kolay konuşma yeteneği olmak. inandırıcı söz söyleme yeteneği olmak.
Ağzı Laf Yapmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay bir şekilde etkiliyorsa ağzı laf yapmak deyimi o kişi için biçilmiş bir kaptandır. Konuşmasında inandırıcılık oranı yüksektir.
"Laf etmek", bir şey hakkında konuşmak, söylemek ya da bir konuyu tartışmak anlamına gelir. Genel bir ifade olup, her türlü sözlü ifadeyi kapsar ve bir konu üzerinde yorum yapmak veya birisine bir şey söylemek gibi durumlar için kullanılır.
"Ağzından laf almak", genellikle bir kişiden bilgi veya görüşlerini öğrenmeye çalışırken kullanılan bir deyimdir. Konuşmaktan çekinen, ketum veya içine kapanık kişilere yönelik bir ifade olarak, bu kişilerin düşüncelerini, hislerini veya bilgilerini paylaşmaları için çaba göstermek anlamına gelir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
İlgili 38 soru bulundu
"Ağzından bal damlamak", bir kişinin sözlerinin son derece tatlı, ikna edici veya hoş olduğunu anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Bu deyim, genellikle konuşmacının kullandığı kelimelerin seçimi, ses tonu ve hitabet şeklinin dinleyiciler üzerinde olumlu ve etkileyici bir etki yarattığında kullanılır.
Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay ve hemen etkileyebiliyor ise ağzı laf yapmak deyimi kullanılır. Bu deyim ile ilgili örnek cümleler şu şekilde verilebilir: - Ağzı çok güzel laf yapıyor. Cevap veremiyorum.
"Laf ebesi" terimi, konuşmayı çok seven, boş ve gereksiz konuşmalar yapma eğiliminde olan ve özellikle dedikodu yapmayı seven kişiler için kullanılır. Bu ifade, aynı zamanda bir konuyu aşırı derecede detaylandıran ve bu yüzden esas konudan saparak konuşmayı uzatan kişiler için de kullanılır.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
gözden kaçırmak, görememek, atlamak, dikkatinden kaçırmak geçişli f.
[1] Doğru tahminde bulunmak, aranan şeyi bulmak.
"Vakit öldürmek" ifadesi, zamanı boşa harcamak ya da zamanı geçici ve genellikle anlamsız aktivitelerle doldurmak anlamına gelir. Bu terim, genellikle kişinin elinde boş zaman olduğunda ve bu zamanı bir amaca yönelik olarak değil, sadece geçirmek için bir şeyler yaparken kullanılır.
Laf ebesi, çok konuşan demektir. Her konuya dair bir söyleyeceği olan ve herkese laf yetiştirebilen kişilere laf ebesi denmektedir. Laf Ebesi TDK Sözlük Anlamı Nedir? Laf ebesi için TDK sözlüğünde yer alan anlam açıklaması söyleyecek sözü çok olan ve herkese söz yetiştiren şeklindedir.
Ne akar ne kokar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kimseye ne faydası ne de zararı dokunan pısırık, çekingen kimseler için kullanılır.
[1] Daha önce göremediği bir gerçeği görerek birdenbire ayılmak, doğruyu görmek.
Birine gönlünü vermek ya da aşık olmak üzerinden abayı yakmak deyimi kullanılır. Gözünün başka kimseyi görmemesi ve ona tutulmak gibi anlamlar dahilinde değerlendirilir. Özellikle Türkçede yaygın kullanılan güzel deyimler içerisinde yer alır.
İple çekmek, bir şeyin olmasını çok fazla istemek, o günün gelmesini beklemek, sabırsızlanmak ve özlemek anlamına gelir. Bu deyim genellikle belirli tarihler ve olaylar için kullanılır. Örneğin "maaş gününü iple çeken" bir kişi, o günün bir an önce gelmesini istemektedir.
[1] Karşılıklı konuşmalarda konuşma bir süre uzadığı zaman,sözden başka söze geçilmeye başlanır.Başlangıçta hiç düşünülmeyen konulara kadar söz uzar gider.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Eli cebine gitmemek, çok cimri olmak anlamında kullanılan bu deyim bitişik yazılarak hata yapılır.
Bir başka deyişle gammazlık; hasetlik nedeniyle insanlar arasında söz getirip götürmektir. Kısaca söz getirip götürenlere halk arasında “Koğucu” da denir. Koğuculuk bozgunculuk hastalığıdır. İnsanların arasını bozmaktır.
[1] Çok konuşan, herkese laf yetiştiren kimse.
Bundan dolayı kelime cambazlığı safsatası, bir kelimenin veya deyişin manasında değişiklik olduğu anlamına gelen "kısa süreli bir anlam kaymasının" sonucu olarak ortaya çıkar. Bu yüzden bu safsataya bazen anlamsal kelime cambazlığı da denir.
Ecel teri dökmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok korkmak, heyecan içinde bulunup terlemek, korku ve bunalım içinde olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri