Pilorstenozu, mide ile on iki parmak bağırsağı arasındaki darlık sebebiyle meydana gelir ve bebeklerde ağızdan ve burundan fışkırarak kusmaya yol açabilir. En doğru teşhis için mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir.
Zorlanarak kusan bebekte, mide bulantıları ve öğürtüler görülür ve fışkırırcasına kusar. Bazen kusmuğun burundan geldiği bile görülebilir.
Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Tıpkı mide bulantısı gibi kusma da kendi başına bir hastalık değildir. Aynı zamanda kusma tek başına zararsızdır ve vücudun kendisini düzeltmek için verdiği bir tepkidir. Ancak daha ciddi bir hastalığın işareti de olabilir. Hem kusma hem de mide bulantısı birden fazla tıbbi durumun belirtisi olabilirler.
Bu durumda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kustuktan hemen sonra su içimi önerilmemektedir. Boş mideye su alımı rahatsızlık hissi yaratabilir.
Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin. Bulantıyı tetiklememesi için yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu süreçte özellikle yoğurt çorbası, patates haşlaması, yağsız makarna haşlaması, muz, elma gibi sindirimi zorlamayacak gıdalar verin.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
Temiz havada yavaş ve derin nefes alıp-vermek, soğuk su yanı sıra mideyi rahatlatan nane-limon, zencefil ya da papatya çayı içmek, az tuzlu kraker ve muz gibi hafif gıdalar, nane yağı veya limon koklamak mide bulantısı sorununu gidermeye yardım eder.
Kusma davranışları sonucu vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir. Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Santral tip bulantı kusma, periferik tip bulantı kusma, fizyolo- jik bulantı kusma, psikojenik tip bulantı kusma, akut bulantı kusma, kronik bulantı kusma şeklinde incelenebilir.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
Kusma olayı vücutta su kaybına neden olur ve bunun için vücuda takviye yapmak önemlidir. O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz.
Ayrıca, kusma sırasında mide içeriği boğaz ve ağız yoluyla dışarı atılır. Bu, mide asidinin ağız veya boğaz gibi hassas dokularla temas etmesini engeller. Son olarak, kusmada çıkan mide içeriği, mide asidi ve sindirim enzimlerinin yanı sıra yiyecek artıkları, safra ve pankreas sıvıları gibi diğer sıvıları içerir.
Kusmadan önce bulantı hissi oluşabilirken, bazen de kusma sonrasında duyulan bulantı hissi geçer. Alkol tükettikten sonra, deniz veya araba ile seyahat ederken, böcek ısırması durumunda; yan, vücut alarma geçip kendini toparlayacağı her anda kusma meydana gelebilir.
Bebeğiniz kustuktan sonra uyuması için yüzüstü yatırmayın. En güvenlisi sırt üstü uyutmaktır.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Reflü mide asidinin ağza gelmesi durumudur. Bu durumda ağızda acı ve asidik bir tat hissedilir. Mide asidinin mideden çıkıp ağza gelmesiyle yemek borusu asit nedeniyle tahriş olup midenin ve boğazın yanmasına ve ağrılara sebep olmaktadır.
Kustuktan sonra daha iyi hissedeceksin. Uyumaya çalışıyorsan ama mide bulantısından dolayı uyuyamıyorsan cenin pozisyonunu alıp dizlerin bükülü şekilde sol tarafına yat.
Gebelikte bulantı sonucu oluşan kusmalar dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Dişlerin daha sık fırçalanması ve kustuktan hemen sonra ağzı çok iyi çalkalama dişlerin çürümesini önleyebilir.
Kustuktan sonra mideye ne iyi gelir sorusunun cevabı yatıştırıcı ve rahatlatıcı içeceklerdir. Kustuktan sonra öncelikle vücudun sıvı kaybını iyileştirmek için oda sıcaklığında su tüketilmelidir. Az tuzlu kraker, salatalık ve yoğurt hafif yiyecekler olarak tercih edilebilir.
Kusan Çocuğa Ne Verilir? Çocuğunuz kusmuşsa ve aç olduğunu söylüyorsa, ona mümkün olduğunca çorba gibi evde yapılan sıvı yiyecekler verin. Bolca su içmesini sağlayın.
Antibiyotiği içer içmez kusan bir bebekte, aynı dozda ilacı 30 dakika sonra (çocuk rahatladıktan sonra) tekrar yavaş yavaş vermek gerekir.
Kusan Bebeğe Neler Yapılmalı? Bebeklerde halsizlik ve terleme durumu sonrası öğürme ve beraberinde kusma meydana gelir. Bu durumda olan bebeği dik pozisyonda tutmak, eğer yatar pozisyonda ise sağ yanına çevirerek başını biraz yükseltmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri