İngilizcede kısaca WOMM olarak ifade edilen ağızdan ağıza pazarlama, tüketicilerin diğer insanlarla firma ya da ürün hakkındaki bilgileri yazılı ya da sözlü olarak paylaştığı ve yaydığı bir pazarlama stratejisi şeklidir.
Ağızdan ağıza pazarlama (AAP), temelde, tüketicilerin birbirleri ile işletmenin ürünleri hakkında olumlu yönde iletişim kurmalarını sağlayarak, işletme- marka imajının güçlendirilmesini ve satışların artırılmasını amaçlayan bir ileti- şim ve pazarlama yöntemidir.
Ağızdan ağıza pazarlama, temel olarak, bir kişinin bir marka ya da bir ürünü arkadaşlarına tavsiye etmek ile gerçekleşmektedir. Günümüzde bir kişinin bir ürünü arkadaşlarına ve ailesine tavsiye etmesi oldukça önemli ve etkili bir faktördür.
Ağızdan ağıza pazarlama (WOM) tekniği tüketicilerin üretici firmaların ürünleri ile alakalı bilgileri diğer tüketicilere aktardığı bir satış stratejisidir. WOM tekniği genel itibariyle tüketiciler bir firmanın ürünleri hakkında bilgileri diğer tüketicilere yazılı veya sözlü olarak aktarmaktadır.
Özellikle ağızdan ağıza pazarlama tekniği son dönemlerde en çok kullanılan pazarlama yöntemleri arasında yer almaktadır. Çünkü dünyada yeni yeni gelişen bu pazarlama yöntemi markaların reklam ve pazarlama masraflarını azaltırken ürün satışlarını ve marka bilinirliğini arttırmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Ağızdan ağıza iletişimin hızı ve içeriği de sonsuzdur. Herhangi bir içerik tek kişi ile paylaşılsa bile bu kişi kendi çevresiyle paylaştığından bilgi hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Bu nedenle ağızdan ağıza iletişim ile bilgi sahibi olmak ve sahip olunan bilgiyi genişletmek oldukça ucuzdur.
Günümüzde internetin ve sosyal paylaşım ağlarının yaygınlaşmasıyla kişilerarasında yüz yüze gelişen bu iletişim biçimi sosyal ağlar aracılığıyla sanal ortama taşınmış ve internet üzerinden gerçekleşir olmuştur. elektronik/dijital ağızdan ağıza pazarlama ya da e-WOM denilmektedir.
Türkçeye vızıltı, fısıltı veya dedikodu olarak çevrilen İngilizce “buzz” kelimesi, yeni ortaya çıkan moda kavramları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Bu pazarlama yönteminde insanların yeni ve moda haline gelen ürünlere eğilimlerinden yararlanılarak olumlu izlenimin hızla yayılması amaçlanmaktadır.
2000'li yılların başından itibaren internet teknolojilerinin gelişmesine paralel geleneksel medya monologları sosyal medya diyaloglarına dönüşmüştür. Tüketiciler tarafından sosyal medya platformlarında eWOM olarak yayılan konuşmalar ise, günümüzde en bilinen ve en yaygın olan tüketici diyaloglarındandır.
Dedikodu pazarlamasında gerçekleştirilen tanıtım faaliyetlerinde ürün hizmet için temel çıkış ve ilgiyi çekme noktası, müşteriye aktarılmakta ve müşterilerin diğer insanlarla olan konuşma ve görüşmeleri ile pazarlama ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Çekme stratejisi olarak bilinen, Pull marketingde müşteriyi, sunulan ürün ve hizmete çekmek amaçlanmaktadır. Çekme pazarlama stratejisinde önemli olan nokta ise, ürün ve hizmetten haberdar olmayan müşteri üzerinde etkisiz olmasıdır.
Web tabanlı tüketici iletişim platformları ve internet, tüketicilerin mal ve hizmetlerle ilgili deneyimlerini diğer tüketicilerle paylaşmalarına olanak sağlamaktadır. Bu paylaşmaya elektronik/dijital ağızdan ağıza pazarlama ya da e-WOMM denilmektedir.
Ağızdan ağıza iletişim teknikleri internet üzerinden pazarlamada yaşamsal bir özelliktir. Web üzerinde viral pazarlama, “maustan mausa” veya “modemden mode- me” iletişim olarak da adlandırılır. İnternet üzerinde viral pazarlama ağızdan ağıza pa- zarlamanın basit teknolojik boyutudur.
Sinsi Pazarlama, büyük organizasyonlara resmi olarak sponsor olan firmaların yapmış oldukları faaliyetleri göz önüne alarak, resmi sponsor olmayan fir- maların geniş kitlelerin dikkatini farklı şekillerde çekerek, resmi sponsor- ların itibarını zayıflatan ve kendi itibarını güçlendiren bir pusu faaliyetidir.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Yeşil pazarlama, şirketlerin daha fazla kar elde etmesine ve daha sadık tüketiciler kazanmasına yol açmaz. Aynı zamanda asıl amacı olarak dünyamızın korunmasına da yardımcı olur. Sözlerini yerine getiren şirketler, iklim değişikliğini önemli ölçüde yavaşlatmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olabilir.
Vızıltı 66 da ise altı öğrenci aynı konu üzerinde altışar dakika tartışır. Her katılımcı bire bir tipinde kısa tartışma için yanındaki (sağ veya sol) komşusuna döner. Vızıltı gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır.
"Hayalet pazarlama" ve "stealth marketing" isimleriyle de bilinen gizli pazarlama, tüketicilere hissettirmeden ürün reklamının önceden yapıldığı bir pazarlama stratejisi olarak tanımlanır. Amacı, tüketicilerin zihninde yer ederek zaman içinde yayınlanacak bir reklama onların bakış açısını önceden planlamaktan geçiyor.
Gizli Pazarlama Günümüzde tüketicilerin farkında olmadan tükettiğimiz reklam ve ürün pazarlama faaliyetleridir. Ürün ve hizmet tüketiciye satılmadan önce karışıklık yaratılır. Beynimizin içinde farklı düşünceler eyleme geçirecek vızıltılar ürünü almaya tetikleyecek bilgi daracıkları öncesinde aktarılır.
“Word of Mouth” yani ağızdan ağıza pazarlama, kitlelerin bir ürün ya da olayı birbirlerine aktararak yayması durumunu ifade eder. Bir ürünün ya da kampanyanın bu şekilde duyurulabiliyor olması pazarlama stratejisinin başarısını belirler.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Sohbet etmek, seminerlere katılmak gibi örnekler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri