"Baklayı Ağızdan Çıkarmak" deyimi, bir kişinin içinde tuttuğu gerçekleri veya sırları nihayetinde dile getirmesi, açıklaması veya itiraf etmesi anlamına gelir.
Ağzından baklayı çıkarmak mecaz anlamda kullanılan bir deyimdir. Ağzından baklayı çıkarmak bildiği bir konuda söylemek istediklerini açıklamak yerine üstü kapalı bir şeklide ifade etmeye çalışmak demektir. Ağzından baklayı çıkarmak deyimi gizlenen bir duygu ve düşünceyi açığa çıkarmak için söylenmektedir.
Saklı ve gizli kalması gereken bir durumu, dayanamayıp dile getirmek ve söylemek ağzından baklayı çıkarmak anlamını karşılar. Özellikle sabredemeyen insanların hemen bir gizli bir bilgiyi başkasına söylemesidir.
"Ağzında bakla ıslanmamak", birinin bir sırrı veya önemli bir bilgiyi ifşa etmemesi, bir konuda konuşmamayı tercih etmesi veya suskunluğunu koruması anlamında kullanılan bir deyimdir. Bakla ıslanmadan ağzında tutulabiliyorsa, bu kişinin hiç konuşmadığı ve dolayısıyla sırrı ifşa etmediği anlamına gelir.
Hemen başka birisini anlatan ya da kulaktan kulağa duyulacak bir konuyu aktaran kişiler için kullanılır. Taşıdığı anlamı ile birlikte ağzında bakla ıslanmamak deyimi cümle içerisinde de kullanılmaktadır. ''Hemen her şeyi anlatmışsın senin de ağzında bakla ıslanmıyor.''
İlgili 39 soru bulundu
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
"Ağzından bal damlamak", bir kişinin sözlerinin son derece tatlı, ikna edici veya hoş olduğunu anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Bu deyim, genellikle konuşmacının kullandığı kelimelerin seçimi, ses tonu ve hitabet şeklinin dinleyiciler üzerinde olumlu ve etkileyici bir etki yarattığında kullanılır.
"Yüz Vermek" deyimi, genellikle bir kişiye ilgi göstermek, onaylamak, desteklemek ya da teşvik etmek anlamına gelir. Bir kişinin bir başkasına dostluk, sempati ya da onay ifadesi göstermesi durumlarında bu deyim kullanılır. Ayrıca, bir kişiye mecazi olarak "açılma" veya "kabullenme" anlamında da kullanılır.
Türk Dil Kurumu'na göre göz atmak deyimi 'Herhangi bir duruma şöyle bir bakıvermek, üstünde fazla durmamak' biçiminde yorumlanmaktadır. Çok fazla umursamadan kısaca bakmak anlamı üzerinden de değerlendirmek mümkün.
Başına çorap örmek deyimi planlayarak yahut gizli bir şekilde karşısındaki kişilere zarar veren kişilerin yaptığı işler için kullanılan bir deyimdir. Başına çorap örmek deyimi sonu belirsiz işlere karıştırmak kişiyi zorlanacağı şekilde mağdur etmek anlamına gelmektedir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Söz ağızdan çıkar Atasözünün Anlamı: Bir kere söylenen bir şeyin geri alınamaz olduğunu ve sözlerin etkilerinin kalıcı olabileceğini belirtir. Söylenen sözlerin önemine ve dikkatli olunmasına vurgu yapar.
Ağzından kaçırmak dilimizde çok sık kullanılan deyimlerin başında gelir. Söyleniş sırasında herhangi bir kötü niyet gütmeden söylenen sırlar için kullanılır. Ağzından Kaçırmak deyimi, gizli bir bilgiyi ve ya gizlenen bir sırrı, bir art niyet taşımadan, bir anlık dalgınlık sonucunda söylenmesi anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu'na göre göz atmak deyimi 'Herhangi bir duruma şöyle bir bakıvermek, üstünde fazla durmamak' biçiminde yorumlanmaktadır. Çok fazla umursamadan kısaca bakmak anlamı üzerinden de değerlendirmek mümkün.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Ağzından çıt çıkmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
hiçbir şey söylememek.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
Lafı ağzında gevelemek, söyleyeceği şeyi bir türlü söyleyememek anlamında kullanılan bir deyimdir. Açık ve net bir şekilde söylemek istediğini söyleyememek anlamında lafı ağzında gevelemek deyimi kullanılabilir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
avucumuz her zaman bizimle olmasına rağmen aslında onu pek bildiğimiz söylenemez. kaç çizgi vardır içinde, kıvrımları nasıldır gerçekten bilmiyoruz çoğumuz; belki de bunu önemsemiyoruz. tüm bu nedenlerden dolayı bir insanın çok iyi bilmesi gereken bir şeyi bilmemesini anlatmak için bu deyimi kullanabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri