Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Evet, implant dikişi (cerrahi bölge) bulunan bir bölgeye diş fırçalamak önemlidir, ancak bu işlemi dikkatli ve nazik bir şekilde yapmak çok önemlidir. İmplant dikişi bölgesini temiz tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak ve başarılı bir iyileşme sürecini teşvik etmek için kritik öneme sahiptir.
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Ameliyat sonrası genellikle birkaç hafta içinde iyileşme süreci tamamlanmış olur. Ameliyat ya da belli yaralanmalar sonrası atılan dikişlerin ıslanması, enfeksiyon riskini ortaya çıkarır. Bu nedenle vücudunda dikişi olanların denize ve havuza girmesi tavsiye edilmez.
Halkımızda yaygın olarak yaraya su değmedeğirme korkusu var maalesef. Oysa ki su hariç her tür sıvı, bitki, ekmek, diş macunu ve aklınıza gelen herhengi bir nesnenin uygulanmasında sakınca görülmemektedir.
Tuzlu ılık suyla gargara yapmak yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır. Herhangi bir gargara reçete edilmediyse ılık tuzlu suyla gargara yapın. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın.
Belki doktorunuz tarafından her gün pansuman yapılması önerilmiş olabilir. Banyo konusunda genel olarak doktorlar dikiş alındıktan sonra banyo yapmayı önermektedir. Dikişlerin aldırma konusunda da genellikle 10-15 gün arasında alınması önerilmektedir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur. İlk zamanlarda banyo yaparken oturur şekilde duş almanız size kolaylık sağlayacaktır.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Sterildirler. Kağıttan kaldırdığınız, bir tarafı yapışkan naylon tabakasını dikişli yerlerin üzerini kapatacak şekilde yapıştırırsanız o bölge ıslanmadan rahatça yıkanabilirsiniz.
Yara dudaklarının, klasik dikişle birleştirilmesi
Vücudumuzun yara iyileşme mekanizması, iki yara dudağı arasını iyileşme dokusu ile doldurarak iyileştirir. Ancak böyle bir kendi kendine iyileşme, hem daha uzun sürer hem de belirgin, geniş bir iz kalır.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
Dikiş alınmazsa ne olur? Bazı durumlarda (özellikle emilmeyen dikişlerde) dikişlerin uzun süre kalması sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında ciltte renk değişimi, iltihap ve fistül oluşumu yer alır. Çok uzun süre bekleyen dikişler yaranın içine gömülebilir veya cildin altında kalabilir.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Yara iyileşmesini sürekli kılmak için yağ asitlerinin alınması gereklidir. Pişirme yağları ve etler, iyi bir yağ kaynağıdır. Bir fincan süt , yogurt veya bir parça peynir iyileşme sürecinde günlük beslenmenizde tüketmenizin faydalı olacağı örneklerden birkaçıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri