Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Çanakkale'nin sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, diğer yerlerde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz.
Ceviz; Marmara, Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Tarım ürünü, iklim ve toprak seçmez.
Denizli'yi 611 bin adetle Çorum, 582 bin adet Kahramanmaraş izlemektedir. Ceviz üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 287 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 19,3 bin ton ile en fazla Bursa ilinde gerçekleşmiştir. Bursa'yı 16,5 bin ton ile Mersin ve 13 bin ton ile de Kahramanmaraş illeri takip etmektedir.
Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir.
İller bazında Mersin ili 10.491 ton badem üretimi ile birinci sırada yer almakta ve ortalama verim 30 kg ağaç-1, Antalya ili 5.785 ton badem üretimi ile ikinci sırada bulunmakta ve ortalama verim 22 kg ağaç-1 ve Çanakkale ili 5.290 ton badem üretimi ile üçüncü sırada yer almakta ve ortalama verimi 24 kg/ağaç'tır (TÜİK, ...
İlgili 41 soru bulundu
Bölge ormanlarında Akdeniz, Karadeniz ve kara ikliminde yetişen türler (Kızılçam, Karaçam, Meşe Türleri, Kestane Göknar, Gürgen, Kayın, Çınar, Kızılağaç, Dışbudak, Ihlamur, Fındık) görülmektedir. Yenice Ormanları, endemik Kazdağı Göknar'ı (Abies nordmanniana subsp.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Şili cevizi ayrıcalıklı bir ortamda yetişir. Doğal engellerinden dolayı Şili, bitki sağlığı açısından çok zengin bir ülke olarak kabul edilmektedir. Doğuda And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Atacama çölü ve güneyde Antartika. Bunların hepsi tarımı zararlılardan ve dış hastalıklardan korumaktadır.
Adams 10,Chase D9,Spurgeon,Sibişel 39 ve Geisenheim ceviz çeşitleri kış soğuklarına dayanımları yönünden değerli ceviz çeşitleridir.35 ceviz çeşidi ve tipi sonbahar başı ile kış ayında soğuklara dayanım yönünden incelenmiştir.Sampion ve Hungarian A117 soğuklara dayanıklı çeşitler olarak saptanmıştır.Po Valley'de 1985 ...
Ceviz ağaçları özellikle gençlik dönemlerinde yeterli miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Fakat ceviz ağacının su ihtiyacı birçok faktöre bağlıdır. Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar.
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır. Ancak bu bilgiler 2 yaş fidanlar için geçerlidir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
“Ceviz ağacının kökleri zehirli madde salgıladığı için, altında kendi fidanları dahil, odunsu başka fidan yaşatmaz. Ceviz ağacı sülfür gazı salgıladığı için altında oturulmaz. Çünkü sersemletir.
İlçelerimiz, köylerimiz, tarihimiz, gelenek ve göreneklerimizin bugünkü konusu cevizin anavatanı, cevizin başkenti Kaman.
* İç oranı yüksektir. *1 Kg kabuklu cevizde yaklaşık 460 Gr. kadar iç ceviz çıkar.
Bu yüzden dikkatli tüketilmesi önemlidir. 1 kg ceviz kaç adet, ceviz hakkında en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. 1 kiloda yaklaşık olarak 110 adet ceviz bulunur.
Chandler ceviz ağacı meyvesi özelliklerine genel olarak bakıldığında; ince kabuklu ve az pürüzlü yapısı ile dikkat çekmektedir.
Ceviz, Omega-3 deposudur: ceviz, kuruyemişler içerisinde en yüksek omega-3'e sahiptir. 1 porsiyon ceviz içeriği yaklaşık 2,5 gram kadar omega-3 yağı bulunur. Cevizden elde edilen Omega-3 yağına alfa-linolenik asit (ALA) denir ve bu diyetinizde bulunması gereken temel bir yağdır.
Cevizlerin kabukları sağlam, çatlaksız ve pürüzsüz olmalıdır. Kabuklarında delikler, çürümeler veya böcek izleri bulunan cevizlerden kaçının. Taze hasat edilmiş cevizler daha ağırdır, genellikle daha dolgun ve etli içlere sahiptir. Kabuklu ceviz alırken, taze, büyük boyutlu ve ağır olanları tercih edin.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri