yetişkinlerin ve çocukların kullanımı için idealdir (3 yaşından itibaren).
Aloe Vera ve Aft
Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Aloe vera çatlamış dudaklar ve uçuk gibi diğer oral rahatsızlıkları da tedavi edebilir.
Bir kaşık sumağı bir bardak ılık suya ekleyip karıştırınız. Bu karışımla ağzınızı çalkalayınız. Sumak yaradaki enfeksiyonu azaltırken, ağız içindeki virüsleri de temizler. Misvak, diş ve diş etlerini temizlemede doğal yöntemlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri