DUBLEKS EVDE ÇATI TAMİRATI KİME AİTTİR? Dubleks evde pek çok kat maliki teras tadilatı ile çatı tadilatı hususunu birbirine karıştırmakta olup evin dubleks olması fark etmeksizin çatı binanın ortak kullanım alanı olduğu için çatı tadilatı yine binaya aittir.
Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
En üst katları dubleks olarak tasarlanan apartmanlarda çatının ortak alan olarak kabul edilip edilmediği kat malikleri arasında hep sorun olmaktadır. Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır.
Buna göre çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi için yapılacak harcamalardan bütün kat malikleri eşit oranda sorumlu. Yani bahçe katında oturan bir daire sahibinin, “Çatıdan banane, oturan ödesin” deme lüksü bulunmuyor.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
İlgili 20 soru bulundu
DUBLEKS EVDE ÇATI TAMİRATI KİME AİTTİR? Dubleks evde pek çok kat maliki teras tadilatı ile çatı tadilatı hususunu birbirine karıştırmakta olup evin dubleks olması fark etmeksizin çatı binanın ortak kullanım alanı olduğu için çatı tadilatı yine binaya aittir.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatları, çatı ve terasın anayapıyı da etkileyen “zorunlu” tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katılmasını yönünde. KMK, mimari proje dışında lüks sayılan, tamir ve tadilat giderlerini ise kat maliklerini ödemekle yükümlü tutmuyor.
Çatının tamir bedeli ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıya ait olup, ödeme yükümlülüğü ev sahibinindir. Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay yerleşik içtihatları uyarınca bu husustaki maddi sorumluluk kiracının kira bedeliyle sınırlı tutulmuştur.
KASKO ÖDER TRAFİK ÖDEMEZ
* Eğer aracınızın kasko sigortası varsa, son iki gündür yaşanan şiddetli fırtına nedeniyle aracınız, üzerine düşen çatıdan, tabeladan veya başka parçalardan ya da ağaçtan zarar görürse sigorta şirketi tüm zararınızı karşılar.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Bilindiği üzere son zamanlarda dubleks evlerin üst katlarının başka kişilere kiraya verilmesi oldukça popüler hale gelmiştir. Bu bağlamda dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı? Sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir.
Doğrudur okuyucumun bahsettiği yasadaki cümle şöyle: Ortak yerlerin kısmı; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleridir. Bağımsız bölümler dışında kalan bu alanlar ortak alanlardır. Yani teraslar ortak alandır.
-Çatı Dubleks: Bu tip dubleks çeşidinin standart dubleksten farkı, ikinci katının çatı katı olmasıdır. Metrekare olarak daha küçük olan bu tip dublekslerin geniş bir terası olup ikinci katları yükseklik olarak alçak bir yapıya sahip olmaktadır.
Apartmanlarda veya sitelerde dubleks dairelerin daha fazla aidat ödemelerine gerek yoktur. Çünkü arsa payı hesaplaması yapıldığında dairelerin arsa payları genellikle eşittir. Bir evin dubleks olması aidat ödemelerini arttıran bir nitelik değildir. Arsa payına göre aidat ödemesi yapılması gerekmektedir.
Konut sigortası poliçelerinde yer alan yangın teminatına ek teminat seçenekleri ilave edilerek, son derece geniş kapsamlı bir sigorta poliçesinden faydalanılabilmektedir. Konut sigortası çatı akması teminatı ile çatı akması sebebiyle evlerde meydana gelen tüm zararlar sigorta kapsamına alınabilmektedir.
Üst Kattan Su Damlıyor Site Yönetimine Şikâyet
Site yönetimi üst kat komşunuza ihtarda bulunabilir. Komşunuz hala sorunun çözümüne yanaşmamakta ısrar ederse, site yönetimi kendisine dava açabilir. Üst komşudan su akması sorununu çözümü çoğu zaman site yönetimi tarafından sağlanır.
Kiremit Çatı : Genellikle 8 ila 9 gün sürer. Çelik Çatı : Genellikle 3 ila 4 gün sürer. Membran Çatı : Bu en popüler çatı kaplama malzemesidir ve değiştirilmesi sadece 1 ila 2 gün sürer. Doğal kayrak : Tam bir değiştirme yaklaşık 6 ila 7 gün sürer.
Çatı için sorumlu olduğu bedeli site yönetimine ve bankaya ödedikten sonra bu masrafı makbuza veya dekonta işleterek kat malikine ödediği kira bedelinden düşürebiliyor. Dolayısıyla çatı masrafları ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıda, ödeme kaynağı ise ev sahibinde oluyor.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.
Dubleks daire tapuda tek tapu olarak görünüyorsa tek aidat ödenir. Ancak ayrıldıysa ve artık ayrı bir tapusu var ise aidat ödemesi yapılması gerekir. Apartman aidatına faiz uygulanır mı?
SON KATTA OTURANLAR ÇATIYI KAPATABİLİR Mİ, EN ÜST KATTA OTURANLARIN HAKLARI NELERDİR? Hayır, Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir.
ÇATI PİYESİ NEDİR? Çatı piyesi, çatı eğimi içinde kalmak koşuluyla altındaki bağımsız bölüme ait bu bölümle içeriden irtibatlı yapılan, terasların da dahil olabildiği mekanları anlatır. Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri