Veri, olguların harf, sayı, renk gibi sembollerle ifade edilmesi iken, bilgi, herhangi bir konu ile ilgili verilerin bir araya gelmesi ile oluşan açıklayıcı ifadeler bütünüdür.
Veri, çok genel bir tanım olarak bilginin işlenmemiş ham halidir.
Bilgi, öznel (subjektif) bir oluşumdur; bir kişiden diğerine doğrudan doğruya transfer olunamaz veya iletilemez; ama ilk enformasyona dönüştürülebilir. Enformasyon ise, bilginin iletilebilir ve kaydedilebilir şeklidir.
Bilgi, düzenli ve elverişli duruma getirilmiş veridir. Bir başka ifadeyle bilgi, verilerin bilgi işlem yardımıyla anlamlı ve faydalı bir şekle sokulmuş sonuçlarıdır.
Enformasyon , bilginin iletişim ile aktarılması veya verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir. Örneğin; Bu sınıfın not ortalaması , son 1 yılın en yüksek ortalamasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Veri, olguların harf, sayı, renk gibi sembollerle ifade edilmesi iken, bilgi, herhangi bir konu ile ilgili verilerin bir araya gelmesi ile oluşan açıklayıcı ifadeler bütünüdür.
Veri: Olaylar ve varlıklar ile ilgili kaydedilebilir dolaylı olarak bir anlam ifade eden ve işlenmemiş (ham) gerçekler veya ölçümlerdir. Veri Nedir? Enformasyon: Karar vermek için bir değeri olan ve organize edilmiş verilerin özetlenmesi ile elde edilen gerçeklerdir.
Bilgi, verilerin, belirli bir veri süreçleme yöntemiyle yararlı ve anlamlı duruma gelmeleridir. Bilgi sistemleri açısından veri, belli başlı iki aşamadan geçerek bilgiye dönüşür ve kullanıcıya ulaşır. Bu aşamalardan birincisi, verinin yaratılması (toplanması); ikincisi, verinin işlenmesidir.
İşlenmiş bilgiye ise enformasyon adı verilmektedir. Enformas- yon, “Verilerin, karar alama sürecine destek sunacak şekilde anlamlı bir biçime getirmek üzere, analiz edilerek işlenmesiyle ulaşılan sonuçlardır”(Bensghir, 1996, s.147).
Enformasyon (malumat) en genel anlamda belirli ve görece dar kapsamlı bir konuya (bağlama) ilişkin, derlenmiş bilgi parçasıdır.
Charles S. Peirce'in enformasyon teorisi, semiyotik olarak adlandırdığı daha geniş sembolik iletişim teorisine gömülüydü, şimdiyse göstergebilimin önemli bir parçasıdır.
Bir enformasyon süreci, verilerin toplanmasıyla başlar. Veri olarak adlandırdığımız kavram ise; ham, özetlenmemiş, analiz edilmemiş gerçeklerdir. Veriler enformasyonun hammaddeleridir. Enformasyon ise verinin alıcı için anlamlı ve kullanışlı bir biçime dönüştürülmesidir.2 Yani, enformasyon, verinin anlaşılmış şeklidir.
Kişisel veri, kimliği belirli ya da belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir.
Bir veya birden fazla bilgiden oluşan bir kümedir. Veri genellikle araştırma, gözlem, deney, sayım, ölçüm yoluyla elde edilir. İsim, telefon numarası, bir çarpma işlemi sonucu ya da sınıfın yaş ortalaması birer veridir.
Sayısal ya da sayısal olmayan formlarla betimlenen sembolik ifadedir. Veri tek başına bir soyutlama iken, sembolize edilerek somutlaşır veya somutlaştırılmış olur. Veri, kullanım amacı ve kullanılacak analizin hedef tanımlarına göre somutlaştırılma yani sembolize etme süreci olarak da tanımlanabilir.
Bir sigorta şirketinin on veya yüz binlerce poliçenin kaydını tutması, faturaları yazdırması ve postalaması ve ödemeleri alıp postalaması işlemleri bu veri işleme türüne örnek olarak verilebilmektedir.
Örneğin; kişi ismi, yaşı vb. Enformasyon (Information), bilginin iletişim ile aktarılması veya verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir.
İşlenmemiş, ham bilgi parçacığı. Internet üzerindeki hareketlerimiz, veri olarak işlenir. Veri ya da diğer adıyla data işlenmemiş gerçek enformasyon parçacığına verilen isimdir. Veri; ölçüm, deney, gözlem, sayım ya da araştırma yolu ile elde edilir.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Veri tabanı, sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabi- lir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen düzenli bilgiler topluluğu- dur. Bir bilgisayarda sistematik şekilde saklanmış, programlarca istenebile- cek veri yığınları da veritabanıdır (Döşlü, 2008: 5).
veri: bir araştırmada, bir tartışmada, bir akıl yürütmede sonuca ulaşabilmek için gereken ilk bilgi. Veri, en basit tanımıyla “küçük bir bilgi” demektir. Hatta daha yalın haliyle, veri için “bilgi parçacığı” diyebiliriz. Bilgi ise; düşüncelerimiz ve davranışlarımız için temel oluşturan, algılanabilen olgulardır.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Bilgi Piramidi (DIKW -Data Information Knowledge Wisdom); Veri, Bilgi, Kazanılmış Bilgi ve Bilgelik kelimelerinin birleşiminden oluşur. Anlamsız verileri anlamlandırmak için kullanılan hiyerarşik bir yöntemdir. Piramitte her yapı taşı bir adım daha yüksek seviye demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri